Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 398 videní | 4 minúty čítania

Na Kubu s termohrnčekom

Na Kubu s termohrnčekom
Cigary, rum, farebné americké autá z 50. rokov, temperamentné hudobné rytmy, priateľskí ľudia, Fidel Castro. Čo napadne vás keď sa povie Kuba?

Cigary, rum, farebné americké autá z 50. rokov, temperamentné hudobné rytmy, priateľskí ľudia, Fidel Castro. Čo napadne vás keď sa povie Kuba?
 

 

Kuba je najväčším ostrovom v Karibiku. Dovolenka na Kube je vďaka tropickému počasiu možná kedykoľvek počas roka. Na návštevu sú ideálne suchšie mesiace od novembra do apríla. Teplota vody je v zime okolo 21-23°C a na jar 25-27°C.

Kuba je pre dovolenkárov ozajstným rajom pod slnkom. Nekonečné pláže s bielym sypkým pieskom zaliate tropickým slnkom, tyrkysové more s pestrofarebnou podvodnou faunou a flórou, zachované prírodné krásy, fúzia starého a moderného sveta, výborné podmienky pre vodné športy a aktívne výlety. Na Kube sa jednoducho dosýta vydovolenkujete.
 

 

Čím platiť

Na Kube existujú 2 oficiálne meny: národné kubánske peso CUP (iba pre miestne obyvateľstvo) a konvertibilné kubánske peso CUC. Najvhodnejšou menou na výmenu je Euro (kurz cca 1 € = 1,15-1,3 CUC), príp. britské libry a kanadské doláre. Americké doláre sú embargovanou menou a na ich výmenu je uvalená pokuta vo forme 10% z vymenenej čiastky. Jednodolárovky sú vhodné ako prepitné.

Použitie kreditných kariet je veľmi obmedzené. Prakticky sa dajú karty použiť pri výbere z bankomatu, v bankách a zmenárňach, treba však rátať s vysokým manipulačným poplatkom. Americké karty, karty vydané americkými bankami a bankami s americkou finančnou účasťou (napr. Citibank a ďalšie) tu nefungujú. Pri ceste Kubu sa radšej spoliehajte na finančnú hotovosť.

 

Internet

Ak ste na internete závislí, na Kubu necestujte. WiFi pokrytie tu takmer neexistuje. Vo Varadere ho majú snáď iba 2 hotely (z nich jeden je hotel Barceló Solymar) a zopár internetových kaviarní. Pripojenie je všeobecne veľmi pomalé a mnohé stránky sú blokované.
 

 

Termohrnček so sebou :)

Početná kanadská klientela má vo zvyku nosiť si na Kubu vlastný termohrnček, do ktorých im personál nalieva nápoje. Vydržia tak dlhšie studené a majú väčší objem ako malé hotelové poháriky. Termohrnčeky na Kube nekúpite. Inšpirujte sa Kanaďanmi a vezmite si ten svoj so sebou.

 

Na dovolenku do Varadera

Najslávnejšie a najväčšie kubánske turistické letovisko je jednoznačne Varadero. Nachádza sa na polostrove Hicaros, asi dve hodiny jazdy od Havany. Nádherné miestne pláže s miernym vstupom do mora majú dĺžku takmer 20 kilometrov a sú naozaj čisté.

Varadero je ideálnym miestom na dovolenku pre rodiny s deťmi, milovníkov vodných športov, aktívnej dovolenky a koloniálnych pamiatok. Varadero je miestom pre každého.
 

 

Ako sa pohybovať po Varadere

Dopravu po Varadere zabezpečujú rôzne typy taxíkov: štátne taxi (cca 1 CUC/km), trojkolky coco taxi (cca 1 CUC/km), „americké“ taxi (cenu nutné dohodnúť pred nástupom) a kočiare ťahané koňmi (cca 10-20 CUC/osoba podľa dĺžky trasy).

Vyhliadkový autobus Varadero Beachbus Tour jazdí v pravidelných 25 minútových intervaloch od 9 do 20 hod. Zastavuje na celkom 40 zastávkach po celej dĺžke polostrova v blízkosti všetkých hotelov a turistických atrakcií Varadera. Denný lístok stojí 5 CUC alebo 5 € a v cene je neobmedzený počet nástupov a výstupov.

 

Diskotéky

Takmer vo všetkých hotelových rezortoch Varadera nájdete diskotéku. Ak sa chcete ísť zabaviť mimo hotela, navštívte známe diskotéky La Rumba a La Cueva (skôr západný štýl hudby) či diskotéku v starom meste La Casa de la Música (koncerty kubánskych skupín, diskotéky s kubánskou a karibskou hudbou).
 

 

Športové vyžitie

Všetky hotely ponúkajú v rámci all inclusive nemotorizované vodné športy. V tejto oblasti sa ponúka možnosť jazdy na koni, jazdy rýchločlnom v mangrovníkovej rezervácii či športové rybárčenie.

Priamo pri pláži Varadero nie sú zaujímavé lokality pre šnorchlovanie. Asi 90 km od Varadera je najvychytenejšia lokalita pre potápanie - Zátoka svíň v Karibskom mori.

Golf si môžete zahrať v miestnom klube s 18jamkovým ihriskom, ktorý funguje už od roku 1927.

Cestovná agentúra Idem.sk ponúka zájazdy na Kubu po celý rok. Sledujte našu web stránku a dozviete sa o výhodných ponukách pobytov na Kube.

 

Zaži Kubu s nami!

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 4123 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1406 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 999 videní | 4 minúty čítania