Späť na všetky články
pred 1 rokom 30824 videní | 11 minúty čítania

18 menej známych miest Slovenska, ktoré sú plné zaujímavostí a unikátov

18 menej známych miest Slovenska, ktoré sú plné zaujímavostí a unikátov
Spoznajte bližšie aj menej známe slovenské mestá. Svojimi unikátmi sa vyrovnajú Bratislave či Košiciam.

Vedeli ste o tom, že v Skalici sa nachádza najstaršia tlačiareň na Slovensku, v Pezinku jeden z najväčších potočných mlynov v Európe a v Sobranciach unikátne múzeum gitár? Prinášame vám výber menej navštevovaných miest Slovenska, ktoré sa oplatí poznať.

 

Slovensko vyhlad Polana

Zrejme každý milovník objavovania krás Slovenska pozná významné pamiatky ako Bratislavský hrad alebo Dóm svätej Alžbety v Košiciach. Na Slovensku je ale dokopy 140 miest, najmenším sú Dudince s niečo vyše 1400 obyvateľmi.

V každom regióne Slovenska sa nachádzajú krásne mestá s unikátnymi pamiatkami, ktoré sú však turisticky prehliadané. Prinášame vám prehľad menej známych slovenských miest, ktoré sa oplatí navštíviť.

 

Holíč

Mesto Holíč leží na Záhorí tesne vedľa hranice s Českom. Na to, aké je malé, je mimoriadne bohaté na zaujímavé pamiatky. Dominantou je neskorobarokový zámok, ktorý bol kedysi obľúbeným letným sídlom cisárovnej Márie Terézie. Hneď vedľa zámku sa nachádza významný archeologický objav – holíčske megality.

Ide o pravekú pohanskú svätyňu, ktorej vek sa odhaduje najmenej na 5500 rokov. Ďalšou známou pamiatkou Holíča je veterný mlyn, ktorý sa dostal na poštovú známku. V Holíči sa však nachádza aj množstvo ďalších zaujímavých sakrálnych stavieb.

zamok Holic

Zámok v Holíči bol obľúbeným letným sídlom Márie Terézie.

 

Skalica

Výlet do Holíča môžete prepojiť aj s návštevou susedného mesta Skalica. Skalica mala v časoch Uhorska výsady kráľovského mesta a historický význam tu cítiť na každom kroku. Skalica je plná sakrálnych pamiatok, z ktorých najznámejšími sú románska Rotunda svätého Michala a Kostol svätého Michala.

Významnou technickou pamiatkou je najstaršia tlačiareň na Slovensku, ktorú v Skalici založila rehoľa Jezuitov pred vyše 350 rokmi. Odvtedy sa v meste kontinuálne tlačí, históriu tlačiarenstva vám priblíži stála expozícia Záhorského múzea aj novootvorená expozícia kníhtlače na Škarniclovej ulici.

kostol sv. Michala Skalica

Kostol svätého Michala je jednou z mnohých sakrálnych pamiatok Skalice.

 

Svätý Jur

Svätý Jur je malebným vinohradníckym mestečkom v Bratislavskom kraji. V meste sa nachádza niekoľko náboženských pamiatok, najznámejšou je gotický Kostol svätého Juraja s drevenou zvonicou a schodiskom. Vo Svätom Jure však nájdete napríklad aj pozostatky protitureckého opevnenia alebo morový stĺp. Návštevu mesta si môžete spestriť výstupom na priľahlý hrad Biely Kameň alebo návštevou národnej prírodnej rezervácie Šúr so vzácnou flórou a faunou.

kostol Svaty Jur

Ku Kostolu svätého Juraja vedie drevené schodisko.

 

Pezinok

Vďaka vinohradníctvu je známe aj neďaleké mesto Pezinok, ktoré bolo kedysi jedným z najbohatších slovenských miest v rámci Uhorska. Dominantou je renesančný Pezinský zámok, ktorý bol v minulosti vodným obranným hradom. V priestoroch zámku sa nachádza reštaurácia a vináreň, v ktorej si môžete zakúpiť obľúbené slovenské vína.

zamok Pezinok

Pezinský zámok. Zdroj: Horakvlado, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia

Pri zámku sa nachádza aj rozľahlý park, ktorý je ideálnym miestom na prechádzku. V Pezinku sa nachádza napríklad aj Banský náučný chodník, ktorý je spomienkou na minulosť spojenú s ťažbou zlata. Zaujímavou pamiatkou je Schaubmarov mlyn, ktorý je najväčším potočným mlynom na Slovensku a patrí k najväčším v Európe.

