Späť na všetky články
pred 1 rokom 3202 videní | 1 minúty čítania

V ktorých krajinách podávajú na Štedrý deň tieto typické pochúťky?

V ktorých krajinách podávajú na Štedrý deň tieto typické pochúťky?
Viete, na akých špecialitách si počas Vianoc pochutnávajú v šírom svete? Otestujte sa v našom kvíze. 

Dobroty, ktoré máme na našom štedrovečernom, stole sú nám pomerne známe. Vianočné oblátky, med, cesnak, kapustnica či ryba. Viete však, na akých špecialitách si pochutnávajú v šírom svete? Otestujte sa v našom vianočnom kvíze.

Obľúbené vyprážané kuracie krídelka alebo stehienka sa tu stali tradičnou súčasťou štedrovečerného stola. V niektorých mestách si svoje obľúbené vyprážané pochúťky od KFC musia miestni objednať až dva mesiace vopred. 

Všetko sa to začalo ešte v 70. rokoch, keď KFC prišlo s reklamnou kampaňou, v ktorej zákazníkom poslali takýto odkaz: „Tu je niečo, čo by ste mali robiť na Vianoce,” teda dať si vianočné ladené vedierko plné vyprážaných pochúťok od KFC. Viete, v ktorej krajine jedávajú na Štedrý deň vyprážané kura dodnes?

V tejto krajine si zakladajú na tom, aby príprava pokrmov na slávnostný štedrovečerný stôl bola najmä o tom, že je rodina spolu. Niektoré jedlá sa totiž pripravujú aj týždeň vopred. Do príprav sa zapája celá rodina, a keďže je potrebné pripraviť až 12 slávnostných pokrmov, každý má čo robiť. 

Symbolická dvanástka súvisí s tým, že katolícka cirkev uznáva 12 apoštolov. Jedlá sú studené a neobsahujú mäso a mlieko. Sú pripravené z rýb, chleba a množstva zeleniny. V ktorej krajine si dávajú na príprave štedrovečernej večere takto záležať? 

Latkes sú v danej krajine známe už od stredoveku a sú pravidelnou súčasťou tradičných vianočných jedál. Ide o vyprážané zemiakové placky, ktoré bývajú podávané aj s dipom.

Okrem Latkes bývajú na Vianoce podávané aj vyprážané šišky a pomfritky. V krajine sú známe aj gelt – malé čokoládové mince, ktoré dávajú príbuzní a rodičia deťom. V ktorej krajine by ste na Vianoce dostali Latkes?

Vianočná hus má svoje pevné miesto na štedrovečernom stole v jednej z krajín už od stredoveku. Táto tradícia sa prvotne spájala s Dňom svätého Martina, neskôr sa stala súčasťou Vianoc.

Vianočná hus je plnená jablkami, slivkami a cibuľou, je ochutená palinou a majoránkou. Hus sa často podáva s červenou kapustou, knedľou, kyslou kapustou – všetko poliate lahodným husacím výpekom. V ktorej krajine si na Vianoce takto skvelo pochutnávajú?

V tejto krajine uznávajú viacero tradičných pochútiek, ktoré sú servírované na vianočnom stole. Panettone je sladká dobrota pripravovaná najmä v severnej časti krajiny.

Ide o koláč plnený kandizovaným ovocím, čokoládou, hrozienkami a orechmi. V ktorej krajine si v rámci večere vychutnáte túto sladkú bodku?

Tento vianočný puding býva často označovaný aj ako figový puding alebo slivkový puding či pud. Hovorí vám to niečo? Ide o pochúťku, ktorá napriek rôznym označeniam neobsahuje žiadne slivky.

Počas predviktoriánskej éry boli slivky označované ako sušené hrozienka. A práve hrozienka sú súčasťou vianočného pudingu. Puding sa vyrába z hovädzieho mäsa, vajec, melasy, korenia a sušeného ovocia, pričom ho tesne pred podávaním polejú brandy a zapália.

Ide o dezert, ktorý symbolicky predstavuje drevenú guľatinu, ktorá bola prinesená domov, poliata vínom a spálená práve na Štedrý večer. Keď sa táto tradícia pomaly začala vytrácať, guľatinu nahradila vianočná roláda.

Roláda sa vyrába z piškótového cesta, čokoládového krému a mala by vyzerať presne ako kmeň stromu.

Bacalao alebo solená treska patrí medzi obľúbenú pochúťku, ktorá nesmie chýbať na vianočnom stole v jednej z krajín. Kým neexistovali chladničky, bolo nutné mäso alebo ryby poriadne nasoliť, aby sa neskazili.

Aj keď dnes chladničky majú všetci, Bacalao stále patrí medzi obľúbené pochúťky. Solená ryba chutí výborne aj studená, no po uvarení je ešte jemnejšia a lahodnejšia. Najčastejšie sa podáva s paradajkami, ančovičkami, zemiakmi a olivami. Čo myslíte, v ktorej krajine môžete túto dobrotu ochutnať práve počas Vianoc?

Vianočná večera sa v tejto krajine koná hneď po omši kohúta – Misa de Gallo. Najčastejšie servírované pochúťky sú Hamón (údené bravčové stehno) alebo Lechón (pečené prasiatko). 

Počas slávnostnej vianočnej večere na stole nechýba ani syr, cestoviny, jarné závitky či ovocný šalát.

Šafranové uzly sú sladké a krásne žlté. Uzlíky sú vytvarované do písmena “S” a upečené dohneda. Sú chrumkavé a intenzívne voňavé, rovnako ako šafran.

Šafranové uzlíky tradičné servíruje celej rodine najstaršia dcéra. Samozrejme, nie každý môžu túto špeciálnu tradíciu dodržiavať. V ktorej krajine dodnes nájdete na vianočnom stole chutné a voňavé šafránové uzlíky?

Súvisiace články
pred 1 rokom 29528 videní | 1 minúty čítania
pred 1 rokom 15467 videní | 1 minúty čítania
pred 10 mesiacov 13065 videní | 1 minúty čítania
pred 1 rokom 12677 videní | 1 minúty čítania