Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 628 videní | 4 minúty čítania

Vybavte si pas a precestuje svet. Poradíme vám, ako na to!

Vybavte si pas a precestuje svet. Poradíme vám, ako na to!
Vybavenie pasu patrí medzi aktivity, ktoré by sme si rozhodne nemali nechávať na poslednú chvíľu.

Vybavenie pasu patrí medzi aktivity, ktoré by sme si rozhodne nemali nechávať na poslednú chvíľu. Veríme, že sa nechcete naháňať po úradoch pár dní pred túžobne očakávanou exotickou dovolenkou. Idem.sk vám preto poradí, ako vybaviť pas jednoducho a bez starostí.
 


Kde sa vybavuje cestovný pas?

O vydanie cestovného pasu musíte požiadať okresné riaditeľstvo Policajného zboru (ORPZ) podľa miesta vášho trvalého alebo prechodného pobytu. Túto žiadosť musíte podať osobne a zároveň sa podrobiť snímaniu biometrických údajov. Vlastnú fotografiu si nosiť nemusíte.

Kedy je najvhodnejší čas na vybavovanie cestovného pasu?

Na cestovný doklad myslite ešte skôr, než si záväzne objednáte dovolenku. Už od mája zaznamenávajú policajti zvýšený záujem o vybavovanie cestovných dokladov, nakoľko letná sezóna klope na dvere. Ideálny čas na nový pas je preto na jar, predovšetkým v mesiacoch marec a apríl.

Aké doklady potrebujem na vybavenie cestovného pasu?

Na vybavenie pasu budete potrebovať občiansky preukaz. Tí, čo občiansky preukaz nemajú, budú potrebovať rodný list Slovenskej republiky a osvedčenie, prípadne potvrdenie o štátnom občianstve Slovenskej republiky (nie staršie ako šesť mesiacov). Ak ste si pas už niekedy vybavovali, zoberte si so sebou aj váš starý, skôr vydaný cestovný pas. Ku žiadosti sa pripája aj správny poplatok, ktorého výška sa líši podľa toho, ako rýchlo nový pas potrebujete.

Ako rýchlo mi vybavia cestovný pas?

Môžete si vybrať, či chcete mať pas hotový do 30 kalendárnych dní alebo v skrátenom termíne do 10 pracovných dní, prípadne expresne do 2 pracovných dní. Poplatky sú rôzne a odvíjajú sa od veku a od rýchlosti vyhotovenia:

 

Poplatok za vydanie pasu pre osoby nad 16 rokov:

  • do 30 dní 33 €,
  • do 10 pracovných dní 66 €,
  • do 2 pracovných dní 99 €.

 

Poplatok za vydanie pasu pre deti od 6 do 16 rokov:

  • do 30 dní 13 €,
  • do 10 pracovných dní 26 €,
  • do 2 pracovných dní 39 €.

 

Poplatok za vydanie pasu pre deti do 6 rokov:

  • do 30 dní 8 €,
  • do 10 pracovných dní 16 €,
  • do 2 pracovných dní 24 €.

Po koľkých rokoch budem potrebovať nový doklad?

Osoby, ktoré dovŕšili 16 rokov, budú potrebovať nový cestovný doklad po 10 rokoch, deti do 16 rokov po 5 rokoch a deti mladšie ako 6 rokov budú potrebovať nový pas už o 2 roky.

 

Extra tipy: Idem.sk odporúča

 

  • Overte si aktuálne oficiálne informácie na webovej stránke Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Nájdete tu podrobné pokyny k úspešnému vybaveniu cestovných dokladov.
  • Ešte pred cestou si urobte fotokópie cestovného pasu a iných dôležitých dokladov (občiansky preukaz, preukaz poistenca, vodičský preukaz, doklad o cestovnom poistení, atď.), buď v papierovej forme (ideálne bude, ak ich uskladníte vo vodotesnom obale, napríklad zrolované v tube od šumivých vitamínov) alebo virtuálne, vo forme fotografií vo vašom smartfóne, v e-mailoch alebo v cloude (virtuálnom úložisku).
  • Za neohlásenú stratu, odcudzenie, poškodenie alebo zneužitie cestovného pasu môžete dostať pokutu až do výšky 331 €. A preto, ak prídete o pas, čo najskôr o tom informujte ORPZ, oddelenie dokladov, ktoré vám pas vydalo, prípadne ktorýkoľvek útvar Policajného zboru. Ak stratíte pas v zahraničí, informujte o tom ambasádu alebo konzulát Slovenskej republiky v danej krajine, kde vám vydajú náhradný cestovný doklad pre bezproblémový návrat domov. Ak v danej krajine slovenský zastupiteľský úrad nie je, požiadajte o vydanie náhradného cestovného dokladu ktorékoľvek veľvyslanectvo štátu, ktorý patrí do Európskej únie. Adresy, telefónne čísla a kontaktné osoby zastupiteľských úradov si pre istotu zistite vopred.
  • Ak máte plnú hlavu informácií a nechcete pred odchodom na nič zabudnúť, prečítajte si náš blog o tom, ako sa efektívne zbaliť na dovolenku. Nestresujte sa vopred, veď aj s cestovnou horúčkou si vďaka našim tipom ľahko poradíte.

 

Neviete, či do vašej dovolenkovej destinácie potrebujete pas? Potrebujete našu radu? Napíšte nám! Sme v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 2615 videní | 4 minúty čítania
pred 7 mesiacov 1595 videní | 4 minúty čítania
pred 7 mesiacov 653 videní | 4 minúty čítania