Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 584 videní | 5 minúty čítania

Spoznajte čarovný ostrov Korzika tak ako nikto iný

Spoznajte čarovný ostrov Korzika tak ako nikto iný
Už roky rokúce dovolenkuje väčšina Slovákov v Chorvátsku či Turecku. Ak však máte chuť dostať za porovnateľnú cenu niečo iné, čarovné, chutné, pokojné a vzrušujúce zároveň, odporúčame ostrov Korzika. Okrem Slovákov nemá nikto na svete šancu letieť tam priamo z domoviny a užiť si všetky výhody all inclusive.
Už roky rokúce dovolenkuje väčšina Slovákov v Chorvátsku či Turecku. Ak však máte chuť dostať za porovnateľnú cenu niečo iné, čarovné, chutné, pokojné a vzrušujúce zároveň. Okrem Slovákov nemá nikto na svete šancu letieť tam priamo z domoviny a užiť si všetky výhody all inclusive.
 
Keď sa povie Korzika, v hlave sa vám zrejme najskôr vynorí meno bojovníka nízkeho vzrastu, ale veľkého plánmi Napoleona Bonaparte. Áno, tu sa narodil, no ostrov toho ponúka podstatne viac než len spomienky na časy minulé.
 
Je to jedinečné miesto, ktoré v Európe nemá páru. Vďaka tomu, že patrí medzi najmenej zaľudnené ostrovy v Stredozemnom mori, si krajina dokázala zachovať prírodné aj kultúrne bohatstvo, ktoré zahŕňa nielen folklór či miestny jazyk (dodnes v ňom vychádzajú noviny, hovoria ním v televízií a dá sa študovať na univerzite), ale aj prvotriednu gastronómiu, výnimočné vína a ďalšie poľnohospodárske produkty, ku ktorým sa bez hanby hlási každý na kvalitu si potrpiaci Francúz. „V deväťdesiatych rokoch minulého storočia túto perlu Stredomoria objavili turisti. Okrem príslovečného pokoja a dobrého jedla ich lákajú nekonečné dovolenkové možnosti ostrova,“ hovorí Ing. Marcel Siekel z IDEM. Na Korzike sa môžete len tak vyvaľovať na pláži, môžete však aj šliapať do pedálov bicykla, liezť na vysoké štíty hôr alebo aspoň pomedzi ne, na Korzike môžete skákať do vodopádov, zdolávať dravé rieky, potápať sa, hrať golf a mnoho ďalších vecí. Takže či vyznávate dovolenkové ničnerobenie, alebo ste naopak počas voľných dní radšej aktívni, na tomto ostrove nájdete naozaj všetko.


Kde sú tie masy turistov?

Masy turistov lemujúcich pláže a vo švíkoch praskajúce obrovské hotelové komplexy tu však nie sú. Po slovensky sa dorozumiete iba so svojou rodinou či partiou. Príjemná zmena, povedzme oproti Chorvátsku je, že si ani na pláži, ani v reštaurácii nemusíte dávať pozor na každé slovo.
 
„Korzika je snáď jediný ostrov v Stredozemnom mori, ktorý si zachoval svoje pôvodné čaro a zároveň dokáže turistom poskytovať služby na prekvapujúco vysokej úrovni,“ pokračuje Marcel Siekel. „Domáci si svoje prírodné bohatstvo vážia a chránia, preto tu napríklad nenájdete diaľnice, ale iba kvalitné cesty prvej triedy. Ležadlá a slnečníky môžu mať iba hotelové pláže, mimo nich je to číro číra príroda, piesok zmiešaný s jemným štrkom, čo pri pešej prechádzke príjemne masíruje chodidlá,“ spomína ďalšie prednosti ostrova milovník cestovania z IDEM.

Korziku si obľúbili rodiny s deťmi, seniori aj mladí a aktívni ľudia. Turistické centrá ponúkajú možnosti vyskúšať si za asistencie skúsených inštruktorov nevšedné športy, horolezecké terény nájdete po celom ostrove, hitom posledných rokov je kanyoning, na riekach aj pri mori sa dajú požičať kajaky a kanoe, potápať sa dá kdekoľvek na pobreží, ale aj okolo vápencových útesov Bonifacio či medzi červeno zafarbenými žulovými útesmi v zátoke Porto. Na každej väčšej pláži sú pre návštevníkov a ich deti pripravené kurzy plachtenia na plachetnici alebo katamarane, kurzy potápania, dajú sa požičať vodné lyže, vodné skútre a dokonca aj motorový čln. Ostrov milujú aj vyznávači windsurfingu, pretože tu majú vždy dobrý vietor. Na ostrove bolo vybudovaných aj niekoľko golfových ihrísk, hoci iba jedno spĺňa najprísnejšie medzinárodné kritériá – 18-jamkové ihrisko je v zátoke Spérone a napríklad šestnásta jamka sa hrá z útesu na útes cez more. No a každý hotel má ďalšie svoje atrakcie a aktivity na zmysluplné trávenie dovolenkového času.


Šokujúca kvalita

Nech vás nepomýli, že hotely na Korzike nemajú štyri či päť hviezdičiek. Platí totiž, že bežná korzická „trojhviezda“ úrovňou prevyšuje grécku či španielsku „štvorku“, niekedy dokonca „päťku“. ,,Na Korzike som bol už niekoľkokrát, ale tak, ako iní ľudia, aj ja som bol opakovane šokovaný z vysokej kvality služieb. Ochotní a milí ľudia, všade poriadok, čisto a tie jedlá... Zaujímavé napríklad je, že v rámci konceptu all inclusiv ponúkajú na Korzike len značkové nápoje, teda vysoko cenené korzické víno, miestnu špecialitu – čapované gaštanové pivo a na bufetových stoloch nikdy nechýbajú fantastické syry, šunky, ryby, plody mora, miestne ovocie ani zelenina,“ hovorí M. Siekel.
 

Let z Bratislavy do iného sveta, teda na Korziku trvá jeden a pol hodiny a nech ste ubytovaný kdekoľvek, stačí pár minút cesty miestnym autobusom a zrazu máte okolo seba niečo iné. Buď ste pod štítom niektorej zo siedmych dvojtisícoviek, na trhu v čarovnom mestečku alebo na výprave za históriu. Na čokoľvek máte chuť, to na Korzike môžete zažiť.


Chcete aj si aj vy v lete vychutnať krásne pláže Korziky a zažiť úžasné dobrodružstvo bez masy turistov? Potom neváhajte a prezrite si ponuku našich dovoleniek.

 

 

Súvisiace články
pred 1 rokom 2094 videní | 4 minúty čítania
pred 7 mesiacov 1671 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1594 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1401 videní | 4 minúty čítania