Späť na všetky články
pred 1 rokom 19281 videní | 6 minúty čítania

Máte radi pestré farby? Spoznajte 10 najfarebnejších miest na svete

Máte radi pestré farby? Spoznajte 10 najfarebnejších miest na svete
Pozrite si 10 miest a štvrtí z celého sveta, ktoré pútajú pozornosť svojou nadpriemernou farebnosťou.

Či už si chcete spestriť deň alebo váš profil na Instagrame, ste tu správne. V tomto článku sme pre vás zhrnuli 10 miest a štvrtí z celého sveta, ktoré doslova žiaria farbami. Verte, urobiť v nich nudné fotky je naozaj náročné. Napokon, presvedčte sami.

 

1. Burano, Taliansko

Taliansky ostrov Burano je vzdialený približne 7 kilometrov od Benátok a už na prvý pohľad je jasné, že do zoznamu najfarebnejších miest na svete patrí právom. Hoci tu nenájdete úžasné chrámy a historické budovy ako v Benátkach, privíta vás tu množstvo malebných domčekov a mostíkov, ktoré vedú ponad kanály s morskou vodou.

Dostať sa sem dá pomerne jednoducho, ak si zoberiete z centra Benátok vodný taxík.

farebne-domceky-na-ulici-ostrov-burrano-taliansko

 

2. Willemstad, Curaçao

Willemstad je najvačším a súčasne aj hlavným mestom ostrova Curaçao. Pýtate sa, kde je vlastne Curaçao? Ide o krajinu pri pobreží Venezuely (na severe Južnej Ameriky), ktorá patrí Holandskému kráľovstvu.

Ale späť k hlavnému mestu Willemstad. Žije tu takmer 90 % obyvateľstva ostrova a architektúrou sa nápadne podobá Holandsku. Aj preto sa často prezýva ako “Amsterdam západného sveta”. Mestečko je však v porovnaní s Amsterdamom tak trochu odvážnejšie vo farebnosti budov.

Teda, viac ako len trochu. :-)

willemstadt-farebne-domceky-a-lodky-v-pristave

 

3. Džodpur, India

Druhé najväčšie mesto indického štátu Rádžasthán, v ktorom žije viac ako milión obyvateľov, je populárnou turistickou destináciou. Nachádza sa tu totiž množstvo nádherných palácov, historických chrámov a pevností a väčšinou tu počas roka prevláda slnečné počasie. Aj preto sa mesto často označuje ako “slnečné mesto”. Má však aj ďalšiu prezývku, a to “modré mesto”.

Pri pohľade na fotografiu zrejme netreba vysvetľovať, prečo je to tak. Väčšina budov v starej časti mesta má totiž výraznú modrú farbu.

mesto-dzodpur-farebne-mesteco-a-budovy-na-kopci

 

4. Havana, Kuba

Havana, hlavné mesto Kuby, sa nachádza na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a zvykne sa nazývať aj ako “Paríž Karibiku”. Pestrofarebná je nielen miesta kultúra, ale aj ulice v starej Havane a typické dobové taxíky, ktoré dotvárajú hravú atmosféru tohto miesta.

stare-auta-farebne-domy-na-ulici-havana-kubaHavana, Kuba

A keď už sa ocitnete na Kube a budete mať čas, určite zavítajte aj do presláveného mesta Trinidad, ktoré je rovnako súčasťou UNESCO a spolu s Havanou sa považuje za kultúrne centrum Kuby. Nájdete tu množstvo umeleckých galérií, pričom Trinidad farebnosťou azda aj predčí samotnú Havanu.

farebne-domy-v-meste-trinidad-kubaTrinidad, Kuba

 

5. Júzcar, Španielsko

Dedinka Júzcar bola ešte donedávna len obyčajnou španielskou dedinkou v Andalúzii, akých by ste tu našli tucty. Všetko sa však zmenilo v roku 2011, keď tu štúdiá Sony Pictures v rámci kampane na propagáciu filmu Šmolkovia 3D premaľovali všetky domčeky namodro.

Len čo sa kampaň skončila, Sony dalo dedinke ponuku, že domčeky premaľuje naspäť na pôvodnú snehobielu farbu. Keďže sa však šmolkovský imidž ujal a z dedinky sa stala jedna z najpopulárnejších oblastí v regióne, modrú farbu na fasádach budov si už miestni ponechali.

