Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 8043 videní | 5 minúty čítania

4 inšpirácie na výlety po Slovensku počas májových sviatkov a víkendov

4 inšpirácie na výlety po Slovensku počas májových sviatkov a víkendov
Ak ešte nemáte pripravený program na májové sviatky či víkendy, určite sa začítajte do tohto článku.

Ak doposiaľ nemáte pripravený program na májové sviatočné dni či víkendy, vybrali sme pre vás štyri rôznorodé inšpirácie na trávenie voľného času. Od spoznávania umenia cez výlety v prírode až po otvorenie sezóny na jednom z najväčších zrúcaninových hradných komplexov v strednej Európe.

 

1. Za umením – Danubiana

Každý deň okrem pondelka v čase od 10.00 do 18.00 môžete zavítať do jedného mimoriadne výnimočného múzea, ktoré sa nachádza necelých 20 kilometrov južne od nášho hlavného mesta, konkrétne pri Vodnom diele Bratislava-Čunovo. Ide o Danubiana Meulensteen Art Museum, jedno z najromantickejších múzeí moderného umenia v celej Európe.

majovy-vikend-danubiana

Zdroj: danubiana.sk

 

Zaujímavé sú nielen diela, ktoré sa tu pravidelne vystavujú, ale aj samotná architektúra a lokalita múzea. Budova má totiž tvar lode šošovkovitého tvaru, ktorý sa krásne vyníma na polostrove mohutného toku Dunaja v prírodnom prostredí Vodného diela Čunovo.

majovy-vikend-vnutri

Zdroj: danubiana.sk

 

Z vonkajšej strany si návštevníci môžu pozrieť pútavý sochársky park a dokonca sa smú prejsť aj pochôdznou časťou strechy múzea s očarujúcim pohľadom na Bratislavu, Dunaj a Malé Karpaty.

majovy-vikend-danubiana-2

Zdroj: danubiana.sk

 

Návštevu Danubiany pritom môžete spojiť aj s výletom loďou, ktorá počas víkendov odchádza z osobného prístavu na Fajnorovom nábreží v Bratislave. Vstupné sa dá kúpiť priamo v osobnom prístave a plavba trvá približne hodinu.

Pozrite si aktuálne výstavy a spestrite si voľné dni moderným umením.

 

 

2. Za prírodou – Kvačianska a Prosiecka dolina

Medzi obľúbené a veľmi známe miesta nášho Liptova patrí Prosiecka a Kvačianska Dolina, ktoré spolu tvoria ideálne miesto na nenáročnú túru v krásnom prírodnom prostredí.

majovy-vikend-prosiecka-dolina

Vráta tiesňavy v Prosieckej doline

 

Doliny prepája náučný chodník, cestu po ktorom vám spríjemní niekoľko železných rebríkov, schodíkov, menšie vodné toky, lesy i vodopády (najmä na jar). Túra sa začína v dedinke Kvačany a pokračuje v ústí Prosieckej doliny, kde nájdete prvú tabuľu náučného chodníka i modrú turistickú značku. Práve po tej budete pokračovať ďalej.

Cestou po modrej značke od Prosieckej doliny sa dostanete na Oblazy, kde sa medzi dvomi kopcami nachádza pekné priestranstvo so zvieratami a dvomi drevenými mlynmi z počiatku 19. storočia.

majovy-vikend-prosiecka-dolina-domy

Po mlynoch na vás bude čakať výstup po modrej značke prudko do hora, ktorý spestruje niekoľko vyhliadok. Práve vďaka nim si budete môcť vychutnať kaňon Kvačianky s hlbokými bralami priam dokonalým spôsobom.

majovy-vikend-vyhliadka

 

Túra sa končí v ústí Kvačianskej doliny. Pripravte sa však na to, že pred zdanlivým koncom výletu na vás bude čakať ešte asi 15-minútový pochod po asfaltke do dediny Kvačany, ktorý vie byť na priamom slnku trochu úmorný.

Okruh celkovo trvá približne šesť hodín, teda ak počítame aj so zastávkami na obdivovanie prírody, občerstvenie a fotografovanie.

 

 

3. Za zvieratkami – Zveropark v Žarnovici

Pokiaľ vás niekoľkohodinová túra neláka, no predsa by ste si radi vyšli niekam do prírody, máme pre vás super tip. Obzvlášť, ak už máte deti.

V Revištskom podzámčí v Žarnovici sa totiž nachádza rozprávkové miesto zvané Zveropark. Nájdete tu rôzne zaujímavé zvieratká, zurčiaci vodopád, jazero plné rýb či lúku, na ktorej si môžete dopriať piknik a spoločný oddych.

majovy-vikend-zveropark

Zdroj: zveropark.sk

 

Na ploche veľkej približne 21 hektárov žije viac ako 30 druhov zvierat, z ktorých najväčšou dominantou sú určite losy, ktoré v našej prírode bežne neuvidíte.

majovy-vikend-zveropark-losy

Zdroj: zveropark.sk

 

Okrem losov tu uvidíte rôzne hospodárske zvieratká, ako sú králiky, prasiatka či husy, lesnú a poľnú zver, ako sú diviaky, veverice, srnce či muflóny, ako aj ďalšie cudzokrajné zvieratá, napríklad medvedíka čistotného alebo skunka pruhovaného.

majovy-vikend-zveropark-zvieratka

Zdroj: zveropark.sk

majovy-vikend-zveropark-srnky

Zdroj: zveropark.sk

 

Najmenších určite poteší “hladkací kútik” a možnosť nakŕmiť zvieratká potravinovým balíčkom, ktorý sa dá kpiť priamo vo Zveroparku.

Nádejní rybári si tu zase môžu požičať udicu, vyloviť si z jazera pstruha a rovno si ho pripraviť na grile. Rodičia i drobci určite ocenia detské ihrisko, takže o zábavu tu nie je núdza.

 

 

4. Za históriou – otvorenie sezóny na Spišskom hrade

Tým z vás, ktorí máte radi aj históriu, odporúčame spraviť si výlet na Spišský hrad, na ktorom sa chystá v máji veľkolepé slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny, ktoré bude sprevádzať pestrý program.

majovy-vikend-spissky-hrad

 

Návštevníci si budú môcť pozrieť historický šerm, živé sochy či ochutnať špeciality hradnej kuchyne. Pripravená je tiež letná keramická dielňa pre deti a množstvo dobrej hudby.

majovy-vikend-spissky-hrad-otvorenie

 

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145122 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120584 videní | 6 minúty čítania