Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 328 videní | 3 minúty čítania

Last minute dovolenka

Last minute dovolenka
Last minute zájazd za pár eur zaujme každého cestovateľa. No nie každý takúto ponuku využije. Prečo? A počuli ste už o super last minute zájazde?

Last minute zájazd za pár eur zaujme každého cestovateľa. No nie každý takúto ponuku využije. Prečo? A počuli ste už o super last minute zájazde?

 

Pôvod spojenia last minute

Slovné spojenie last minute, čítaj [lást minit], je prevzaté z anglického jazyka a v preklade znamená posledná minúta, posledná chvíľa. Podľa slovníka slovenského jazyka je to ponuka cestovnej kancelárie na poslednú chvíľu za znížené ceny. Opakom last minute zájazdov sú first minute zájazdy, ktoré cestovná kancelária predáva rovnako za zníženú cenu, ale v dostatočnom časovom predstihu aj polroka pred začatím zájazdu.

Je zaujímavé, že v anglicky hovoriacich krajinách sa v súvislosti so zájazdmi používa skôr pojem last second (v preklade posledná sekunda) alebo last moment (v preklade posledný moment).
 

 

Super last minute

V posledných rokoch sa na trhu cestovného ruchu objavuje slovné spojenie super last minute. Tento pojem označuje zájazdy, ktoré je možné si kúpiť priamo na letisku len niekoľko hodín pred odletom. Super last minute je extrémnejšia forma last minute zájazdov, ktoré sú vhodné najmä pre prispôsobivých cestovateľov, ktorým nezáleží kam cestujú, hlavne že cestujú. Stačí si vziať dovolenku, zbaliť kufor a vydať sa na letisko, kde možno budete mať šťastie, kúpite zájazd za „babku“ a ešte v ten deň sa ocitnete v dovolenkovej destinácii. Treba však rátať aj s tým, že sa so zbalenými kuframi vrátite opäť domov. Nie vždy sa nájdu 1-2 voľné miesta v lietadle.

Na bratislavskom letisku sa zriedka objaví zájazd typu super last minute. Oveľa väčšiu šancu na kúpu zájazdu za lacný peniaz s odletom v ten istý deň máte na viedenskom letisku Schwechat.
 

 

Výhody last minute zájazdov

Čo si budeme hovoriť, pri last minute zájazdoch ide cestovaniachtivým hlavne o cenu. Táto výhoda u niektorých preváži početnejšie nevýhody last minutov. Zľava sa pohybuje od 30% do 60%. Na poslednú chvíľu môžete kúpiť zájazd za zlomok pôvodnej ceny zájazdu. Kvalita služieb je pritom rovnaká, ako keby ste za zájazd zaplatili katalógovú sumu.

Pre niektorých dovolenkárov je výhodou aj to, že si dovolenku nemusia plánovať v predstihu.
 

 

Nevýhody last minute zájazdov

Last minute ponuku tvoria zájazdy, ktoré cestovnej kancelárii zostali voľné a potrebuje ich predať. Nečakajte, že v tejto ponuke nájdete najvychytenejšie hotely a strediská. Budete si musieť vybrať z toho, čo zostalo. Táto ponuka nie je vhodná pre ľudí, ktorí majú nároky presne dané a nemienia z nich poľaviť. Tie najluxusnejšie a najžiadanejšie hotely bývajú vypredané skôr než sa sezóna vôbec začne.

Last minute ponuky nie sú vhodné pre väčšie skupinky. Do akcie sa dostávajú posledné miesta, ktoré sa spravidla rýchlo rozpredajú.

Pri kúpe dovolenky na last minute treba konať rýchlo. Rezervácia nie je možná viac ako na hodinu a celú sumu za zájazd treba zaplatiť v priebehu 1-2 hodín.


Last minute ponuku nájdete aj v ponuke cestovnej agentúry Idem - neváhajte a pozrite si našu ponuku najlacnejších zájazdov! Neviete si vybrať destináciu? Skúste sa rozhodnúť napríklad pozretím krátkych videí o krajinách, ktoré sa vám páčia. Ušetríte čas, ktorý by ste strávili čítaním a hľadaním informácií.
 

Last Minute s IDEM
 

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 2615 videní | 4 minúty čítania
pred 6 mesiacov 1595 videní | 4 minúty čítania
pred 7 mesiacov 652 videní | 4 minúty čítania