Späť na všetky články
pred 11 mesiacov 323 videní | 5 minúty čítania

All inclusive = chudnutie? Neveríte? Dáme Vám návod!

All inclusive = chudnutie? Neveríte? Dáme Vám návod!
Nástrahy all inclusive stravovania, ktoré sa môžu podpísať na našej postave poznáme všetci, ale pre istotu si ich zopakujme, aby nás na dovolenke neprekvapili nepripravených. A keď k nim pridáme odporúčania špecialistov na zdravú výživu z eDiéty, budeme počas dní relaxu sýti, plní energie a náš metabolizmus bude fungovať ako švajčiarske hodinky. A to je základ dokonalej dovolenky.

Nekombinujme priveľa druhov jedla len preto, že pôsobí neodolateľne

Milujeme all inclusive dovolenky pretože si päťkrát denne môžeme dopriať jedlo podľa vlastných požiadaviek. Keď sa stoly prehýbajú pod čerstvými dobrotami päťkrát denne, je však omnoho ťažšie odolať hlavnej nástrahe, ktorú ponúka all inclusive dovolenka a to je „jesť piate cez deviate“ alebo dopriať si všetkého, čo potešilo oko. V hoteloch sa totiž vynikajúci kuchári predbiehajú vo vymýšľaní trikov, aby každé alebo takmer každé jedlo, ktoré vyjde z ich kuchyne pôsobilo ako magnet. A tak to má byť. A čo si teda vyberať?

 

Dodržiavajme plán denného stravovania, ktorý odporúčajú odborníci na zdravú výživu a budeme sýti, plní energie a navyše nepriberieme! Ako bonus navyše, možno aj schudneme.

Základ stravovania počas celej dovolenky je dodržiavať v doobedňajších hodinách väčší príjem energie, čiže dopriať si bohatšie raňajky a na desiatu ovocie. Na obed je ideálna kombinácia mäsa so zeleninovým šalátom. V poobedňajších hodinách sú najvhodnejšie bielkoviny v podobe rôznych syrov s olivovým olejom a zeleninou.  Na večeru využiť možnosť rybacích jedál a špecialít z darov mora v kombinácii s čerstvou zeleninou s olivovým olejom.

                                                                         
Jedálniček


1. deň

Raňajky : čerstvý ananás ovsené vločky, biely jogurt, čerstvá ovocná šťava

Desiata: mix čerstvého ovocia

Obed: dusená zelenina s grilovaným mäsom

Olovrant: pita chlieb s cícerovou nátierkou

Večera: miešané vajíčka so zeleninou

2. deň

Raňajky : avokádová nátierka, zelenina

Desiata: červený a žltý melón

Obed: čerstvá krájaná zelenina, grilovaný kurací steak

Olovrant: uhorkové klátiky s kockami tvrdého syra olivový olej

Večera: šťavnaté kuracie na dusenej cukete a rajčinách

3. deň

Raňajky : lahôdková šunka, zelenina, vajíčko

Desiata: smoothies z ovocia

Obed: grilované morské ryby s jogurtovým dresingom a kuskusom

Olovrant: studená rajčinová polievka

Večera: teriyaki kuracie prsia s fetou a ananásový šalát




4. deň

Raňajky : miešané vajíčka, avokádo, zelenina

Desiata: čerstvo opečene orechy

Obed: vegetariánsky wrap

Olovrant: uhorky, cottagecheese, šunka

Večera: grilované krevety s quinoa šalátom

5. deň 

Raňajky : vajcia Bendikt s čerstvo opečeným celozrnným chlebom a grilovanými rajčinami

Desiata: kokosové palacinky s černicami

Obed: dusená zelenina s grilovaným mäsom

Olovrant: smoothies zo zeleniny a ovocia

Večera: mix listových zelených šalátov s mozzarellou, olivovým olejom, sušenými rajčinami

                                                                     

Dôležité je tiež, čo pijeme. Ideálnym nealkoholickým nápojom je čistá voda, do ktorej pridáme pár kvapiek citrónu. Metabolizmus podporíme, keď bude mať vlažnú teplotu.

Čistá voda neobsahuje kilojouly a organizmus ju v lete veľmi potrebuje, aby metabolizmus šľapal tak, ako má. Vodu pime vlažnú, mala by mať teplotu tela. (Odborníci na čínsku medicínu tvrdia, že teplá voda podporuje čistenie organizmu.) Chladené nápoje, do ktorých si ešte navyše pridáme aj ľad, sú pre telo šokom, ktorý metabolizmus blokuje a teda spomaľujú trávenie. A to nechceme, pretože si počas dovolenky neželáme žiadne tráviace problémy. Pohár teplej vody s citrónom podporí trávenie, pomôže ak trpíme pálením záhou či nadúvaním, osvieži vitamínmi, udržiava dlhšie pocit zasýtenia. Alkohol obsahuje množstvo kilojoulov. Preto s ním opatrne, radíme skôr sa mu vyhýbať.

 

 

Vstaňme ráno skôr a pred raňajkami vybehnime zacvičiť si na pláž. Športujme aj počas dňa.

Počas dovolenky nezabudnime na aeróbny pohyb! Ten spaľuje kilojouly, robí nás šťastnejšími a zlepšuje kondíciu. Náš tip je ranná rýchla chôdza či príjemný beh vo voľnom tempe po pláži, pokojne aj naboso, ak sa chodidlá zabárajú do hebkého piesku. Beh v piesku je náročnejší, vydáme pri ňom viac energie. Nenáročné aeróbne cvičenie v čase, keď sa ešte nad morom vznáša ozónový opar je vynikajúcepre naštartovanie metabolizmu, aj na zlepšenie kondície dýchacích ciest. Mozog sa príjemne okysličí, deň začneme plní energie. Ale aj nenáročná prechádzka, dychové cvičenia, či tradičná jógová zostava pozdrav slnku zaúčinkujú na náš metabolizmus ale aj psychiku priam zázračne. Podľa odborníkov ranné cvičenie pred raňajkami zmobilizuje metabolizmus a naštartuje spaľovanie tukov. Ak sme pri mori či pri jazerách, čo najviac plávajme, pokojne aj trikrát denne po pol hodinke. Telo spevnie a metabolizmus spáli viac kilojoulov. Pol hodina plávania spáli asi 431 kJ (pri hmotnosti cca 70 kg), bicyklovania 411 kJ a behu 870 kJ.


 

Súvisiace články
pred 11 mesiacov 2753 videní | 4 minúty čítania
pred 7 mesiacov 1694 videní | 4 minúty čítania
pred 8 mesiacov 698 videní | 4 minúty čítania