Späť na všetky články
pred 1 rokom 2284 videní | 4 minúty čítania

10 zaujímavostí o Thajsku, ktoré by ste mali vedieť skôr než vycestujete

10 zaujímavostí o Thajsku, ktoré by ste mali vedieť skôr než vycestujete
Thajsko je exotická a fascinujúca krajina, ktorej návšteva určite stojí za to. Čo by ste o ňom určite mali vedieť a na čo by ste sa mali pripraviť, aby ste si Thajsko užili čo najviac?

Thajsko je exotická a fascinujúca krajina, ktorej návšteva určite stojí za to. Čo by ste o ňom určite mali vedieť a na čo by ste sa mali pripraviť, aby ste si Thajsko užili čo najviac? 

 

1. V hlavnom meste Bangkok Vás čaká naozaj veľké teplo. V mesiacoch marec - máj tu priemerná teplota dosahuje 34 stupňov. Ak sa však vhodne oblečiete a zásobíte pitnou vodou, horúca noc v Bangkoku sa Vám bude veľmi páčiť. Navštívte známu ulicu Khao San Road (Thanon Khao San), kde si okrem iného môžete dopriať aj lacnú thajskú masáž a to priamo na ulici. Nočný trh a bary v Pat Pongu Vás očaria, takisto ako pohľad na nádherný budhistický chrám Wat Arun. V Bangkoku je čo pozerať.
  
 
2. Najväčší thajský ostrov Phuket ponúka možnosť oddychovať na obľúbených plážach s priezračnou vodou (napríklad v strediskách sú Patong Becha, Karon, Kata Beach) a venovať sa vodným športom. Na svoje si tu však prídu aj gurmáni, ktorí by určite mali vyskúšať miestne špeciality. Určite by ste mali vyskúšať pad Thai, vyprážané banány, krabie koláčiky a nespočetné tradičné jedlá z ryže, kuracieho a bravčového mäsa či rýb, ktoré bývajú výdatne dochutené cesnakom, čili a karí. Tým, čo majú radi väčšie extrémy, odporúčame vyskúšať larb mote daeng (červené mravce a ich vajíčka), baak bpet (kačacie zobáky) alebo Mok Huak (žubrienky vo fermentovanej rybacej omáčke). Na pitie si pýtajte kokosové mlieko, ľadový čaj alebo smoothie z čerstvého ovocia.
 
 
 
3. Jedným z najvýznamnejších letovísk Thajska je Pattaya. Okrem toho, že sa tu môžete naučiť potápať v jednej z mnohých potápačských škôl a navštíviť jednu z 800 pivární, je Pattaya aj najobľúbenejším golfovým strediskom v Ázii. Je tu až 20 golfových ihrísk, ktoré sa Vám oplatí navštíviť, ak holdujete tomuto druhu športu.
 
 
4. V Thajsku nájdete aj jedinečnú a žiarivú najväčšiu sochu Buddhu, ktorá je celá vyrobená zo zlata. Váži 5,5 ton a jej pôvod siaha až do 13 storočia. Zlatý Buddha je vystavený v chráme Wat Traimit v Bangkoku. Ak sa rozhodnete ísť do Thajska na poznávací zájazd, túto pamiatku by ste rozhodne mali vidieť.
 
 
 
5. V Thajsku by ste si mali dávať pozor sa dodržiavanie miestnych zákonov, ktoré na nás môžu pôsobiť zvláštne až absurdne. Nesmiete napríklad vyjsť z domu bez trička (resp. bez zakrytej hornej časti tela) alebo bez spodnej bielizne. Thajsko je konštitučná monarchia a tento fakt sa tu berie veľmi vážne. Je zákonom zakázané kritizovať panovníka, rovnako ako šliapať po miestnych peniazoch: ak stúpite na bankovku s podobizňou kráľa, urazíte ho.
 
 
6. Hlava je veľmi dôležitou časťou tela v Thajsku. Je zakázané dotýkať sa hlavy inej osoby (platí to aj pre deti). Ľudia v Thajsku tradične prejavujú rešpekt starším a vyššie postaveným osobám tým, že sklopia hlavu.
 
 
7. Ak chcete zažiť niečo skutočne nezvyčajné, navštívte opičí chrám Pra Prang Sam Yot, kde Vás privíta dav makakov. Miestni obyvatelia zvyknú každý rok usporiadať pre tieto nezbedné opičky veľkú hostinu, počas ktorej im naservírujú tony grilovanej zeleniny, čerstvého ovocia a dokonca aj zmrzlinu.
 
 
8. Národným symbolom Thajska je slon. Len pred sto rokmi žilo v Thajsku údajne až 100 000 slonov, z toho polovica vo voľnej prírode. Dnes ich ostalo už len cca 2 000. Vo voľnej prírode ich môžete vidieť ešte stále, napríklad v národnom parku Khao Yai National Park. Ak sa chcete so slonmi stráviť celý deň, sledovať ich ako sa kúpu či pomôcť chovateľom s ranným kŕmením, navštívte niektorý zo „sloních táborov“, ktorých nájdete dosť v celom Thajsku.
 
 
9. Špecialitou Thajska sú aj plávajúce trhy na kanáloch riek, napríklad Amphawa či známy Damnoen Saduak. Obchodníci na dlhých člnoch z dreva tu ponúkajú turistom aj miestnym tovar od výmyslu sveta: čerstvé ovocie, zeleninu, korenie aj chutné jedlo. Odporúčame Vám prísť dostatočne skoro, najlepšie v čase 6:00 - 10:00 ráno.
 
 
 
10. Veľkým zážitkom pre návštevníkov Thajska je okázalý lampiónový festival Yi Peng, ktorý sa koná v novembri. Tisícky papierových lampiónov, ktoré stúpajú k oblohe, patria medzi skutočne nezabudnuteľné zážitky. Sprievodnými akciami festivalu sú preteky člnov, súťaže krásy, rôzne pochody a ohňostroje. Ľudia taktiež vyzdobujú svoje domy, záhrady a chrámy. 
Súvisiace články
pred 1 rokom 4151 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1417 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1012 videní | 4 minúty čítania