Späť na všetky články
pred 1 rokom 753 videní | 4 minúty čítania

Najväčšie zaujímavosti z Jamajky pre dobrodružných cestovateľov

Najväčšie zaujímavosti z Jamajky pre dobrodružných cestovateľov
Jamajka je veľmi populárny karibský ostrov, kde sa dohovoríte po anglicky, oddýchnete si na malebných plážach, zabavíte sa a zažijete nezabudnuteľnú dovolenku.

Jamajka je veľmi populárny karibský ostrov, kde sa dohovoríte po anglicky, oddýchnete si na malebných plážach, zabavíte sa a zažijete nezabudnuteľnú dovolenku. Jamajka nám evokuje pohodu, Boba Marleyho, hudbu a príjemne strávený čas, ďaleko od nudy každodenného života. Čo všetko sa dá na Jamajke vidieť a na čo sa môžete tešiť? Skôr než sa tam vyberiete na dovolenku, prečítajte si naše zaujímavosti o Jamajke.

V Kingstone, hlavnom meste Jamajky, na Hope Street 56, nájdete múzeum slávneho Boba Marleyho. Dozviete sa tam množstvo informácií o jeho živote a môžete si o ňom pozrieť aj krátky film (v angličtine). Ak ste fanúšikmi jeho hudby, toto miesto by ste rozhodne nemali vynechať. Jamajka žije tancom a môžete tu uvidieť všetky možné štýly, vrátane bachaty, reggaetonu a moderného dancehallu, ktorý obľubujú hlavne mladšie ročníky. Ak chcete zažiť skutočnú miestnu diskotéku, navštívte vychytený nočný klub Asylum v meste Kingston. Ak Vás ale láka tradičné reggae, mali by ste navštíviť festival Reggae-Sunfest, ktorý sa každý rok v auguste koná na Montego Bay. Na živú reggee hudbu si môžete zatancovať počas celého roku v letovisku Negril.

 

Ak radi skáčete do vody, rozhodne by ste mali navštíviť Rick's Cafe v Negrile. V tomto slávnom bare si môžete vychutnať nádherný jamajský západ slnka pri chutnom drinku (výborná príležitosť vyskúšať jamajský rum), alebo si len prísť skočiť do vody z útesu.

 

Na Jamajke si užijete pestrý jedálniček: smažené banány, morské plody, ryžu s fazuľou a zvláštne plody ackee, ktoré sú jamajským národným jedlom. Nakoľko je toto ovocie v surovom stave jedovaté, musí sa najprv uvariť. Podáva sa s rybacím mäsom a chutí podobne ako naša praženica.

 

Jamajka je známa svojimi cigarami. Najznámejšie z nich sú Macanudo, Royal Jamaica a Cifuentes. Vyznačujú sa veľkou kvalitou a jemnou, drevitou chuťou. Za výhodnejšiu cenu si ich môžete zakúpiť v početných duty-free obchodoch a v darčekových predajniach v hoteloch. Nájdete ich aj v známom stredisku Devon house v meste Kingston.

 

Túžite po horskej turistike v tropických podmienkach? V takom prípade by ste mali určite absolvovať túru na vrch Blue Mountain Peak ( 2 256 m.n.m.) a vychutnať si výhľad na krásnu krajinu plnú zelene. Oblasť Blue Mountains je tiež známa pestovaním kvalitnej kávy, a to v nadmorskej výške cca 1 000-1 700 metrov.

 

Ak máte chuť na jednoduchšiu túru, navštívte Dunn's River Falls, jedinečné kaskádovité vodopády na rieke Dunn. Bez obáv sa v nich môžete aj okúpať a osviežiť sa počas horúceho dňa, voda Vám totiž bude siahať len po členky.

Hľadáte o niečo akčnejšie kúpanie? Doprajte si neopakovateľný zážitok a zoznámte sa s delfínmi v Dolphin Cove v Ocho Rios. Naučíte sa veľa o živote týchto fascinujúcich zvierat, môžete ich kŕmiť, plávať a hrať sa s nimi.

 

A na záver niekoľko bezpečnostných odporúčaní:

  • Na Jamajke sa jazdí vľavo, podľa anglického modelu. Myslite na to, ak si prenajmete auto a jazdite opatrne, jamajskí šoféri sú totiž dosť temperamentní.
  • Prechovávanie drog ako aj ich vývoz za hranice sú na Jamajke ilegálne, napriek všeobecnej predstave o marihuanovom raji.
  • Vyhýbajte sa nebezpečným štvrtiam ako sú Downtown Kingston, Downtown Mobay, miestne gangy ich majú pod palcom.
  • Ak chcete fotografovať domorodcov, najprv si od nich vypýtajte súhlas.

 

Chceli by ste navštíviť Jamajku? Potrebujete viac informácií? Kontaktujte nás a radi zodpovieme Vaše otázky.

Súvisiace články
pred 1 rokom 1427 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1339 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 1021 videní | 4 minúty čítania