Späť na všetky články
pred 1 rokom 1609 videní | 4 minúty čítania

Čarovná pláž Navagio na Zakynthose a jej príbeh

Čarovná pláž Navagio na Zakynthose a jej príbeh
Väčšina návštevníkov Zakynthosu sa zhodne na tom, že najkrajšou plážou tohto ostrova je Navagio beach. Mnohí dokonca túto pláž považujú za najkrajšiu v Európe.

Zakynthos nepochybne patrí k najkrajším ostrovom Grécka. Známy „Kvet východu“ láka turistov svojimi nádhernými voňavými kvetmi, pôvabnými morskými jaskyňami, vynikajúcou domácou kuchyňou a samozrejme aj nádhernými plážami s horúcim pieskom a tyrkysovým morom.

Väčšina návštevníkov tohto ostrova sa zhodne na tom, že najkrajšou plážou Zakynthosu je Navagio beach. Mnohí dokonca túto pláž považujú za najkrajšiu v Európe.

 

Prečo patrí Navagio medzi najväčšie skvosty Grécka?

Na severozápadnom pobreží ostrova nájdete malú pláž, obklopenú strmými útesmi. Okrem svojej polohy a fantastického prístupu do mora, vhodného na kúpanie v čistej, priezračnej vode, je však táto pláž zaujímavá aj niečím iným. Nachádza sa tu stroskotaná loď Panagiotis, ktorej hrdzavý vrak si chodia pozerať takmer všetci turisti, ktorí sa dostanú na ostrov Zakynthos. Loď zdobia graffiti od návštevníkov zo všetkých možných kútov sveta.

 

Odkiaľ sa na pláži Navagio vzala loď Panagiotis?

Panagiotis je v grécku bežné mužské meno, no loď s týmto názvom mala pomerne nezvyčajný osud, okolo ktorého vzniklo niekoľko teórií. Oficiálna verzia, ktorú budete pravdepodobne počuť aj od vášho sprievodcu, je nasledovná: v roku 1980 bola táto loď, prichádzajúca z Turecka, prenasledovaná gréckym vojenským námorníctvom pre podozrenie z pašeráctva.

Loď údajne slúžila na pašovanie alkoholu, cigariet a bieleho mäsa (prostitútok) na ostrov Zakynthos. Tieto nelegálne zásielky mali prevziať mafiáni. Počas búrky však kapitán pre zlú viditeľnosť stratil kontrolu nad plavidlom a loď stroskotala v malej zátoke. Pašeráci boli potrestaní a miestni obyvatelia sa tešili zo svojej koristi. Na mieste totiž našli alkohol a cigarety, ktoré takto získali úplne zadarmo.

Po tejto udalosti premenovali Gréci pláž, ktorá dovtedy niesla názov Agios Georgios, na Navagio, čo v preklade z gréčtiny znamená vrak lode.

Ďalšou teóriou je, že vrak lode nechala na pláži umiestniť grécka vláda, aby na toto miesto prilákala viac turistov. Čo myslíte, čo je viac pravdepodobné?

 

Ako sa dá dostať na pláž Navagio?

Na túto pláž sa pozemnou cestou nedostanete. Nasadnite preto na niektorú z výletných lodí, ktoré vás zoberú tam aj naspäť. Nastúpiť môžete v prístavoch Cape Skinari, Porto Vromi alebo St. Nikolas. Aby ste sa vyhli návalu turistov, odporúčame vám vyraziť buď skoro ráno alebo v popoludňajších hodinách (po 15:00). Okolo poludnia sa totiž môže stať, že na tejto malebnej malej pláži sa bude tlačiť aj 20 výletných lodí.

Pohľadom na pláž Navagio sa môžete pokochať aj zhora, z útesu nad ňou, ktorý je vysoký cca 180 metrov. Nasadnite do auta a sledujte značky smerom ku kláštoru Agios Gergio Kremnao. Keď tam dorazíte, vyberte sa cestou po vašej pravici a dostanete sa na malú vyhliadkovú plošinu, odkiaľ sa najviac fotia „pohľadnicové“ výhľady na slávnu pláž.

Z hlavného mesta Zakynthos vám cesta sem potrvá asi 45 minút. Okrem toho vedie po okraji útesu aj nenápadná pešia cestička, z ktorej získate ešte lepší výhľad a uvidíte aj menšiu pláž, susediacu s plážou Navagio. Pozrite si krásne fotky na tomto blogu.

 

Akú ďalšiu nezvyčajnú atrakciu ponúka pláž Navagio?

Táto pláž praje aj dobrodruhom a milovníkom adrenalínových zoskokov. Rope jumping a zoskok s padákom z vysokého útesu, s podmanivým pocitom voľného pádu je zážitkom, na ktorý určite nezabudnete. Ako to vyzerá? Pozrite si video:

 

Chceli by ste toto leto navštíviť pláž Navagio? Neváhajte a zarezervujte si vašu letnú dovolenku na ostrove Zakynthos už teraz. V prípade otázok nás kontaktujte (sme v pravom dolnom rohu vašej obrazovky).

 
Súvisiace články
pred 1 rokom 2133 videní | 4 minúty čítania
pred 7 mesiacov 1712 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1609 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1427 videní | 4 minúty čítania