Späť na všetky články
pred 1 rokom 3104 videní | 8 minúty čítania

Top 10 gastro zážitkov na svete podľa portálu TripAdvisor

Top 10 gastro zážitkov na svete podľa portálu TripAdvisor
Cestovatelia z celého sveta vybrali na portáli TripAdvisor tie najlepšie gastro zážitky, ktoré môžete na svojich potulkách zažiť.

Majstrami vo varení sú Ázijčania. Na skvelých pokrmoch si však pochutnáte aj v Amerike a európskych mestách, do ktorých sa teraz spoločne vyberieme.

 

Večerná gastro prehliadka v Xi'an

Nasadnite do tuk-tuku a nechajte sa odviezť do moslimskej štvrti či iných častí mesta Xi'an, kde pripravujú len to najautentickejšie čínske jedlo.

pocas prehliadky sa mozete odviest tuk-tukom
Počas prehliadky sa budete voziť na takýchto tuk-tukoch. Zdroj: Facebook - Xian Food Tour

Sprievodcovia vás vezmú do zákutí, kam sa chodia najesť aj miestni. Davy turistov by ste tu hľadali len márne. Zárukou nezabudnuteľného gastronomického zážitku je, že sprievodcovia sú domáci.

A aby ste dostali čo najvyššiu kvalitu, zavedú vás do reštaurácií, ktoré sa špecializujú len na jedno jedlo. Popri pojedaní sa dozviete viac o príprave pokrmov a rodinách, ktoré reštaurácie vlastnia.

grilovane maso
Jednou zo špecialít ochutnávky je grilované mäso. Zdroj: Facebook - Xian Food Tour

A aby toho nebolo málo, počas večernej prehliadky sa nemusíte vôbec o nič ukracovať. V cene máte okrem cesty tuk-tukom a sprievodcu zahrnuté aj neobmedzené množstvo nápojov a pokrmov.

specialita z domacich rezancov a grilovaneho masa
Zdroj: Facebook - Xian Food Tour

Špeciality: remeselné pivo, domáce rezance a grilované mäso

 

Pekinská gastro prehliadka pokrmov a piva

Táto gastro prehliadka sa s tou v Xi'an v mnohom zhoduje. Podobne ako v menšom čínskom meste, aj v Pekingu na vás čaká súkromná jazda tuk-tukom. S anglicky hovoriacim sprievodcom, ktorý sa radí medzi miestnych, navštívite približne štyri až päť prevádzok.

tradicne cinske rezance
Tradičné čínske rezance.

A tak ako v Xi'an, aj počas prehliadky v hlavnom meste Číny sa môžete tešiť na nenápadné, no o to viac autentické podniky. Popri ochutnávke sa zoznámite s rodinami, ktoré reštaurácie vlastnia a pripravujú skvelé pokrmy.

V čom sa však čínske gastro prehliadky líšia, je ústretovosť voči vegetariánom. V prípade prehliadky v Xi'an sa na oficiálnom webe o vegetarian friendly nezmieňujú, ale na pekinskú prehliadku sa vegetariáni prihlásiť môžu.

pekinske palacinky
Pekinské palacinky. Zdroj: Tripadvisor.com

Špeciality: remeselné pivo, grilované mäso a zelenina, pekinské palacinky

 

Hanojská pouličná ochutnávka jedál

Ak ste čítali náš článok o Vietname, iste si spomínate na Hanoj a vietnamské špeciality. Tentoraz vás do Hanoja vezmeme opäť a popri tom si povieme, čo všetko tu treba ochutnať.

typicky vietnamsky napoj
Typickým nápojom vo Vietname je káva s vajíčkovými žĺtkami. Zdroj: Hafoodtours.com

Najprv navštívite historickú štvrť, potom sa vyberiete na samotnú ochutnávku. A či už v rodinných reštauráciách alebo v pouličných stánkoch, máte sa na čo tešiť. Prehliadka pozostáva z ôsmich zastávok a približne desiatich ochutnávok.

Sprievodca vás vezme na miesta, kde vám pripravia tradičnú polievku Pho alebo vietnamské bagetky Bánh mì. A to všetko s komentárom o tom, ako tieto jedla vznikajú.

tradicne vietnamske bagety
Vietnamské bagety Bánh mì.

Skvelé je, že prehliadka je vhodná pre vegetariánov, vegánov aj ľudí s bezlepkovou stravou.

