Späť na všetky články
pred 1 rokom 30886 videní | 6 minúty čítania

Kávičkári všetkých zemí, vycestujte. Vybrali sme pre vás 9 najkrajších kaviarní v Európe

Kávičkári všetkých zemí, vycestujte. Vybrali sme pre vás 9 najkrajších kaviarní v Európe
Pozrite si 9 európskych kaviarní s naozaj veľkolepými interiérmi. Jedna je aj v našom hlavnom meste.

Nedovolíme si tvrdiť, že v nasledujúcich kaviarňach si vychutnáte tú najlepšiu alebo najkvalitnejšiu kávu. Vďaka ich nádherným dobovým interiérom však v každej z nich zažijete neopakovateľnú atmosféru. Poďte sa teda spolu s nami pozrieť, ako vyzerajú slávne kaviarne Európy. Idete?

 

1. New York Café, Budapešť

Známy maďarský spisovateľ Márai Sándor raz povedal, že „bez kaviarní by neexistovala ani literatúra.“ Sám často vysedával v slávnej budapeštianskej kaviarni s názvom New York, v ktorej zvykol písať. Nebol však jediný. Od otvorenia kaviarne v roku 1894 sa tu pravidelne stretávalo veľa známych maďarských umelcov a spisovateľov. Prečo si vybrali toto miesto?

Stačí vojsť, nadýchnuť sa vône koláčov a kávy, pocítiť atmosféru parížskych kaviarní a kochať sa pompéznym interiérom. Vtedy všetko pochopíte. Veď nie nadarmo sa o tejto kaviarni hovorí ako o najkrajšej na svete.

cafe-new-york-budapest

cafe-new-york-budapest

 

 

2. Café Central, Viedeň

V 19. storočí, konkrétne v roku 1876, bola v Európe otvorená ďalšia nádherná kaviareň, ktorá sa dodnes radí medzi najkrajšie na kontinente. Nazýva sa Café Central a zo Slovenska ju máme na skok. Nachádza sa totiž priamo v centre Viedne.

cafe-central-vieden

Café Central sídli v historickom paláci a v jej interiéri vás očaria mramorové stĺpy, veľké lustre a klenuté stropy, ktoré sem už vyše 140 rokov lákajú intelektuálov, umelcov, spisovateľov a turistov z celého sveta. Kaviareň napríklad navštevovali mená ako Lev Trockij, Sigmund Freud, Peter Altenberg, ale aj Adolf Hitler či Josif Stalin.

cafe-central-vieden

 

 

3. Caffė Florian, Benátky

Kaviareň Florian je najstaršou kaviarňou v Taliansku. Otvorili ju už v roku 1720 na námestí Piazza San Marco v Benátkach a odvtedy na svojej krásne nič nestratila. Ak chcete pocítiť atmosféru kaviarní z 18. storočia, kochať sa interiérom plným zrkadiel a nástenných malieb, určite popri svojej návšteve Benátok vkročte aj na toto takmer 300-ročné miesto.

Náhle sa tak ocitnete v nádherných priestoroch, v ktorých kedysi vysedávali aj Goethe, Casanova, Lord Byron, Marcel Proust či Charles Dickens.

cafe-florian-benatky-taliansko

cafe-florian-benatky

 

 

4. Café Imperial, Praha

Kaviareň Imperial, ktorá sídli v rovnomennej budove luxusného hotela Imperial v centre Prahy, vás ohúri nielen úžasnými priestormi v štýle art deco, ale aj vynikajúcou gastronómiou. Za tú je tu dnes zodpovedný najznámejší český šéfkuchár Zdeněk Pohlreich, ktorému reštaurácia v súčasnosti patrí.

Je teda jasné, že do týchto priestorov sa nechodí iba na kávičku. Rezerváciu si treba urobiť niekoľko dní vopred.

Podmanivá atmosféra tohto miesta, ktoré píše svoju históriu od roku 1914, vo vás však zanechá mimoriadny dojem ešte dlho potom, ako Café Imperial navštívite.

cafe-imperial-prahaZdroj: www.cafeimperial.cz

Zdroj: www.cafeimperial.cz

 

 

5. Café de la Paix, Paríž

Kaviareň de la Paix otvorili v centre Paríža v roku 1863 ako súčasť hotela. Pravidelne ju navštevovali napríklad Émile Zola, Peter Iljič Čajkovskij či Guy de Maupassant. V interiéri pútajú pozornosť najmä zdobené stropy, pozlátené steny a mramorové stoly.

