Test národných jedál: Uhádnete, v ktorých krajinách vám navaria tieto špeciality?
![Test národných jedál: Uhádnete, v ktorých krajinách vám navaria tieto špeciality?](https://public.idem.sk/public/quiz/test-narodnych-jedal-uhadnete-v-ktorych-krajinach-vam-navaria-tieto-speciality-quiz-main-image-579.jpeg)
Cestujete a popritom radi ochutnávate? Overte si vaše kulinárske znalosti v ďalšom z našich kvízov, ktorý tentoraz otestuje, do akej miery sa orientujete v ponuke jedálnych lístkov rôznych krajín sveta. Držíme prsty.
![](https://public.idem.sk/public/quiz/test-narodnych-jedal-uhadnete-v-ktorych-krajinach-vam-navaria-tieto-speciality-quiz-main-image-927.png)
Aj keď národné jedlo tejto krajiny, ktorá hraničí so Slovenskom, nie je úplne to najznámejšie, bolo zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
Ide o jahňací perkelt z mestečka Karcag, ktorý určite neulahodí každému. Okrem mäsa totiž obsahuje aj hlavu, nohy a vnútornosti zvieraťa a varí sa na väčšom ohnisku. V ktorom štáte vám tento perkelt budú servírovať?
![](https://public.idem.sk/public/quiz/test-narodnych-jedal-uhadnete-v-ktorych-krajinach-vam-navaria-tieto-speciality-quiz-main-image-90.jpg)
Boršč, polievku z kapusty a červenej repy, vám pripravia ako svoje bežné jedlo viaceré krajiny východne od Slovenska. Základom tejto polievky je vývar z kostí a poväčšine hovädzieho mäsa so zmesou osmaženej zeleniny. Konkrétne červenej repy, kapusty, mrkvy, cibule a zemiakov.
V niektorých regiónoch sa do boršču dokonca pridáva aj paradajka alebo špenát. Kto považuje toto jedlo za svoje národné?
![](https://public.idem.sk/public/quiz/test-narodnych-jedal-uhadnete-v-ktorych-krajinach-vam-navaria-tieto-speciality-quiz-main-image-520.jpg)
Paella je jedlo, ktoré na prvý pohľad pripomína klasické rizoto so zeleninou. Na rozdiel od toho bežného rizota však paella väčšinou obsahuje plody mora (krevety, slávky) a množstvo korenín. Mäso v paelle býva najmä kuracie, králičie, ale aj kačacie. Nie je pritom nezvyčajné, ak dostanete paellu aj so slimákmi.
A prečo sa to volá paella? Tento názov je odvodený zo železnej varnej nádoby paellon, v ktorej sa pokrm pôvodne pripravoval. Kde si teda na tomto jedle z ryže pochutíte?
![](https://public.idem.sk/public/quiz/test-narodnych-jedal-uhadnete-v-ktorych-krajinach-vam-navaria-tieto-speciality-quiz-main-image-77.jpg)
Vareniky sú jedlom, ktoré sa veľmi podobá našim pirohom. Podáva sa k nim však väčšinou kyslá smotana a pripravujú sa v sladkej i slanej verzii. Najobľúbenejšie sú čerešňové vareniky, taktiež vareniky s mletým mäsom, hubami, zemiakmi, kapustou či tvarohom. Kde vám ich pripravia?
![](https://public.idem.sk/public/quiz/test-narodnych-jedal-uhadnete-v-ktorych-krajinach-vam-navaria-tieto-speciality-quiz-main-image-241.jpg)
Vaječné rezance s plátkami bravčového mäsa zvané ako Bami Mu Daeng (alebo aj Ba Mee Moo Dang) sa môžu podávať ako samostatné „suché“ jedlo alebo s vývarom. Do jedla sa pridáva koriander, chilli, zelená cibuľka, vyprážaný cesnak a bravčová koža. Aká kuchyňa ponúka toto jedlo?
![](https://public.idem.sk/public/quiz/test-narodnych-jedal-uhadnete-v-ktorych-krajinach-vam-navaria-tieto-speciality-quiz-main-image-598.jpg)
Tradičné jedlo z kapusty a viacerých druhov mäsa Bigos sa obvykle pripravuje z čerstvej, ale aj kyslej kapusty, červeného mäsa, klobásy, údeného bôčika, hríbov a korenín (soľ, mleté čierne korenie, bobkový list).
Podľa starej tradície sa na konci pridáva i trochu medu a najlepšie chutí, keď si ho dáte, podobne ako guláš, ohriaty na ďalší deň. Ozaj, nezabudnite na chlieb. :) Jedlo ktorej krajiny opisujeme?
![](https://public.idem.sk/public/quiz/test-narodnych-jedal-uhadnete-v-ktorych-krajinach-vam-navaria-tieto-speciality-quiz-main-image-207.png)
Teraz si nechajte zájsť chuť. Jedlo, ktoré vám totiž predstavíme, je jedno z najčudnejších, o akých ste počuli.
Ide o takzvaný pokrm Tong zi dan – slepačie vajcia, ktoré sa každý rok varia v moči malých chlapcov mladších ako 10 rokov. Varenie vajec s popraskanými škrupinami prebieha na miernom ohni počas celého dňa. Gurmáni si ich následne môžu kúpiť za cenu dvakrát vyššiu ako je cena bežných uvarených vajec. V ktorej krajine toto robia?
![](https://public.idem.sk/public/quiz/test-narodnych-jedal-uhadnete-v-ktorych-krajinach-vam-navaria-tieto-speciality-quiz-main-image-499.jpg)
A po mimoriadne čudnom vajíčkovom pokrme prejdime k niečomu chutnejšiemu, krajšiemu a veselšiemu. Ide o takzvaný fairy bread, čiže chlieb víl.
Toto tradičné jedlo istej anglicky hovoriacej krajiny majú v obľube predovšetkým deti. Ide totiž o biele pečivo namazané maslom alebo margarínom, ktoré je posypané množstvom malých cukríkov. Toto jedlo sa väčšinou podáva vkusne nakrájané na trojuholníky.
Na detských oslavách ktorej krajiny takéto veselé a sladké pečivo nesmie chýbať?
![](https://public.idem.sk/public/quiz/test-narodnych-jedal-uhadnete-v-ktorych-krajinach-vam-navaria-tieto-speciality-quiz-main-image-584.jpg)
A opäť jedna kulinárska zvláštnosť. Jedlo Haggis, ktoré sa podľa originálneho národného receptu varí v ovčom žalúdku. Ten sa napĺňa ovčími vnútornosťami, ako sú srdce, pečeň či pľúca, ktoré sa dochucujú ovčím lojom, soľou, koreninami, cibuľou a ovsenými vločkami. Pokrm sa podáva zvyčajne so zemiakovou kašou. Kde niečo takéto môžete dostať na tanier?
![](https://public.idem.sk/public/quiz/test-narodnych-jedal-uhadnete-v-ktorych-krajinach-vam-navaria-tieto-speciality-quiz-main-image-572.jpg)
Syrový koláč Börek je výborné jedlo na zahnanie hladu. Ide o koláč vytvorený z tenučkých plátkov cesta, ktoré sa potierajú vajíčkom a maslom a plnia sa zmesou syra (ovčí syr, feta...), kôpru a petržlenu. Kde vám túto jednoduchú pochúťku pripravia?