 

Modra

Neďaleko Pezinka leží aj mestečko Modra, známe ako miesto posledných dní Ľudovíta Štúra. Po stopách tejto významnej postavy slovenských dejín sa môžete vydať návštevou Múzea Ľudovíta Štúra, ktoré sa nachádza v centre mesta. Modra je plná sakrálnych pamiatok, dominantou je gotický Kostol svätého Jána Krstiteľa zo 14. storočia. Aktívnym odpočinkom v Modre môže byť výstup na vrch Veľká Homoľa s obľúbenou rozhľadňou.

vinohrady Modra

Podobný charakter ako Pezinok má aj neďaleká Modra.

 

Hurbanovo

Nenápadné mesto na juhu Slovenska ukrýva unikátnu možnosť ako stráviť deň a dozvedieť sa niečo zaujímavé. V mestečku sídli Slovenská ústredná hvezdáreň – vznikla v roku 1871 a ide o jedno z prvých astrofyzikálnych observatórií v Európe.

hvezdaren Hurbanovo

V Hurbanove sa nachádza jedno z prvých astrofyzikálnych observatórií v Európe. Zdroj: slovakia.travel

Observatórium je verejne prístupné a je možné naplánovať si aj atraktívne pozorovanie nočnej oblohy. Súčasťou budovy je priľahlý park.

 

Komárno

Na úplnom juhu Slovenska pri hraniciach s Maďarskom sa nachádza Komárno, ktoré okrem svojej špecifickej atmosféry zaujme aj mnohými historickými pamiatkami. Počas pobytu v meste nemôžete vynechať návštevu Komárňanskej pevnosti, ktorá je súčasťou najväčšieho pevnostného systému v Strednej Európe. Svojho času bola najmodernejším obranným systémom proti tureckým vpádom.

Okrem pevnosti láka Komárno aj novorenesančnou budovou radnice a dominantným Kostolom svätého Ondreja. Obľúbeným miestom turistov je aj známe Nádvorie Európy. Ide o unikátnu stavbu, ktorá predstavuje typické architektonické štýly takmer všetkých európskych krajín.

nadvorie Europy Komarno

Nádvorie Európy predstavuje typickú architektúru európskych krajín.

 

Kremnica

Mesto v okrese Žiar nad Hronom patrilo k najbohatším v Uhorsku – už od 10. storočia sa tu ťažilo zlato a striebro. Kremnica mala štatút slobodného kráľovského a banského mesta, čo vytvorilo podmienky pre vznik najstaršej dodnes existujúcej mincovne na svete. Kremnická mincovňa vznikla už v roku 1328 a je verejne prístupná.

V Kremnici sa nachádza aj Múzeum mincí a medailí, architektonickou dominantou mesta je mestský hrad. Ide o zachovalý komplex niekoľkých stredovekých budov, z ktorých sa vyníma najmä gotický Kostol svätej Kataríny.

Kremnica vyhlad na mesto

Kremnica patrila k najbohatším mestám v Uhorsku.

 

Detva

Mesto Detva možno nevyniká konkrétnymi pamiatkami, ale napriek tomu je jeho návšteva jedinečným exkurzom do dejín slovenského folklóru.

Detva amfiteater

Prírodný amfiteáter v Detve. Zdroj: slovakia.travel/detva

Detvianske lazy symbolizujú súzvuk prírody a tradícií, návštevníci majú možnosť obdivovať vyrezávané drevené kríže a mnohé iné drevené výrobky. Okolité pohorie Poľana navyše ponúka množstvo príležitostí na aktívnejšiu turistiku.

Detva kroje

Pobyt v Detve je exkurzom do dejín slovenského folklóru.

 

Tvrdošín

Mesto v Žilinskom kraji priťahuje pozornosť množstvom náboženských pamiatok, najmä kaplniek. Najvýznamnejšou pamiatkou je však drevený gotický Kostol Všetkých svätých, ktorý je zapísaný do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ide o renesančnú stavbu s barokovým oltárom.

dreveny kostol Tvrdosin

Drevený kostolík v Tvrdošíne patrí do zoznamu UNESCO.

 

Kežmarok

Kostolíkom na zozname UNESCO sa pýši aj Kežmarok – konkrétne ide o drevený artikulárny Kostol svätej Trojice. Postavený bol v roku 1717. Zaujímavosťou je, že pri jeho výstavbe nebol použitý ani jediný kúsok kovu. V kostole sa nachádza jeden z najstarších funkčných organov na Slovensku.

dreveny kostol Kezmarok

Pri stavbe dreveného kostolíka v Kežmarku nebol použitý žiaden kus kovu.

 

V Kežmarku sa nachádza množstvo iných sakrálnych pamiatok a mestský hrad, známa je však aj budova evanjelického lýcea, v ktorej sa nachádza jedna z najstarších školských knižníc nielen u nás, ale aj v rámci Strednej Európy. Navštevovali ju osobnosti ako Samo Chalupka či Janko Kráľ.

mestsky hrad Kezmarok

Areál mestského hradu v Kežmarku.

