Uhádnete, v ktorej krajine nájdete na sviatočnom stole tieto jedlá?
Zatiaľ čo u nás je najväčším fenoménom vianočného stola kapustnica a ryba, v iných častiach sveta si doprajú vyprážané kura, flambovaný puding alebo mäso s kokosom a ryžou. Uhádnete v ktorých?
Toto veľkolepé jedlo je známe aj ako Feast of the Seven Fishes. Ako naznačuje názov, celý chod pozostáva zo siedmich samostatných jedál – od ustríc, kalamárov, chobotníc až po krevety. Ak tieto morské príšery nemáte radi a ocitnete sa počas Vianoc v štáte, kde je toto jedlo typickou vianočnou dobrotou, nezúfajte. Jeho súčasťou sú aj cestoviny, zelenina či víno.
Balíčky sú plnené zmesou bravčového, hovädzieho aj kuracieho mäsa, olivami a paprikou. Toto celé je zabalené do plantainových listov. Čo to je? Plantain je sýtozelený banán s vysokým obsahom škrobu. Každý región má vlastný spôsob prípravu tohto jedla, no nech ho ochutnáte kdekoľvek, všetci vám povedia, že práve tá ich Hallaca je najlepšia.
Na prípravu tohto vianočného dezertu si vystačíte so sušenými slivkami, orechmi a korením. Aby však dostal koláč správnu „pudingovú“ konzistenciu, pred konzumáciou sa musí dodatočne napariť a poliať s brandy alebo whisky. Súčasťou tradície je vložiť do cesta mincu. Kto ju nezhltne a nájde, toho čaká šťastie. Kto je táto dobrota súčasťou štedrovečerného stola?
Ak naše články čítate pravidelne, uhádnuť krajinu, kde sú tradičným vianočným jedlom vyprážané kuracie stehienka, pre vás nebude náročné. Aby si v tejto krajine mohli domáci vychutnať svoju vianočnú porciu šťavnatého kuracieho mäsa, miesto v KFC reštaurácii si musia rezervovať niekoľko týždňov vopred. Viete, kde to je?
Podľa historikov sa tento tradičný chlieb vyrábal v krajine už počas 15. storočia. Najprv sa skladal len z múky, vody a ovsa, dnes sú jeho súčasťou kúsky kandizovaného alebo sušeného ovocia, orechy a korenie. Na jeho výrobu síce existuje základný recept, no každá obec či dokonca rodina má svoj vlastný, tajný recept. Viete, pre ktorú krajinu je tento chlebík posypaný cukrom typický?
Toto jedlo je dôkazom, že vianočné tradície sa dodržiavajú aj v krajinách, kde by ste sviatky zimy nečakali. Akoho sy voanio tvorí dusené kuracie mäso, kokos a ryža. Jedlo je súčasťou typickej vianočnej večere v jednom z týchto štátov.
Poďme z tepla do zimy, ktorá k Vianociam neodmysliteľne patrí. Hangikjöt je slávnostné jedlo jedného zo severských štátov a tvorí ho údené jahňacie, baranie alebo konské mäso, ktoré je narezané na plátky. Najčastejšie sa podáva s bešamelovou omáčkou, hráškom alebo tenkými plátkami chleba.
Zo všetkých obyvateľov hádanej krajiny tvoria kresťania len 2,3 %, no aj napriek tomu tu majú svoje vlastné tradičné vianočné jedlo. Táto sladká dobrota možno pripomína larvy, no určite chutí lepšie. Ide o kokosovú a chrumkavú sladkosť poliatu sirupom.
Existuje viacero verzií tohto tradičného vianočného predjedla, no jeho základ je stále rovnaký. Tvoria ho hrebenatky, huby, bylinky, syr a biele víno. To všetko sa podáva na škrupine z mušle. Prečo práve mušľa? Hrebenatka sa považuje za základný symbol pútnikov, ktorí ju nosili na krku. Podľa legendy dostávali pútnici od domácich toľko jedla, koľko sa im vošlo do ich mušle.
Krkolomná dobrota Porkkanalaatikko je vlastne mrkvový koláč s ryžou. Okrem týchto surovín sa na jeho výrobu používa strúhanka, vajíčka, mlieko, maslo, soľ a cukor. Jedlo je súčasťou štedrovečerného stola v krajine, kde panuje mrazivé počasie nielen v zime, ale aj počas celého roka. Nenáročný pokrm je tradičnou súčasťou Vianoc už od 19. storočia.