Nuž, aj vďaka tomu je teraz dedinka Júzcar súčasťou nášho farebného zoznamu.

modre-domy-na-kopci-v-meste-juzcar

 

6. Valparaíso, Čile

Valparaíso, druhé najväčšie čilské mesto, je jedným z najväčších a najdôležitejších prístavov v Brazílii. A hoci nie je hlavným mestom Čile, sídli tu Národný kongres, najstaršia burza v celej Latinskej Amerike a tiež prvá verejná knižnica v štáte. Od roku 2003 je mesto dokonca hlavným kultúrnym centrom Čile a vďaka 9 univerzitám aj dôležitým vzdelávacím centrom.

No a čo si budeme hovoriť, Valparaíso je rozhodne aj najfarebnejším mestom v krajine. Veď sa pozrite. Strmé uličky mesta sú doslova posiate domčekmi tých najrôznejších farieb.

valparaiso-farebne-mesto-na-kopci

 

7. Ulica Nyhavn, Kodaň, Dánsko

Ako iste viete, Kodaň je hlavným a súčasne aj najväčším mestom Dánska. A tak ako by mal každý turista, ktorý zavíta do Bratislavy, navštíviť naše Staré mesto, rovnako by mal každý turista v Kodani navštíviť Nyhavn. Ide o miestnu ulicu, respektíve lem vodného kanálu, ktorý ozvláštňujú typické farebné domčeky, postavené vedľa seba v tesnej blízkosti.

Zaujímavosťou je, že ulicu Nyhavn miloval Hans Christian Andersen. Svedčí o tom fakt, že v domoch číslo 18, 20 a 67 tento spisovateľ istú dobu býval, písal a tvoril.

farebne-domy-v-zalive-seversky-styl-architektury-kodan

 

8. Guanajuato, Mexiko

Guanajuato, jeden z 31 štátov Mexika, má hlavné mesto s rovnomenným názvom, ktoré sa nachádza v srdci koloniálneho Mexika. Kedysi toto mesto oplývalo veľkým bohatstvom, vďaka čomu tu bolo v minulosti postavených množstvo cenných architektonických stavieb. Aj preto je mesto Guanajuato od roku 1988 zapísané do zoznamu UNESCO.

Mnohí turisti dokonca považujú Guanajuato za najkrásnejšie mesto v celom Mexiku. Do veľkej miery za to určite môžu nielen miestne architektonické pamiatky, ale aj pestré farby, o ktoré tu naozaj nie je núdza.

guanajuato-farebne-mestecko-mexiko-mesto-na-kopci

 

9. Vroclav, Poľsko

Zo šíreho sveta sa teraz vrátime k blízkosti Slovenska, a to konkrétne do poľského mesta Vroclav, ktoré sa nachádza v juhozápadnom Poľsku na rieke Odra.

Mesto sa môže pochváliť početnými architektonickými pamiatkami, rozvinutým dopravným, elektrotechnickým, chemickým a potravinárskym priemyslom, ale aj viacerými univerzitami.

Pohľady turistov však priťahujú najmä desiatky historických pestrofarebných budov v centre mesta.

farebne-domceky-na-namesti-vroclav

 

10. Vernazza, Taliansko

V talianskom regióne Ligúria, medzi mestami Levanto a La Spezia, sa rozlieha nádherné terasovité pobrežie Cinque Terre, ktorého súčasťou je aj malebná dedinka Vernazza. Práve tú preslávili farebné domčeky, postavené teste vedľa seba v skalnatých útesoch nad morom.

Ak preto plánujete v budúcnosti výlet na severozápad Talianska, určite zavítajte aj na tento očarujúci kus talianskej riviéry. Farbenosťou vás okrem Vernazzy určite potešia aj ďalšie miestne dedinky – Monterosso, Corniglia, Manarola a Riomaggiore.

farebne-mestecko-pri-pobrezi-pristav-taliansko-vernazza

Pridali by ste do tohto zoznamu aj ďalšie miesta? Napíšte nám o nich v komentári. :-)

Autor: Hana Ivanová