Späť na všetky články
pred 1 rokom 201 videní | 5 minúty čítania

Navštívte Bešeňovú

Navštívte Bešeňovú
Jeden z najväčších vodných rajov na Slovensku GINO Paradise nájdete v malej obci Bešeňová. Nezabudnuteľným zážitkom v zime je kúpanie sa vonku v termálnej vode. Nechce sa vám celý deň plahočiť vo vode? Tak sa pozrime na to, kam by sme z Bešeňovej mohli v zime vyraziť.

Jeden z najväčších vodných rajov na Slovensku GINO Paradise nájdete v malej obci Bešeňová. Nezabudnuteľným zážitkom v zime je kúpanie sa vonku v termálnej vode a pozorovanie zasneženého okolia. Nechce sa vám celý deň plahočiť vo vode? Ani mne veru nie. Samotná obec však leží v turistickom regióne Liptov, ktorý je bohatý na prírodné i kultúrne zaujímavosti. Tak sa poďme pozrieť na to, kam vyraziť z Bešeňovej v zimnom období.

 

Kam na lyže?

Len 30 km od Bešeňovej sa nachádza najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku so všetkým čo k tomu patrí: moderné lanovky, zjazdovky pre deti, začiatočníkov, pokročilých i freeriderov, snow park, večerné lyžovanie a mnoho ďalšieho. Zlyžujte severné i južné svahy Chopku za jeden deň v zimnom stredisku Jasná Nízke Tatry. Moja rada: sledujte predpoveď počasia, vydajte sa sem v krásnom slnečnom počasí a odmenou vám budú neuveriteľné panoramatické výhľady.
 


Veľmi príjemné lyžiarske stredisko nájdete nad Ružomberkom, asi 15 km od Bešeňovej. Skipark Malinô Brdo je ideálny pre rodinnú lyžovačku. Okolie ponúka výborné možnosti aj pre bežecké lyžovanie a skialpinizmus.

K menším lyžiarskym strediskám v širšom okolí Bešeňovej patria SKI Žiarce v obci Pavčina Lehota na začiatku Demänovskej doliny, SKI centrum Opalisko v Závažnej Porube a SKI Javorovica v Jánskej doline. Bez čakania v dlhých radoch si tu dosýta zalyžujete na severných svahoch v príjemnej rodinnej atmosfére.

 

Kam za našim národným dedičstvom?

Len 14 km od Bešeňovej v malej dedinke Svätý Kríž stojí drevený artikulárny evanjelický kostol. Patrí medzi najväčšie drevené stavby v strednej Európe. Kostol sem bol prenesený v rokoch 1974 až 1982 z Paludze. Do vnútra sa vojde takmer 6000 návštevníkov, ktorých zaujme najmä drevené barokové zariadenie a pozoruhodný drevený barokový oltár.

Mimoriadne pozoruhodná oáza ľudovej architektúry sa nachádza na okraji Ružomberka, vo Vlkolínci. V roku 1993 bola zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Ako jediná obec na Slovensku nie je narušená novostavbami a dodnes v nej žije cca 20 obyvateľov. Aj preto sa musíme uspokojiť len s pohľadom na exteriér objektov.
 


Kto má rád technické pamiatky, nesmie obísť vodné mlyny v Kvačianskej doline. Ide o jednu z posledných zachovaných pamiatok svojho druhu, navyše začlenenú do pôvodného prírodného prostredia. O chod tohto výnimočného miesta sa starajú dobrovoľníci. Mlyny sú dostupné po turistickom chodníku z obce Kvačany.

Najmladší skanzen na Slovensku vznikol pod južnými svahmi Západných Tatier. Základ expozície múzea Liptovskej dediny v Pribyline tvoria najvýznamnejšie kultúrne pamiatky z jedenástich obcí, ktoré boli zatopené pri výstavbe vodného diela Liptovská Mara. V hornej časti areálu sa nachádza expozícia historickej Považskej lesnej železnice.

 

Kam na prechádzku zimnou krajinou?

Nad hladinou Liptovskej Mary leží magické miesto Havránok. Ide o archeologické múzeum v prírode, ktoré približuje prítomnosť keltského obyvateľstva na Liptove. V zimnom období je síce oficiálne zatvorené, nekúpite si magnetku a malú expozíciu s výkladom tiež budete musieť oželieť, ale za prechádzku toto miesto určite stojí. Okrem krásnej prírody tu môžete vidieť zrekonštruované obytné stavby, pec na vypaľovanie keramiky, obetisko a valy s bránou. Z Bešeňovej sa sem autom dostanete asi za 10 minút.

Ak sa vydáte na lyžovačku do Jasnej a poobede skončíte skôr ako vypnú vleky, choďte sa prejsť okolo Vrbického plesa. Vedie k nemu náučný chodník a nenáročná turisticky značená žltá trasa z parkoviska hotela Grand. Ľadovcové pleso je najväčšie jazero v Nízkych Tatrách a od roku 1975 je národnou prírodnou pamiatkou.

 

 

Kam za tajomstvami podzemia?

Netradičným zážitkom je návšteva celoročne sprístupnenej Stanišovskej jaskyne v Jánskej doline. Počas asi hodinovej prehliadky sa dozviete niečo o histórii jaskyne, ale aj podrobnosti zo života jaskyniarov. Na cestu si posvietite čelovou lampou, ktorú vám požičajú pred vstupom.

Demänovská dolina je známa svojim obrovský podzemným krasovým systémom. Jeho súčasťou sú dve sprístupnené jaskyne: Demänovská ľadová jaskyňa a Demänovská jaskyňa Slobody. Tá prvá je v zimnom období zatvorená. Tá druhá má jedinečnú kvapľovú výzdobu a radí sa medzi najkrajšie európske jaskyne. Očarili ma v nej jaskynné jazierka a Veľký dóm s výškou 75 m.
 


V Žiarskej doline nájdete jediné sprístupnené staré banské dielo na Liptove. Medvedia štôlňa ukrýva miesta, ktoré človek vytvoril tvrdou prácou s vidinou získania zlata. Je to zážitok, na ktorý budete dlho spomínať.

Ak by som mala pokračovať vo vymenovávaní všetkých krás Liptova, ktoré sú dostupné z Bešeňovej, dlhý článok by to veru bol. Vďaka krásnej prírode, vzácnym kultúrno-historickým pamiatkam a zachovanej ľudovej architektúre je tento kraj jedným z najkrajších a celoročne najvyhľadávanejších regiónov cestovného ruchu na Slovensku. Už v roku 1947 označil zakladateľ slovenskej turistiky a autor prvých slovenských turistických sprievodcov Miloš Janoška tento kraj, čo sa týka prírodných krás, za najkrajší na Slovensku.

Ak sa chcete presvedčiť o jedinečnosti Liptova, odporúčame ubytovanie v štúdiách Bešeňová, ktoré sú súčasťou vodného raja GINO Paradise Bešeňová.

 

 

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145129 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120599 videní | 6 minúty čítania