Späť na všetky články
pred 8 mesiacov 324 videní | 2 minúty čítania

Kde nájdete najlepšiu stredomorskú kuchyňu?

Kde nájdete najlepšiu stredomorskú kuchyňu?
Lahodná stredomorská kuchyňa patrí k správnej letnej dovolenke.

Lahodná stredomorská kuchyňa patrí k správnej letnej dovolenke v obľúbených európskych prímorských letoviskách. Veď skvelé jedlo z domácich surovín najlepšie chutí práve pri mori, po dni strávenom na rozpálenej pláži...

 

Čím sa vyznačuje stredomorská kuchyňa?

Prevládajú v nej tieto zdravé a čerstvé prísady:

  • ryby a plody mora
  • zelenina
  • strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica)
  • cestoviny
  • orechy
  • obilniny
  • mäso
  • olivový olej

 

Kam za skvelými gastro zážitkami?

Sardínia

Doprajte si tento rok leteckú dovolenku na Sardínii a vyskúšajte miestne špeciality. Či už to budú tradičné sardinky alebo iné morské ryby, všetko dostanete čerstvé a vo vysokej kvalite. Vyskúšajte spaghetti ai ricci (špagety s morským ježkom) a tenulinký chlieb carasau. Sardínia ponúka aj vynikajúce kozie a ovčie syry, skvelý panenský olivový olej a množstvo jedál z čerstvej zeleniny. Ako suvenír si z ostrova môžete odniesť červené vínko Cannonau či originálny miestny likér Mirto, ktorý sa vyrába z myrty. O čarovnej Sardínii a jej gastronomických vychytávkach sa viac dočítate tu.

 

 

Kréta

Grécka kuchyňa je veľmi pestrá a najlepšie si ju vychutnáte v niektorej útulnej taverne na ostrove, po preskúmaní pláží a historických pamiatok. Typickým gréckym jedlom, ktoré na Kréte ochutnáte, je jednoduchá omáčka či nátierka tzatziki: zmes gréckeho jogurtu, uhorky, cesnaku, kôpru a korenia. Zvykne sa podávať ako predkrm, s bielym alebo tmavým chlebom. Počas horúcich letných dní dobre padne aj typický grécky šalát choriatiki, ktorý obsahuje rajčiny, uhorky, papriku, čierne olivy, olivový olej, cibuľu, bazalku a grécky syr feta. Máte chuť na polievku? Ochutnajte avgolémono, kurací vývar s citrónovou šťavou a vajcom. Tradičným jedlom, podávaným na Kréte je aj sviatočné rizoto gamo pilafo. Ubytujte sa v hoteli, zariadenom v tradičnom krétskom štýle a vychutnajte si večerné posedenie pri poháriku Ouza alebo Metaxy.

 

Andalúzia

Tento temperamentný kraj je preslávený nielen flamenkom a býčími zápasmi, ale aj vynikajúcim jedlom. Ochutnajte tradičný španielsky tapas (jednohubky so zeleninou, syrom, plodmi mora, šunkou, rybami ši olivami), studenú polievku gazpacho, či sušenú šunku jamón serrano. Zapite mieste špeciality sangriou, mladým bielym vínom alebo fantastickým sherry. Navštívte Andalúziu v rámci poznávacieho zájazdu v Španielsku a okrem pamiatok si v miestnych reštauráciách vychutnajte aj gastronomické zážitky.

 

Láka vás stredomorská kuchyňa v niektorom z našich letovísk a neviete si vybrať najvhodnejšie ubytovanie? Napíšte nám! Ochotne vám poradíme.

 

P.S.: Sme v pravom dolnom rohu vašej obrazovky.

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 2611 videní | 4 minúty čítania
pred 6 mesiacov 1594 videní | 4 minúty čítania
pred 7 mesiacov 652 videní | 4 minúty čítania