Späť na všetky články
pred 1 rokom 845 videní | 4 minúty čítania

Bizarné zaujímavosti zo Srí Lanky, na ktoré nezabudnete

Bizarné zaujímavosti zo Srí Lanky, na ktoré nezabudnete
Aké zaujímavosti a cestovateľské zážitky Vás na Srí Lanke čakajú?

Srí Lanka (celým názvom Srílanská demokratická socialistická republika) je nádherná, zelená krajina, ktorý by ste určite mali navštíviť, ak máte radi teplo, krásne pláže, exotickú kultúru a naviac máte aj chuť zažiť niečo nevšedné a dobrodružné. Na Srí Lanke, ktorá až do roku 1972 niesla názov Cejlón, je totiž vždy čo objavovať. Aké zaujímavosti a cestovateľské zážitky Vás tu čakajú?

 

Určite by ste nemali obísť bielu sochu Budhu v Mihintale, pri ktorej sa počas mesačného splnu zhromažďujú davy budhistov. Prečo práve vtedy? Spln je časom, keď všade vládne iba radosť a pracovný pokoj – počas splnu sa totiž údajne narodil Budha a počas splnu aj dospel k osvieteniu. A to je rozhodne dôvod na oslavu! Na rozdiel od našich osláv tu však chýba alkohol. Mimochodom, viete, prečo sú všetci v bielom? Biela je sviatočná farba budhistov.

 

 

 

Pri Budhovi ešte na chvíľu ostaňme. V meste Kandy totiž nájdete bizarnú a pre miestnych obyvateľov obzvlášť vzácnu relikviu z Budhovho života, konkrétne jeho zub! Na Srí Lanku ho údajne priviezla indická princezná Orissan, ktorá ho v 4. storočí prepašovala vo svojich vlasoch. Dnes sa vystavuje v Chráme Budhovho zubu (Dalada Maligawa), v zdobenom zlatom relikviári. Chrám patrí do svetového dedičstva UNESCO.

 

Srí Lanka je krajinou, na ktorej sa vystriedali viacerí kolonizátori. Najprv to boli Portugalčania, po nich Holanďania a do roku 1948 prevzali vládu Briti, ktorí po sebe zanechali “Malé Anglicko” v horskom meste Nuwaru Eliyu (v preklade mesto svetla). Nájdete tu stavby z koloniálneho obdobia, keď si tu Briti stavali svoje honosné sídla. Prečo práve v tejto oblasti? Jedným z dôvodov bolo podnebie, ktoré im vyhovovalo viac (vo výške 1889 m n.m. našli teploty okolo dvadsať stupňov Celzia, pripomínajúce ich domovinu) a známe čajovníkové plantáže. Aj dnes si tu môžete zakúpiť kvalitný cejlónsky čaj, ktorý je známy na celom svete. Čaj najvyššej triedy nesie meno Lon Leaf Broken Orange Pekoe a najčastejšie sa podáva s cukrom, s mliekom a limetkou.

 

Obísť by ste nemali ani rybársku obec a zároveň obľúbené letovisko Negombo. Nachádza sa iba 6 km od letiska a pre milovníkov morských rýb je to raj. Môžete tu obdivovať staré lode rybárov alebo ochutnať v niektorej z miestnych reštaurácií lahodného čerstvo uloveného tuniaka, parmicu, homáre, či garnáty.

 

 

 

Na Srí Lanke sa ešte stále chytajú ryby aj netradičnou metódou: na miestach, kde je voda príliš plytká, sedia rybári na koloch a čakajú, kým priplávajú ryby. Kde takýchto rybárov nájdete? Vyberte sa do menších obcí a ak budete mať šťastie, uvidíte ich napríklad v okolí Weligamy, Mirissy a Koggaly.

 

Poznáte horké tekvičky gohyah? Keď budete chcieť ochutnať jedlo typické pre Srí Lanku, určite si pýtajte sambal, omáčku z horkých tekvičiek, čili papričiek a kokosového mlieka (ktoré je mimochodom na Srí Lanke tiež veľmi obľúbenou ingredienciou). Horkým tekvičkám sa v tejto krajine darí, nakoľko milujú množstvo svetla a pre Srí Lanku typický teplý dážď.

 

Na Srí Lanke nájdeme voľne žijúce stáda slonov v národných parkoch ale aj zranených slonov, ktorých pytliaci pripravili o kly a tým aj o schopnosť efektívne si zaobstarať potravu. Týchto nešťastných zvierat sa ujali dobrí ľudia v sirotinci pre slonov v dedine Pinnawala. Približne 70 slonov tu našlo útočisko a môžete ich prísť navštíviť a sledovať ich, ako sa kúpu v rieke. V areáli slonej ZOO sa môžete slonov dotknúť či dokonca nakŕmiť malé sloníča z fľašky.

 

 

Záchranné stanice a liahne pre korytnačky (napr. Kosgoda a Habaraduwa) patria tiež medzi zvláštnosti Srí Lanky. Korytnačky kladú v noci do piesku na plážach vajcia, veľké približne ako loptička na stolný tenis. Domorodci ich radi konzumujú, prípadne ich predajú na čiernom trhu. Namiesto toho ich však môžu zaniesť do niektorej zo záchranných staníc (ktorým ide o zachovanie druhu) a získať za to peniaze legálnou cestou. Na zachránené korytnačky sa môžete prísť pozrieť aj Vy.

 

Na Srí Lanke sa stretnete aj so špecifickým hudobným žánrom, ktorý sa nazýva baila. Letná pohoda ako vyšitá, čo poviete?

Súvisiace články
pred 1 rokom 1427 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1338 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 1019 videní | 4 minúty čítania