Späť na všetky články
pred 10 mesiacov 238 videní | 4 minúty čítania

Farebná mozaika strednej Ameriky

Farebná mozaika strednej Ameriky
Keď Hernán Cortés v roku 1519 objavil Mexiko, Aztékovia ho pokladali za boha Quetzalcoatl a tak mu ponúkli nápoj bohov - horúcu čokoládu. Okrem čokolády prinieslo Mexiko ľuďom čili a kukuricu.

Keď Hernán Cortés v roku 1519 objavil Mexiko, Aztékovia ho pokladali za boha Quetzalcoatl a tak mu ponúkli nápoj bohov - horúcu čokoládu. Okrem čokolády prinieslo Mexiko ľuďom čili a kukuricu.
 


Najvýznamnejší štát Latinskej Ameriky je veľká a rôznorodá krajina. Je to skutočná farebná mozaika, kde sa prelína takmer 6 tisíc rokov stará história, kultúra indiánskych obyvateľov, duch koloniálnej doby, prírodné krásy a v neposlednom rade kúpanie na najkrajších plážach sveta.

Necelých 9350 kilometrov mexického pobrežia obmýva na západe Tichý oceán a na východe Karibské more. Na tichomorskú, skalnatú a strmú stranu pobrežia s veľkými vlnami smerujú najmä surfisti a vyznávači vodných športov. Karibská oblasť na východe je zárukou nádherných dlhých a širokých pláží s bielym pieskom, miestami s koralovými plytčinami a lagúnami pre leňošenia chtivých turistov.
 

 

Cancún

Cancún alebo mexický Karibik je turistickým snom. Leží na východnom pobreží polostrova Yucatán. Teplota vzduchu tu len zriedka klesá pod 25 °C. Pod žiariacimi fasádami vybavenými všetkým mysliteľným komfortom nájdete pôvabné a kúzelné Mexiko bohaté na históriu, osobitosť a kultúru. Súčasný Cancún je iba 30 rokov starý. Avšak dávno predtým, než moderný svet objavil jeho prírodné bohatstvo, nazývali ho starí Mayovia domovom.

V Cancúne môžete odpočívať na zriedka zaplnených plážach, nechať sa rozmaznávať vynikajúcim servisom alebo využiť niektoré z obrovského množstva aktivít. V hotelovej zóne Cancúnu nájdete mayské ruiny z 12. storočia a ozajstné archeologické poklady sú vzdialené len pár hodín jazdy.

Hotelovou zónou sa vinie udržiavaná cesta, ktorá je ideálna pre ranné behanie, jazdu na bicykli a kolieskových korčuliach ako aj večernú prechádzku. Priaznivci golfu môžu nájsť v okolí niekoľko 18 jamkových ihrísk. Bohatý podmorský život láka k jeho preskúmaniu.

Mestský autobus vás dopraví do starého Cancúnu - El Centro, kde natrafíte na miestnych ľudí a ich pohostinnosť.
 


Playa del Carmen

Hneď na prvý pohľad vás okúzli pokojná a priateľská atmosféra, úplne odlišná od Cancúnu. Playa del Carmen má všetky výhody mexického karibského rezortu: trblietavé pláže s bielym pieskom, tyrkysové more, obrovské množstvo barov a reštaurácií, ktoré vyzývajú k posedeniu pri mexických špecialitách a v neposlednom rade množstvo kvalitných hotelov. Turistické letovisko cca 50 km južne od Cancúnu je výborným východiskovým bodom pre výlety za bohatou históriou Mexika.
 

 

Acapulco

Jedno z najnavštevovanejších miest tichomorského pobrežia Mexika je prezývané aj perla Pacifiku. V súčasnosti je to rušné centrum plné hotelov, barov a reštaurácií. Atrakciou je rozsiahly park Parque Papagayo s tropickými drevinami, remeselný trh Mercado de Artesanías a ZOO na ostrove Isla de la Roqueta. Dych sa vám zatají pri pozorovaní skokanov, ktorí predvádzajú odvážne skoky do vĺn oceánu z takmer 40 m útesu La Quebrada.

Z vyše dvadsiatky bielych pieskových pláží sú najznámejšie mestské pláže Playa Hornos, Hornitos, Condesa, Caleta a Icacos s vodným parkom CiCi s delfínmi. V okolí sú to pláže Pie de la Cuesta a Puerto Marqués, obidve s vynikajúcou infraštruktúrou a širokými možnosťami vodných športov.

 

Do Mexika bez víz

Ak do Spojených štátov mexických zamierite ako turisti a nezdržíte sa dlhšie ako 180 dní, nepotrebujete pre vstup do krajiny žiadne víza. Stačí mať platný cestovný pas minimálne šesť mesiacov po návrate z krajiny. Rovnaké podmienky platia aj pre deti.

Po príchode do Mexika vyplníte registračný formulár mexického migračného úradu. Dobre si ho uschovajte, pretože pri odchode z krajiny ho každý návštevník Mexika musí odovzdať.
 


Nečakajte na last minute

Let z Viedne do Mexika trvá približne 14 až 16 hodín. Chceli by ste tento čas presedieť v chartrovom lete, kde si nijako neviete vystrieť nohy, s kolenami pritlačenými na sedačku pred vami a s minimálne dvomi technickými medzipristátiami určenými na doplnenie paliva? Verte, že nechceli. Vraj sú tieto lietadlá chartrových spoločností upravené pre diaľkové lety. No podľa našich skúseností  je jediný rozdiel medzi chartrovým letom do Grécka a do Mexika zo Slovenska či z Čiech v tom, že budete mať navyše deku a vankúšik. 
 

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 4173 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1427 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1019 videní | 4 minúty čítania