Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 597 videní | 3 minúty čítania

5 zaujímavostí v Toskánsku

5 zaujímavostí v Toskánsku
Toskánsko sa nepochybne spája vínom, umeleckými pokladmi a dovolenkou pri mori. Milovníci vína si spomenú na chuť výborného Chianti. Obdivovatelia histórie si vybavia Florenciu - kolísku renesancie. Dovolenkári bažiaci po mori sa zrazu ocitnú na krásnych piesočnatých plážach.

Toskánsko sa nepochybne spája s vínom, umeleckými pokladmi a dovolenkou pri mori. Milovníci vína si spomenú na chuť výborného Chianti. Obidovovatelia histórie si vybavia Florenciu - kolísku renesancie. Dovolenkári bažiaci po mori sa zrazu ocitnú na krásnych piesočnatých plážach. Táto pôvabná vidiecka krajina so zelenými kopcami, vinicami a olivovými hájmi patrí k najkrajším talianskym regiónom.

 

Toskánsko skrýva množstvo čarovných a krásnych miest a zákutí a raz sa o tom pôjdem presvedčiť na vlastné oči. Letná dovolenka pri mori má svoje čaro, ale bola by škoda nevyraziť aj do vnútrozemia. Pri mojej prvej návšteve tohto regiónu by som si určite nenechala ujsť:

 

1. Florenciu – kolísku talianskej renesancie

Jeden deň bude veru málo. Vyhradím si aspoň dva dni na návštevu jedného z najkrajších miest sveta. Neobídem svetoznámu galériu Uffizi s najväčšou zbierkou talianskeho renesančného umenia, najstarší a najužší most Ponte Vecchio cez rieku Arno, dóm s baptistériom a gotický chrám Santa Croce - hrobku Michelangela, Galilea či Rossiniho. Prejdem sa uličkami historického centra a vychutnám si jeho atmosféru plnými dúškami.


2. Pisa

Šikmú vežu v Pise si nenechám ujsť. 58 metrov vysoká románska veža Torre Pendente je jedným zo symbolov Toskánska a celého Talianska. Prejdem cez Námestie zázrakov a nakuknem do katedrály Santa Maria Assunta. Neobídem ani starý cintorín Camposanto Monumentale. Za odmenu si nájdem taliansku kaviarničku a pozorujúc okoloidúcich si vychutnám kávičku.


3. Lucca

Historické jadro tohto elegantného toskánskeho mesta je obohnané renesančnými hradbami, ktoré sa dodnes zachovali. Prenajmem si bicykel a vychutnám si vyše 4 km dlhý okruh okolo mesta s nádhernými výhľadmi na zákutia mesta Lucca. Dláždené ulice ma privedú na námestie Piazza Anfiteatro a ku katedrále San Martino.


4. Siena

Toto stredoveké mesto je obklopené kopcami, olivovými hájmi a vinicami Chianti. Každoročne sa priamo na námestí Piazza del Campo, ktoré je ojedinelé svojou architektúrou, konajú dostihy. Medzi ďalšie významné pamiatky patrí katedrála Siena, Bazilika dell'Osservanza, kostol San Domenico a hrad Belcar.


5. Cinque Terre

Keď už budem mať dosť mestského života, zájdem si do toskánskeho národného parku, ktorý okrem iného zahŕňa päť rybárskych dedín Corniglia, Manarola, Monterosso Al Mare, Riomaggiore a Vernazza. Vyznačujú sa farebnými a terasovito natesno postavenými domami v skalnatej pobrežnej oblasti Toskánska. Obklopené vinohradmi a olivovými hájmi sú spojené cestou známou pod názvom Via dell´Amore. Niekoľkokrát sa zastavím a vychutnám si pohľady, ktoré vraj patria k najkrajším v Európe.


Objavte s nami prekrásne Toskánsko a vyberte si so širokej ponuky ubytovania pre vašu letnú dovolenku v Taliansku. V prípade akýchkoľvek otázok sa na nás neváhajte obrátiť.

 

Toskánsko a iné krásy Talianska s IDEM

 

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 4163 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1420 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1017 videní | 4 minúty čítania