 

Levoča

Starobylé mesto malo v rámci Uhorska viacero výsad, bolo aj kráľovským mestom. Priaznivé podmienky pomohli k rýchlemu rozvoju Levoče, čo sa odzrkadlilo aj v architektúre a umení. Dnes je celé mesto zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO.

Na historickom námestí môžu turisti objavovať množstvo gotických pamiatok, z ktorých najslávnejšou je neskorogotický Chrám svätého Jakuba zo 14. storočia. V interiéri chrámu sa nachádza 18,6 metra vysoký oltár, ktorého autorom je rezbár Majster Pavol z Levoče. Jeho oltár je najvyšším na svete.

kostol sv. Jakuba Levoca

V Chráme svätého Jakuba v Levoči sa nachádza slávny oltár Majstra Pavla.

 

Dobšiná

Drobné mestečko Dobšiná je pre turistov známe ako vstup do Slovenského raja a priľahlá Dobšinská ľadová jaskyňa je dobre známym turistickým lákadlom. Od roku 2000 patrí na zoznam Svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Okrem jaskyne sa však oplatí zastaviť aj v samotnom meste, ktoré dýcha zašlou slávou – Dobšiná je plná industriálnych pamiatok, ktoré sú odkazom na tunajšiu banícku minulosť. Známa je napríklad novorenesančná Ruffínyiho vila. Významnou sakrálnou stavbou v meste je gotický Evanjelický kostol.

 

Podolínec

Podolínec leží v okrese Stará Ľubovňa a v minulosti v ňom prekvital obchod a remeselníctvo. Zachovalé historické centrum je mestskou pamiatkovou rezerváciou, ktorej najvýznamnejšou stavbou je stredoveký Kostol Nanebovzatia Panny Márie z roku 1298 s pristavanou renesančnou zvonicou. Zvonica sa v minulosti dostala aj na poštovú známku.

stredoveky kostol Podolinec

Dominantou mesta Podolínec je stredoveký kostol so zvonicou.

 

Rožňava

Centrum historického regiónu Gemer má podobnú minulosť ako Dobšiná. V stredoveku sa tu vo veľkom ťažilo zlato a striebro, neskôr sa mesto transformovalo na remeselnú výrobu. Banícku minulosť pripomínajú všadeprítomné technické pamiatky a Banícke múzeum.

Okrem nich sa v Rožňave nachádza množstvo zaujímavých náboženských stavieb, najstaršou a najvýznamnejšou je gotická Katedrála Nanebovzatia panny Márie. Pri návšteve Rožňavy určite nevynechajte prechádzku historickým centrom, ktoré pozostáva zo štvorcového námestia, najväčšieho svojho druhu na Slovensku.

historicke centrum Roznava

Historické centrum Rožňavy je plné náboženských pamiatok.

 

Sabinov

Sabinov leží v Prešovskom kraji a za čias Uhorska bol slobodným kráľovským mestom. Tunajšie pamiatky sú lokalizované v centre mesta, ktorého dominantou je gotický Kostol svätého Jána Krstiteľa. V jeho interiéri sa nachádza oltár z dielne Majstra Pavla z Levoče, originál sa nachádza v Budapešti. Okolie Sabinova lemuje krásna príroda, v blízkych lyžiarskych strediskách sú možnosti lyžovačky.

sabinov, kostol

Sabinov bol za čias Uhorska kráľovským mestom.

 

Sobrance

Ak zavítate do mesta Sobrance v Košickom kraji a ste fanúšikom hudby, určite navštívte unikátne Gitarové múzeum, ktoré mapuje históriu gitár v Československu. Neďaleko od Sobraniec sa nachádzajú zaujímavé vodné plochy Zemplínska Šírava a Lom Beňatina.

Sobrance jazero Benatina

V blízkosti Sobraniec sa nachádza lom s jazerom Beňatina.

 

Snina

Snina leží v najvýchodnejšom cípe Slovenska a ponúka množstvo zážitkov spojených s prírodou. Zaujímavou vodnou nádržou je Starina, ktorá je najväčšou vodnou nádržou s pitnou vodou na Slovensku. Neďaleko Sniny sa nachádza aj jazierko Morské oko.

vyhlad na Morske oko Snina

Pohľad na Morské oko zo Sninského kameňa. Foto: Milan Bališin, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

 

Z mesta je to kúsoček na turistiku do Vihorlatských vrchov a Národného parku Poloniny. Poloninské pralesy patria na zoznam Svetového prírodného dedičstva UNESCO. Významnou architektonickou pamiatkou Sniny je klasicistický kaštieľ z roku 1781.

priroda Snina

Sninu obklopuje takmer nedotknutá príroda.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145119 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120565 videní | 6 minúty čítania