Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 4305 videní | 5 minúty čítania

3 tipy na objavovanie hradov na západnom, strednom a východnom Slovensku

3 tipy na objavovanie hradov na západnom, strednom a východnom Slovensku
Počuli ste o tom, že Slovensko má najhustejšiu sieť hradov v Európe. Ich počet sa pohybuje okolo čísla 180. Vyberte sa s nami na tri z nich.

Vedeli ste, že na Slovensku máme najhustejšiu sieť hradov v Európe? Ich počet sa pohybuje okolo čísla 180. A aj keď z mnohých sú dnes už len ruiny, viaceré ani po stáročiach nestratili svoju krásu a dodnes nám umožňujú preniesť sa aspoň na chvíľu do dávnych čias našich predkov. Vyberte sa s nami na tri z nich.

Tipy na hradné výlety sme vybrali tak, aby to nikto z vás nemal príliš ďaleko. Najskôr sa zastavíme na Nitrianskom hrade na západnom Slovensku, potom zavítame na Oravský hrad na strednom Slovensku a naše potulky ukončíme Ľubovnianskym hradom na východe.

mapa Slovenska, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour

Každý z týchto hradov v sebe navyše skrýva nevšednosť, o ktorej ste možno doposiaľ netušili.

 

1. Nitriansky hrad – skutočne najväčší hrad na Slovensku

Nitriansky hrad pozdá azda každý na Slovensku. Ide totiž o pozoruhodnú stavbu, ktorú si všimnete nielen vtedy, ak sa nachádzate v centre Nitry, ale aj letným pohľadom z rýchlostnej cesty R1, keď budete okolo tohto mesta prechádzať.

Nitriansky hrad, Nitra, Slovensko, cestovatelsky portal Idem FIRO-tour

Nitriansky hrad postavili už v 11. storočí a bol sídlom nitrianskych kniežat a panovníkov Veľkej Moravy. V súčasnosti tu sídli nitrianske biskupstvo. Návštevníkom je sprístupnený areál hradu, biskupská Katedrála sv. Emeráma, diecézne múzem a kazematy. Prehliadka hradu so sprievodcom trvá približne hodinu.

Len nedávno pritom vyšla najavo informácia, že práve Nitriansky hrad je najväčším hradom na Slovensku, hoci sa mnohí mylne domnievali, že ním je Spišský hrad.

V auguste 2016 bol v médiách publikovaný rebríček hradov zoradených vzostupne podľa veľkosti, ktorý na základe dlhoročných výskumov zostavili slovenskí archeológovia.

Z nich vyplynulo, že najväčším slovenským hradom je Nitriansky hrad. Za ním nasledujú Bratislavský hrad, Devín, Košický hrad, zvolenský Pustý hrad a potom Spišský hrad, ktorý obsadil až šiestu priečku.

Podľa Petra Bednára z Archeologického ústavu SAV v Nitre totiž Nitriansky hrad v stredoveku siahal až po Župný dom a Horný Palánok a do polovice 15. storočia mal rozlohu neuveriteľných 8,5 hektárov.

Podrobné informácie o vstupnom a otváracích hodinách nájdete na webstránke Nitrianskeho hradu.

 

2. Oravský hrad – hrad, ktorý má vlastného online sprievodcu

Oravský hrad je, bezpochyby, jednou z najväčších turistických atrakcií na severe Slovenska. Majestátne sa týči na vysokom brale nad obcou Oravský Podzámok a riekou Orava, na ktorej sa pravidelne robia splavy.

Hrad do značnej miery preslávil aj film Dracula, ktorého prvá čiernobiela verzia sa v roku 1922 nakrúcala práve na tomto mieste.

Vyvýšenina, na ktorej bol hrad postavený, bola osídlená už v praveku a pôvodne na nej stál drevený hrádok. Ten bol prestavaný na murovaný hrad v 13. storočí, keď sa vlastne prvýkrát môžeme v dobových listinách dočítať o Oravskom hrade. Hrad v tom čase slúžil ako sídlo oravského panstva. Dnes tu sídli Oravské múzeum s viacerými expozíciami.

Hrad navyše kráča s dobou.

Prehliadku Oravského hradu so všetkými jeho expozíciami si tu totiž môžete naplno vychutnať vďaka mobilnej aplikácii Oravský hrad.

Táto aplikácia je dostupná v slovenskom, anglickom, poľskom, nemeckom, maďarskom a dokonca aj ruskom jazyku a cez 24 záujmových bodov rozmiestnených v areáli hradu približuje celú históriu tejto úchvatnej stavby.

Každé dôležité miesto je pritom označené stojanom s číslom, podľa ktorého budete presne vedieť, kedy si máte spustiť ďalšiu nahrávku. K nahrávkam sú zároveň priradené aj texty a fotografie, ktoré sú výbornou pomôckou aj pre sluchovo postihnutých návštevníkov.

Malé upozornenie – ak sa rozhodnete započúvať sa do online nahrávok, nezabudnite si so sebou zobrať slúchadlá. :-)

Informácie o vstupnom a otváracích hodinách nájdete na webstránke www.oravskemuzeum.sk.

 

3. Ľubovniansky hrad – niekdajšie väzenie kráľa Madagaskaru

Hrad Ľubovňa sa vypína na bralnatom vrchu nad Starou Ľubovňou v severovýchodnej časti Spiša. Vznikol na rozhraní 13. a 14. storočia a slúžil nielen ako ochrana poľsko-uhorskej hranice, ale zabezpečoval tiež dôležitú obchodnú cestu, ktorá prechádzala dolinou rieky Poprad do Poľska.

Lubovniansky hrad, Slovensko, vazenie krala Madagaskaru, Moric Benovsky

Hrad sa preslávil viacerými stretnutiami korunovaných hláv, no neslávne i tým, že vo svojej hradnej veži niekoľko mesiacov väznil šľachtica, umelca, prírodovedca, cestovateľa a kráľa Madagaskaru Mórica Beňovského. Z hradu sa mu však napokon podarilo ujsť (vraj pod sukňou svojej partnerky), čím sa začala jeho dobrodružná cesta po svete, ktorá sa skončila až na ďalekom Madagaskare.

Minulý rok dokonca vytvorili na Ľubovnianskom hrade stálu expozíciu venovanú Móricovi Beňovskému, prostredníctvom ktorej sa návštevníci môžu o tomto dobrodruhovi i dôvodoch jeho väzenia na hrade dozvedieť viac.

Pri návšteve hradu si nezabudnite prezrieť aj skanzen v podhradí, ktorý tvorí súbor ľudových stavieb a pripomína malebnú podhradskú osadu. Určite sa vám zapáči. :-)

Informácie o otváracích hodinách a cenách vstupného nájdete na webstránke www.hradlubovna.sk.

 

Nech už sa však vyberiete na ktorýkoľvek slovenský hrad, prajeme vám, aby ste si z neho odniesli kopec zážitkov.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145126 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120598 videní | 6 minúty čítania