Späť na všetky články
pred 1 rokom 588 videní | 4 minúty čítania

7 mýtov o dovolenke v Spojených arabských emirátoch

7 mýtov o dovolenke v Spojených arabských emirátoch
Arabské krajiny sú pre našinca stále tak trochu nepoznané a záhadné. O to viac sú však príťažlivé a dnes už vďaka jednoduchému leteckému spojeniu aj ľahšie prístupné. Ak si chcete zmapovať Emiráty, je dobré najprv si o nich niečo naštudovať, aby ste vedeli, do čoho idete. S arabskými krajinami sa spájajú mnohé mýty a predsudky. Niektoré z nich ste už určite počuli. Poďme si na ne posvietiť.

Spojené arabské emiráty sú federáciou 7 autonómnych emirátov, ktoré sa nachádzajú v juhozápadnej Ázii, vo východnej časti Arabského polostrova pri pobreží Perzského zálivu: Abú Zabí (Abú Dabí), Adžmán, Dubaj (Dubajj), Fudžajra (Al-Fudžajra), Rás al-Chajmá (Ra’s al-Chajma), Umm al-Kuvajn (Umm al-Kajwajn) a Šardžá (Aš-Šárika). Tieto krajiny si väčšinou spájame s horúcim podnebím, atraktívnymi piesočnými plážami, modernými mrakodrapmi a všadeprítomným luxusom.

Arabské krajiny sú pre našinca stále tak trochu nepoznané a záhadné. O to viac sú však príťažlivé a dnes už vďaka jednoduchému leteckému spojeniu aj ľahšie prístupné. Ak si chcete zmapovať Emiráty, je dobré najprv si o nich niečo naštudovať, aby ste vedeli, do čoho idete. S arabskými krajinami sa spájajú mnohé mýty a predsudky. Niektoré z nich ste už určite počuli. Poďme si na ne posvietiť.

 

1. Emiráty sú ďaleko

Poviete si: veď to je na opačnom konci zemegule! Cesta musí trvať celú večnosť! Radšej na ten Balaton, ten je za rohom. Opak je však pravdou. V Dubaji ste z viedenského alebo bratislavského letiska za 5,5 hodín, ak si zvolíte priamy let

 

2. Alkohol je zakázaný

Hrozí Vám dovolenka nasucho? Je pravdou, že alkohol nie je v Spojených arabských emirátoch úplnou samozrejmosťou a pravdepodobne si nekúpite pivo v každých potravinách, tak ako u nás. V nočných baroch a podnikoch, ako aj v hotelových komplexoch, si však môžete dať Váš obľúbený drink. Nesmiete však konzumovať alkohol na verejných priestranstvách (na trhu, v parku, na ulici,…).

 

3. Turistky to majú v Emirátoch ťažké

Ak ste žena, nemusíte sa báť, že Vás ukameňujú, keď budete mestom kráčať sama alebo nebudete od hlavy po päty zahalená. Ženy v Emirátoch sú na tom najlepšie z celého arabského a moslimského sveta. Aktívne pracujú, šoférujú a navštevujú univerzity. Od turistiek sa neočakáva žiadne špeciálne oblečenie, stačí, keď nebudete provokovať príliš hlbokým výstrihom alebo krátkymi nohavicami či sukňou. Plavky na plážach a na území hotelových komplexov sú akceptované. Na nudizmus alebo opaľovanie sa hore bez však zabudnite. Rovnako ako na prejavy lásky k partnerovi (bozky, držanie sa za ruky) na verejnosti, pokiaľ nie ste manželia.

 

4. Najlepšie je prísť v lete

Ak máte radi nonstop saunu, tak určite. Letné teploty v júli a auguste sa v Spojených arabských emirátoch šplhajú až na cca 45˚C - 50˚C a vzduch je veľmi vlhký. Prirátajte si k tomu smog a radšej cestujte na jar alebo na jeseň, keď sa teploty pohybujú na úrovni únosných 30-40˚C. V zimných mesiacoch je turistická sezóna na vrchole a spolu s ňou aj ceny.

 

5. Môžem si odfotiť všetko čo chcem

Ak je fotografovanie Vašou vášňou a dovolenka bez foťáku by pre Vás bola katastrofou, rátajte s tým, že si nemôžete odfotiť úplne všetko, čo Vás zaujme. Vyhnite sa fotografovaniu moslimských žien, mužov a detí, pokiaľ od nich nedostanete výslovné povolenie. Nefoťte si vládne inštitúcie, paláce, priemyselné parky či nebodaj vojenské objekty.

 

6. Emiráty sú nebezpečné

V Spojených arabských emirátoch platia tvrdé zákony a prísne tresty, predovšetkým čo sa týka drog, alkoholu za volantom či znásilnení. Vďaka tomu sa tam darí udržiavať poriadok a kriminalita je veľmi nízka. Nemusíte sa báť krádeže ani teroristov. Ak sa obávate zlej hygieny, ste na omyle. Drvivá väčšina nákupných centier a hotelových komplexov je nová a udržiava sa v nich bezchybná čistota. Voda z vodovodu by mala byť pitná, ak Vám však nevyhovuje jej chuť a máte predsa len obavy z „faraónovej pomsty“, kúpte si balenú vodu.

 

7. Kresťanské symboly musím nechať doma

Ak sa aktívne hlásite ku kresťanstvu, nemusíte mať žiadne obavy. V Abú Dabí aj v Dubaji nájdete kostoly, ktoré sú dokonca dotované kráľovskou rodinou, ktorá podporuje náboženskú slobodu. Bez problémov si môžete na dovolenku zobrať Bibliu či nosiť na retiazke krížik. Diskutovanie o náboženstve je povolené a pokiaľ sa nechystáte nikoho nátlakom konvertovať na kresťanstvo, ste v suchu.


Tak čo, presvedčili sme Vás? Láka Vás navštíviť exotický Dubaj, Ajman, Fujairah, či Ras Al Khaimah? Budeme radi, ak sa rozhodnete spoznávať Spojené arabské emiráty spolu s nami. Máte stále nezodpovedané otázky o Emirátoch? Dajte nám vedieť a radi Vám odpovieme.

 

SAE s IDEM

 

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 1336 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1277 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 957 videní | 4 minúty čítania