Späť na všetky články
pred 1 rokom 261 videní | 3 minúty čítania

Na čo myslieť pri výbere First minute dovolenky?

Na čo myslieť pri výbere First minute dovolenky?
Každá dovolenka si vyžaduje trochu plánovania. Určite poznáte last minute pobyty. Počuli ste už však o ich alternatíve, first minute dovolenkách?

Čo sú first minute dovolenky?

First minute dovolenky sú protikladom last minute dovoleniek, realizovaných na poslednú chvíľu. Pri first minute dovolenke sa nerozhodujete pár dní pred odchodom, ale zvyčajne niekoľko mesiacov vopred. Už v zime si tak môžete vo veľkom predstihu zarezervovať letnú dovolenku. V období cca od decembra do marca je najvhodnejší čas na objednávku letného zájazdu, neskôr budú ceny pravdepodobne už len vyššie. 

 

Aké sú výhody First minute dovoleniek?

Najväčšou výhodou je rozhodne lákavá cena. Rovnako ako last minute dovolenky a zájazdy, bývajú aj first minute dovolenky cenovo zvýhodnené, čo ich robí atraktívnymi a obľúbenými.

Okrem zliav na samotné pobyty poskytujú cestovné kancelárie aj ďalšie zľavy a výhody ako napríklad pobyt pre jedno či dve deti zdarma alebo dodatočné zľavy pre stálych zákazníkov (tieto si každý cestovná kancelária určuje sama).

Väčší výber destinácií, ktorý pri last minute nie je samozrejmosťou. First minute dovolenky vám ponúkajú viac možností, čo sa týka výberu ubytovacieho zariadenia v lokalite, ktorá vás zaujíma. Naviac budete mať vyššiu šancu, že objavíte ubytovanie presne podľa vašich preferencií, napríklad v prípade, že uprednostňujete určitý špecifický typ izby (s balkónom, s výhľadom na more, fajčiarsku, apartmán s 2 oddelenými izbami, s kuchynkou a podobne).

Nemusíte platiť plnú sumu hneď. Pri niektorých zájazdoch je možné splácať sumu dovolenky po častiach, napríklad pri letnej leteckej dovolenke zaplatíte do 31.01. len zálohu vo výške 300 Eur na osobu, o dva mesiace neskôr splatíte 50% sumu a 45 dní pred odletom doplatíte zvyšok. Väčšina first minute dovoleniek má vopred pevne daný termín, s ktorým môžete počítať.

 

Pre koho sú First minute dovolenky vhodné?

  • Pre ľudí, ktorí sú rozhodní a majú jasnú predstavu o svojej dovolenke.
  • Pre zamestnancov, ktorí majú pevný pracovný režim a musia si dovolenku naplánovať niekoľko mesiacov vopred.
  • Pre rodiny s deťmi, ktoré môžu vycestovať k moru alebo na lyže len počas školských prázdnin a uvítajú okrem možnosti plánovania aj zľavu na dovolenku v hlavnej turistickej sezóne.
  • Pre náročných zákazníkov, ktorí si potrpia na konkrétny typ ubytovania.
  • Pre partie kolegov a pracovné kolektívy, ktoré majú dovolenku v tom istom čase.

 

Na čo by ste si mali dávať pozor, ak uvažujete o first minute dovolenke?

Vhodný termín: uistite sa, že v tomto termíne budú mať na 100% čas všetci, ktorí sa dovolenky chcú zúčastniť. V prípade zmien a nepredvídaných udalostí by ste totiž váš dlho plánovaný pobyt museli zrušiť. Informujte sa vo vašej cestovnej kancelárii o možnostiach poistenia v súvislosti so stornovaním konkrétneho zájazdu, o ktorý máte záujem. V Idem.sk vám radi poskytneme informácie, ktoré potrebujete.

Hotel, ktorý ste si vybrali, by mal vyhovovať všetkým zúčastneným: vyberajte starostlivo, aby bola spokojná manželka aj deti (prípadne svokra).

Destinácia: vyberte si takú, v ktorej je malá pravdepodobnosť výrazných politických alebo ekonomických zmien, ktoré by vás o niekoľko mesiacov mohli odradiť od dovolenky v tomto letovisku (štrajky, nepokoje, nestabilná mena).

 
 

Pre koho nie sú first minute dovolenky vhodné?

  • Pre ľudí, ktorí radi a často menia plány.
  • Pre nerozhodných dovolenkárov, ktorí ešte presne nevedia, akú krajinu by chceli počas dovolenky navštíviť.
  • Pre väčšie kolektívy a partie kamarátov, ktoré sa nevedia vopred zhodnúť na konkrétnom dátume, prípadne je u nich veľká šanca, že niekto sa zájazdu nebude môcť zúčastniť.

 

Vydajte sa za oddychom s nami

 

Súvisiace články
pred 11 mesiacov 2777 videní | 4 minúty čítania
pred 7 mesiacov 1713 videní | 4 minúty čítania
pred 8 mesiacov 703 videní | 4 minúty čítania