Späť na všetky články
pred 1 rokom 356 videní | 4 minúty čítania

Najlákavejšie atrakcie na Iónskych ostrovoch

Najlákavejšie atrakcie na Iónskych ostrovoch
Predstavme si najznámejšie Iónske ostrovy a ich špecifiká.

Iónske ostrovy sú veľmi vyhľadávanou destináciou milovníkov slnečného Grécka. Patrí sem skupina 5 veľkých ostrovov (Korfu, Zakynthos, Lefkada, Ithaka, Kefalónia) a asi 35 menších ostrovov, ktoré sa nachádzajú v Iónskom mori na západnom pobreží Grécka. Každý z nich vám ponúka možnosť príjemnej letnej dovolenky, ktorú si môžete naplánovať už teraz, keď za oknami ešte fúka studený vietor. Predstavme si najznámejšie Iónske ostrovy a ich špecifiká.

 

Ithaka

Tento malý ostrov, ktorého dĺžka je len necelých 30 km a počet obyvateľov cca 5 000, je zárukou pokojnej dovolenky. Romantické medové týždne tu strávili aj princ Charles s princeznou Dianou. Podľa Homérovho eposu sa na Ithake narodil kráľ Odysseus, ktorý údajne žil v hlavnom meste ostrova Vathy. Toto mestečko je zároveň najväčším gréckym prírodným prístavom. Na Ithake nájdete divokú prírodu, plnú olivových a cyprusových hájov, voňavé borovicové lesy a krásne kamienkovo-pieskové pláže. Navštívte pláž Polis s archeologickým náleziskom potopeného antického mesta a pláže Dexa a Loutsa, ocenené Modrou vlajkou za čistotu vody.


 

Zakynthos

Zakynthos je ostrov, preslávený vôňou eukalyptu a voňavých byliniek, známy aj ak ako „Kvet východu“. Vychutnajte si pobyt v krásnej prírode, pozdravte chránené morské korytnačky caretta-caretta a navštívte nádherné morské jaskyne. Nezabudnite ani na zátoku Navaggio so stroskotanou pašeráckou loďou, na ktorú sa každoročne prídu pozrieť tisícky turistov. Na tejto pláži si môžete vyskúšať aj adrenalínový zoskok z útesu (rope jump). Navštívte romantické letovisko Tsilivi s trojkilometrovou plážou so zlatým pieskom a čistou vodou (pláž je ocenená modrou vlajkou EÚ) a výhľadom na ostrov Kefalónia.


 

Korfu

Korfu je najzelenší spomedzi Iónskych ostrovov (prezývajú ho aj „Smaragdový ostrov“), s krištáľovo čistým morom. Pomarančové a olivové hája, eukalypty, platany a pínie vám na dovolenke poskytnú dostatok tieňa počas slnečného leta. Nájdete tu pokojné, zapadnuté pláže a tiché zákutia, rovnako ako veľké a moderné luxusné hotely. Radi skúmate prírodné krásy? Navštívte známe slané jazero Korrision a najvyšší vrch ostrova Pantokrator, na ktorého vrchole sa týči kláštor. V letovisku Sidari nájdete aj populárnu prírodnú zátoku Kanál lásky (Canal d´Amour). Legenda hovorí, že kto tento kanál prepláva, objaví na jeho druhom brehu svoju životnú lásku. Ak obľubujete rušný nočný život, ubytujte sa na východnom pobreží, v stredisku Moraitika s pieskovo-štrkovou plážou, s množstvom barov a reštaurácií.


 

Lefkada

Biele vápencové útesy, fascinujúce tyrkysové more a málo turistov. Ak hľadáte práve toto, Lefkada je ideálne miesto pre vašu letnú dovolenku. Prídete si tu na svoje, ak milujete tradičnú grécku kuchyňu, malé, romantické pláže a jachting. Zostúpte po schodoch na nádhernú pláž Porto Katsiki, ktorá sa nachádza pod útesom a patrí medzi najkrajšie pláže v Európe. Prenajmite si motorový čln v letovisku Nidri a preskúmajte obľúbené pobrežie gréckeho miliardára Aristotela Onassisa, ktorý vlastnil ostrov Skorpios. Navštívte maják na južnom cípe ostrova, na myse Doukato, a vychutnajte si nádherný výhľad na otvorené more. Lefkada je ostrov, na ktorý môžete pohodlne pricestovať autom. S pevninou ho totiž spája most.

 

Kefalónia

Tento hornatý ostrov vás očarí bohatou vegetáciou (darí sa tu napríklad aj vínnej réve), olivovými hájmi a nádhernými morskými zátokami. Špecialitou ostrova Kefalónia a veľkým turistickým lákadlom, ktoré musíte určite vidieť, sú jaskyne. Medzi najznámejšie z nich patrí jaskyňa Melissani, v ktorej sa môžete povoziť na loďkách, nakoľko v skutočnosti ide o podzemné jazero a jaskyňa Drogarati s perfektnou akustikou, vďaka ktorej v nej zvyknú koncertovať hudobníci. Ochutnajte tradičné grécke jedlá v hlavnom meste ostrova Argostoli a pripite si na úspešnú dovolenku kvalitným miestnym vínom Robola.

 

Potrebujete vedieť viac o Iónskych ostrovoch? Napíšte nám a radi zodpovieme vaše otázky!

 

Zažite si Grécko s IDEM
 

 

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 2094 videní | 4 minúty čítania
pred 7 mesiacov 1672 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1594 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1404 videní | 4 minúty čítania