Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 448 videní | 4 minúty čítania

9 dôvodov, prečo tento rok navštíviť Sardíniu

9 dôvodov, prečo tento rok navštíviť Sardíniu
Máte radi Taliansko? Milujete ostrovy? Objavte s nami Sardíniu a budete tam chcieť ostať až do budúceho leta! Prečo by ste mali navštíviť práve tento ostrov? Čítajte ďalej...

Máte radi Taliansko? Milujete ostrovy? Objavte s nami Sardíniu a budete tam chcieť ostať až do budúceho leta! Prečo by ste mali navštíviť práve tento ostrov? Čítajte ďalej...

 

1. Príjemné podnebie a vzdialenosť

Najvyššie priemerné teploty sa tu pohybujú okolo 31°C v júli a auguste a 23-24°C v máji, júni a októbri. Pre tých, ktorí nemajú radi horúčavy, je Sardínia vynikajúcou destináciou pre dovolenku aj mimo sezóny. Cesta na Sardíniu vám nezaberie veľa času, Slovensko je vzdialené len dve hodiny letu.


 

2. Ostrov, hýriaci farbami

Toľko farieb a optimizmu na jednom mieste! Žiarivé odtiene kvetov, tyrkysové more a k tomu veselá, farebná architektúra, ktorá nedá pokoj vášmu fotoaparátu. Navštívte mestečko Bosa a nechajte sa opantať čarom pestrých miestnych domčekov.


 

3. Ekológia a čisté more

Obyvatelia Sardínie milujú svoj ostrov a snažia sa ho zachovať v čo najlepšom stave aj pre budúce generácie. Nájdete tu preto veľmi čistú morskú vodu, ekologicky dopestované pomaranče, olivy a bezstarostne sa pasúce stáda ovečiek. Špecialitou Sardínie je, že tu vo voľnej prírode žijú divoké kone. Navštívte národný park La Maddalena a vychutnajte si pohľad na priezračnú vod Stredozemného mora.


 

4. Bohaté dejiny

Sardínia bola osídlená už okolo roku 1 800 p.n.l., čím sa zaraďuje medzi najstaršie obývané územia v Európe. Nájdete tu množstvo pamiatok z rôznych historických období, napríklad rímsky amfiteáter Anfiteatro Romano z 2. storočia n. l. v Cagliari, Katedrálu San Nicola a zvonicu z 13. storočia v Sassari či niektorú z cca 3 000 strážnych veží, ktoré sú roztrúsené po celom ostrove. Sardínia bola častým cieľom nájazdov pirátov, ktorým sa ju však nikdy nepodarilo dobyť. Viac o tom, aké pamiatky sa v Sardínii oplatí vidieť, sa dočítate v našom blogu.

 

 

5. Romantické pláže

Členité pobrežie ostrova dalo vzniknúť množstvu malých aj väčších pláží s bielym pieskom, na ktorých si užijete ozajstnú letnú pohodu. Navštívte pláž Cala Luna, ktoré je obklopená zeleňou (vynikajúce miesto pre rodiny s malými deťmi), malebnú ružovú pláž Spiaggia Rossa, Spiaggia di Capriccioli, Santa Teresa di Gallura či niektorú z ďalších pláží na Costa Paradiso – v lokalite, ktorá je vyhľadávaná potápačmi. Ozajstnou lahôdkou medzi plážami na Sardínii je Cala Goloritzé, kam sa pohodlne dostanete loďou.

 

 

6. Lahodné jedlo

Veru, nemýlite sa, sardinky pochádzajú práve z tohto ostrova. Morské plody a ryby tu dostanete čerstvé a vo vynikajúcej kvalite, rovnako ako chutný chlieb z tvrdej pšenice, kozie a ovčie syry, paradajky, olivy, strukoviny a bylinky. Panenský olivový olej je bežnou súčasťou kuchyne na Sardínii a neobídu sa bez neho šaláty ani omáčky na cestoviny (napr. ručne robené lorighittas a filindeu, malloreddus e fregula, culurgiones). Z nápojov vám odporúčame ochutnať miestny likér Mirto, vyrobený z myrty (ktorá sa tu taktiež často používa ako korenina na ochutenie jedla), alebo červené víno Cannonau.

 

 

7. Čarovné horské dedinky

Sardínia – to sú aj strmé hory a miesta, kde akoby zastal čas. Vo vnútrozemí nájdete horské dedinky, ktorých obyvatelia stále žijú tradičným spôsobom života, typickým pre túto oblasť. Navštívte obec Muravera, kde sa každé leto v auguste oslavuje sviatok svätého Augustína, spojený s hodmi. Ak radi objavujete netradičné a zvláštne miesta, odporúčame vám „mesto duchov“ Gairo Vecchio, ktoré zničili zosuvy pôdy a výdatné zrážky a od 50-tych rokov 20. storočia je neobývané.


 

8. Morské jaskyne

Najznámejšou a najkrajšou morskou jaskyňou na ostrove je Grotta di Nettuno alebo Neptúnova jaskyňa, ktorá sa nachádza pod 110 m vysokým útesom Capo Caccia. Urobte si výlet loďou z Alghera. Vo vnútri jaskyne uvidíte pôsobivé kvaple a veľké slané jazero.


 

9. Pokoj a pohoda

Sardínia je obľúbenou destináciou smotánky a v Porto Cervo na Smaragdovom pobreží dovolenkujú mnohé celebrity z Talianska aj z Holywoodu. Ak budete mať šťastie, v Karibiku Stredomoria možno stretnete i svetoznámu modelku Naomi Campbell. Za príjemnou atmosférou na ostrove je aj fakt, že turisti objavili Sardíniu len relatívne nedávno. Pre miestnych aj pre návštevníkov je preto stále oázou pokoja a zárukou kvalitného a bezpečného oddychu. Medzi dobre naladenými a usmievavými miestnymi obyvateľmi sa budete cítiť dobre vy aj vaše deti.


Chcete vedieť o Sardínii viac? Prečítajte si naše tipy pre týždeň strávený na Sardínii a pozrite si našu ponuku pobytov s leteckou dopravou. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať. Sme v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.

 

Spoznajte Sardíniu s IDEM

Súvisiace články
pred 1 rokom 2122 videní | 4 minúty čítania
pred 7 mesiacov 1704 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1604 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1420 videní | 4 minúty čítania