Ak sa túžite vrátiť do „Belle Époque“ Paríža, toto miesto neobíďte. :-)

cafe-de-la-paix-parizZdroj: www.cafedelapaix.fr

cafe-de-la-paix-parizZdroj: www.cafedelapaix.fr

 

 

6. Majestic Café, Porto

Hoci aj v Lisabone, hlavnom meste Portugalska, nájdete množstvo vychýrených kaviarní, stále sa nevyrovnajú tým, ktoré sídlia v druhom najväčšom meste krajiny, teda v Porte. Najslávnejšou zo všetkých portugalských kaviarní je, bezpochyby, práve kaviareň Majestic. V tomto priestore z roku 1921 vás obklopia veľké lustre, zrkadlové steny a starodávne elegantné zariadenie v secesnom štýle.

cafe-majestic-porto

 

 

7. Caffè Gambrinus, Neapol

Kaviareň Gambrinus sídli na námestí talianskeho prístavného mesta Neapol. Jej história sa datuje od roku 1860. Odvtedy jej priestory zariadené v štýle art nouveau neustále priťahujú umelcov, fotografov či známe osobnosti. Kochať sa tu môžete množstvom starožitností, ale aj obrazmi a sochami od významných umelcov.

cafe-gambrinus-neapol

cafe-gambrinus-neapol

 

 

8. Antico Caffè Greco, Rím

Názov kaviarne Greco tak trochu zavádza. Nenachádza sa totiž v Grécku, ale na najluxusnejšej nákupnej ulici Piazza di Spagna v Ríme, kde funguje už od roku 1760. Vďaka jej vysokému veku sa táto kaviareň označuje za vôbec najstarší bar v celom Ríme.

A prečo má vlastne grécky názov? Odpoveď je jednoduchá. Prvý majiteľ kaviarne bol Grék. A jeho výnimočný podnik, ktorý v meste založil, neskôr zlákal aj také mená, ako sú Stendhal, Byron, Franz Liszt, Hans Christian Andersen či Wagner.

cafe-greco-rim

cafe-greco-rim

 

 

9. Štefánka by Pulitzer, Bratislava

A aké by to bolo, keby sme v našom európskom zozname nepochválili aj niektorú z našich slovenských kaviarní? Je ich skutočne veľmi veľa, ale zo všetkých vyberáme jednu, ktorá píše svoju históriu už viac než 100 rokov. Ide o kaviareň Štefánka, ktorá pod niekdajším názvom Štefánia vznikla v roku 1904 na prízemí domu na rohu ulice Palisády a Štefánikovej ulice.

Niekdajšia Štefánia sa už vo svojich začiatkoch zaradila na popredné miesto v rebríčku bratislavských kaviarní. V medzivojnovom období tu hrávali najlepší cigánski primáši. Otváralo sa tu už o šiestej a záverečná sa často posunula až do svitania. Podávala sa tu kvalitná káva z čerstvo upražených zŕn, zákusky i pravé francúzske šampanské. Pravidelne sa tu stretávala inteligencia, umelci, spisovatelia, básnici, žurnalisti, ale i študenti.

cafe-stefanka-by-pulitzer-bratislavaZdroj: ba.foxy.sk

Kaviareň fungovala naďalej aj po druhej svetovej vojne, no jej čaro sa postupne začalo vytrácať. Vystriedalo sa tu viacero majiteľov, ktorí sa pokúsili vrátiť jej zašlú slávu, ale nikomu sa to nedarilo. Teda, nikomu až doposiaľ.

Kaviareň totiž v roku 2017 prevzali majitelia sietí reštaurácií Pulitzer, ktorí toto miesto nechali kompletne zrekonštruovať. Aj vďaka tomu sa Štefánka, teda dnes už Štefánka by Pulitzer, vrátila k jej pôvodnému rakúsko-uhorskému monarchistickému duchu.

cafe-stefanka-bratislavaZdroj: stefankabypulitzer.sk

cafe-stefanka-bratislavaZdroj: stefankabypulitzer.sk

Nádherný interiér s prvkami secesie a moderná kuchyňa naznačujú, že niekdajšia bratislavská legenda sa skutočne do nášho hlavného mesta pomaly vracia. A v konkurencii ostatných spomínaných kaviarní minimálne svojím vzhľadom určite nezaostáva. :-)

Autor: Kristína Biela