Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 531 videní | 5 minúty čítania

Thajsko - pravá exotika

Thajsko - pravá exotika
Thajsko je nádherná krajina ideálna pre turistov milujúcich pravú exotiku za výhodnú cenu. Turistický ruch sa tu mieša so životom miestnych obyvateľov, ktorí sú vždy priateľskí a prívetiví.

Thajsko je nádherná krajina ideálna pre turistov milujúcich pravú exotiku za výhodnú cenu. Turistický ruch sa tu mieša so životom miestnych obyvateľov, ktorí sú vždy priateľskí a prívetiví. Na svoje si prídu priaznivci historických pamiatok, nedotknutej prírody aj vyznávači nočného života a zábavy. Je to krajina kontrastov, kde nájdete horské kmene na severe krajiny, rybárske komunity na juhu, starobylé paláce aj úchvatné tropické ostrovy s najkrajšími plážami sveta.

 

Rajské thajské ostrovy

Thajsko ponúka viac ako 750 ostrovov a ostrovčekov, ktoré ležia pozdĺž západného pobrežia v Andamanskom mori a pozdĺž východného pobrežia v Thajskom zálive. Ostrovy sú obľúbené pre dobrú dostupnosť, rozmanitosť, fascinujúcu prírodu, nádherné pláže, dažďové pralesy, bujnú faunu a flóru či pulzujúce letoviská a nočný život. Či už chcete stráviť romantickú dovolenku vo dvojici alebo túžite po nonstop party na pláži, jeden z mnohých ostrovov vaše očakávanie určite do bodky splní. Stačí si vybrať ten „správny“.

Phuket je najväčším a najvyhľadávanejším z thajských ostrovov, ktorý je s pevninou prepojený mostom Saphán Sarasim (Most milencov). Davy turistov sem prúdia hlavne za zábavou a nočným životom. Nájdete tu obrovské akvárium, zoo, motýliu farmu, záhradu orchideí, stredisko bujarej zábavy Patong Beach či ďalšie krásne pláže Karon a Kata.
 


Súostrovie Phi Phi je asi tou najkrajšou časťou Thajska. Tento malý raj na zemi tvoria biele pláže, skalné formácie vynárajúce sa z mora, vysoké zeleňou obrastené hory s nádhernými výhľadmi, koralové útesy a farebný podmorský život. Celú oblasť preslávil ostrov Ko Phi-Phi Leh tým, že sa v roku 1999 na jeho pláži Maya beach natočil už kultový film The Beach (Pláž) s Leonardom di Capriom.

Niekoľkokilometrový pás letovísk na 130 ostrovoch - to je malebná oblasť Krabi. Opustené lagúny, nedotknuté pláže a azúrové more sú predurčené k relaxačnej dovolenke.
 


Presunieme sa na východné pobrežie do Thajského zálivu na ostrov Koh Samui, ktorý má jedno z najsuchších podnebí v celej krajine. Prvotriedne letoviská tu pracujú na plné obrátky a splnia vám každé želanie. Na najobľúbenejšej a najživšej pláži Chaweng Beach sa naskytá príležitosť k prechádzkam po bielom piesku či k ochutnaniu miestnych špecialít v jednej z mnohých reštaurácií.

Koh Pha-Ngan je ostrov pohody a zábavy. Ponúka excelentné príležitosti k šnorchlovaniu, potápaniu, výletom do džungle na slonoch, rybačke a ako inak krásne pláže. Vychýrená Full Moon Party sa koná každý mesiac na pláži Hat Rin, ktorá je centrom zábavy a nočného života.

Koh Tao je malý tropický ostrov s úžasnými podmienkami pre šnorchlovanie a potápanie. Vraj sa tu vydáva najviac potápačských osvedčení na svete. Pokoj a samotu si tu môžete naplno vychutnať.
 


Kedy cestovať do Thajska

Hlavná turistická sezóna je v Thajsku od novembra do apríla. Toto „chladné“ obdobie je prevažne suché, zriedka sa vyskytne krátka osviežujúca búrka, teplota vzduchu sa pohybuje okolo 30-35°C cez deň a 25°C v noci, teplota mora dosahuje 26-27°C a vlhkosť vzduchu je oproti letným mesiacom o čosi nižšia.

Toto obdobie nasleduje po období dažďov a je ideálne na dovolenku v Thajsku. Rieky a vodopády majú dostatok vody a celá krajina sa nádherne zelená. Brány všetkých pamiatok, rekreačných stredísk, hotelov a výletných kancelárií sú otvorené. Výhodou je veľká konkurencia a možnosť dojednať sa na cene služieb. Absolútny vrchol turistickej sezóny je v Thajsku od polovice decembra do konca januára a v období thajských sviatkov.

Aj v období horúčav (apríl - jún) a dažďov (jún - október) sa dá do Thajska cestovať. Treba však rátať s veľkými horúčavami (35-40°C), takmer 100% vlhkosťou vzduchu, niekoľkohodinovými dažďami, záplavami a obmedzeným výberom služieb pre komerčný turizmus.
 


Do Thajska bez víz a očkovania

Slovenskí cestovatelia si určite pamätajú časy vízovej povinnosti pri cestách do Thajska. Tá bola s účinnosťou od 11.08.2011 zrušená. Dnes už turistom pre vstup do Thajského kráľovstva stačí cestovný pas, ktorý musí byť platný minimálne 6 mesiacov po návrate na Slovensko. Ak plánujete zostať v Thajsku dlhšie,  je nutné si pred cestou vybaviť vízum na Honorárnom konzuláte Thajska v Bratislave. Viac informácií k vstupným formalitám nájdete na stránke konzulátu.

V každom prípade si spravte kópiu cestovného dokladu, ktorú si zbaľte so sebou oddelene od samotného pasu. V prípade straty alebo odcudzenia sa vám určite zíde.

Pri plánovaní last minute dovolenky do Thajska nemusíte myslieť na vstupné víza ani na žiadne povinné očkovania. Odporúčané sú očkovania proti hepatitíde A a B, tetanu a brušnému týfusu. Do niektorých oblastí sa odporúčajú antimalariká.

Vyberte si dovolenku v Thajsku v Idem.sk a presvedčte sa, že Thajsko je turistickou destináciou, ktorá vám poskytne služby na najvyššej úrovni. Pri akýchkoľvek otázkach nás neváhajte kontaktovať.

 

Thajsko s IDEM

Súvisiace články
pred 1 rokom 1425 videní | 4 minúty čítania
pred 1 rokom 1336 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 1019 videní | 4 minúty čítania