Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 355 videní | 3 minúty čítania

Grécky ostrov s kráľovskými konexiami

Grécky ostrov s kráľovskými konexiami
Pre väčšinu cestovateľov začína pobyt na gréckom ostrove Korfu na medzinárodnom letisku, ktoré má jednu z najkratších pristávacích dráh sveta (2 350 m). No to ani zďaleka nie je jediná zaujímavosť tohto ostrova, ktorý už v minulosti ospevovali mnohý spisovatelia a poeti, medzi inými aj Lawrence Durrel.

Pre väčšinu cestovateľov začína pobyt na gréckom ostrove Korfu na medzinárodnom letisku, ktoré má jednu z najkratších pristávacích dráh sveta (2 350 m). No to ani zďaleka nie je jediná zaujímavosť tohto ostrova, ktorý už v minulosti ospevovali mnohý spisovatelia a poeti, medzi inými aj Lawrence Durrel.

Územie 65 km dlhé a 32 km široké je bohaté na prírodné krásy, kultúrne poklady a tradície. Okrem turisticky vyhľadávaných miest, skrýva ostrov Korfu nespočetné množstvo odľahlých zákutí. Vyše 200 km členitého pobrežia je zo severu a západu obmývané Jadranským morom, východné pobrežie obmýva Iónske more. Nádherné piesočnaté pláže sa tu striedajú s malými zátokami a vysokými útesmi.

 

 

Vydajte sa do vnútrozemia

Ani hornaté vnútrozemie ostrova Korfu nezaostáva za krásami pobrežia. Najvyšší vrchol Pantokrator sa týči 906 m.n.m. a je dostupný autom. Už samotná jazda naň je úžasným zážitkom. Stúpania a serpentíny spočiatku prechádzajú olivovými hájmi, no neskôr sa ocitnete akoby v inom svete. Olivové háje sa zmenia na kamennú krajinu obrastenú horskou flórou, teplota klesne možno aj o 10 stupňov a cesta je ešte strmšia. Na vrchole sa okrem stožiaru a mnohých vysielacích antén nachádza jeden z najstarších byzantských kláštorov na ostrove, v ktorom dodnes žije mních. Za dobrej viditeľnosti odtiaľto uvidíte až na ostrovy Paxos a Antipaxos za južným cípom ostrova Korfu či na pobrežie Talianska, ktoré je vzdialené asi 80 km.
 

 

Hlavné mesto nesmiete obísť

Skutočným klenotom je určite hlavné mesto Korfu známe aj ako Corfu Town. Staré mesto je od roku 2007 súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Uvádza sa ako mesto s najlepšie zachovanou architektúrou benátskeho štýlu v Grécku. Chýbajú už len kanály a plávajúce loďky v uličkách. Očarí vás krásna architektúra, výhľady zo Starej a Novej pevnosti, spleť uličiek s mnohými obchodíkmi, tavernami a kaviarňami, tržnice s čerstvými rybami, ovocím a zeleninou. Na návštevu hlavného mesta si rezervujte minimálne jeden celý deň a ak vám čas dovolí, nevynechajte ani večernú prechádzku.

 

Korfu a Sissi

Ostrov Korfu si zamilovala aj rakúska cisárovná Alžbeta nazývaná Sissi. Vyhovovalo jej tunajšie podnebie a obdivovala ostrovnú panenskú prírodu. Usídlila sa na zámku, ktorý pomenovala Achillion po jej obľúbenom gréckom hrdinovi. Kedysi viedla cesta k nemu priamo z malého prístaviska až nahor skrz záhradu. Dnes tu môžete navštíviť múzeum a prejsť sa po záhrade. Pri odchode z areálu zámku sa zastavte pri soche malého chlapca a dotknite sa jeho palca, aby ste sa na Korfu opäť niekedy vrátili. Ostrov rozhodne stojí za to!
 

 

Je čas na dovolenku na Korfu

Ak túžite spojiť slastné leňošenie v hoteli s poznávaním krás ostrova Korfu, cestovná agentúra IDEM odporúča hotel Aquis Capo di Corfu, ktorý vám poskytne príjemnú dovolenkovú atmosféru, kvalitné all inclusive služby, peknú pieskovú pláž a dobré východisko pre výlety po ostrove. Prenajmite si auto a vydajte sa za čarokrásnymi zákutiami jedného z najkrajších a najzelenších ostrovov Grécka. Ak sa neviete rozhodnúť kam ísť na Korfu na dovolenku - napíšte nám a radi vám poradíme.

 

Na Korfu s IDEM

 

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 2128 videní | 4 minúty čítania
pred 7 mesiacov 1707 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1606 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1423 videní | 4 minúty čítania