Špeciality: rezancová polievka Pho, vietnamské bagety Bánh mì, palacinky, Bun Cha – ryžový pokrm s mäsitou zmesou, káva s vajíčkovými žĺtkami

 

Festival jedla v Chinatowne a Little Italy

Z Vietnamu sa presunieme do New Yorku, no s ázijským jedlom ani zďaleka nekončíme. Newyorská štvrť Chinatown je totižto plná čínskych reštaurácií, v ktorých si budete môcť vyskúšať typické stolovanie v sede.

A to nie je všetko. Ako názov naznačuje, súčasťou prehliadky je aj návšteva manhattanskej štvrti Little Italy, v ktorej sa zdržiavajú predovšetkým talianski Američania. Táto ochutnávka bude teda mixom dvoch svetových kuchýň.

cast male taliansko

Trojhodinová prehliadka zahŕňa sedem zastávok. Okrem reštaurácií zájdete aj do obchodíkov, v ktorých sa predávajú tradičné ingrediencie. Na záver vám sprievodca ukáže v etnických štvrtiach zaujímavé pamiatky a takisto vám dá zoznam reštaurácií, ktoré ste navštívili.

Na svoje si počas ochutnávky prídu aj vegetariáni a ľudia s bezlepkovou stravou.

Špeciality v Chinatowne: čínske pečivo a tradičné cestoviny

Špeciality v Little Italy: prosciutto, syry, olivy, čerstvé cestoviny, mozzarella

 

Ochutnávka v centre Puerto Vallarta

Typické tacos, polievka z tortíl alebo pokrm z morských plodov ceviche. Toto a ešte oveľa viac na vás čaká v mexickom meste Puerto Vallarta. Prehliadka, počas ktorej sa zastavíte celkovo na ôsmich miestach, vám potrvá zhruba tri a pol hodiny.

polievka z tortil
Polievka z tortíl. Zdroj: Vallartafoodtours.com

Sprievodca vás vezme do vychytených reštaurácií a pouličných stánkov. Súčasťou prehliadky je aj návšteva pekárne na tortily.

Čo sa týka organizačných záležitostí, je dôležité povedať, že ide o pešiu prehliadku. Preto sa treba pohodlne obuť. Oblečenie a obuv zvážte aj s ohľadom na počasie, pretože prehliadka sa koná za každých podmienok.

specialita s nazvom tacos
Medzi špeciality ochutnávky patria aj tacos.

Špeciality: enchiladas, pokrm z morských plodov ceviche, tacos, regionálna čokoláda, tortily

 

Pešia ochutnávka v amsterdamskej štvrti Jordaan

Počas štvorhodinovej prehliadky sa zoznámite nielen s kultúrou v štvrti Jordaan, ale hlavne s tamojšími dobrotami. Od údenej klobásy, syru Gouda až po sleďa – to všetko jednoducho musíte v Amsterdame ochutnať.

V rámci prehliadky na vás čaká sedem reštaurácií a celkovo 12 ochutnávok. Samozrejmosťou je sprievodca, ktorý vás okrem reštaurácií vezme aj do obchodíkov s lokálnymi potravinami.

holandske masove pochutky
Holandská mäsová pochúťka Bitterballen.

Prehliadku môžu absolvovať aj vegetariáni, no mali by o tom sprievodcu vopred informovať.

Špeciality: mäsové guľky Bitterballen, nakladaný sleď, syr Gouda, údená klobása

 

Ochutnávka v San Juan

Portoriko je bývalou španielskou kolóniou, preto sa môžete tešiť na typické španielske jedlá, ako je ceviche alebo tapas. Počas ochutnávky v hlavnom meste San Juan sú však pre návštevníkov prichystané aj originálne domáce pokrmy, a to napríklad mofongo (zmes pripravená zo zelených banánov, vývaru a korenín) alebo mrazené pochúťky paletas, ktoré sa podobajú na naše nanuky.

mofongo je typicke portorikanske jedlo
Mofongo je typické portorikánske jedlo.

Trojhodinová prehliadka so sprievodcom zahŕňa viac ako 10 ochutnávok. Príjemným bonusom je, že sprievodca vám okrem jedál priblíži aj historické pamiatky a architektúru hlavného mesta.

paletas nanuky
Paletas sa podobajú na naše nanuky.

Špeciality: mofongo, ceviche, domáce paletas, káva a čokoláda

 

Nočná ochutnávka tapas v Madride

Na rozdiel od iných ochutnávok, tá v Madride je unikátna špeciálnym systémom platenia. Namiesto toho, aby ste si vopred zaplatili viac a zabezpečili si tak ochutnávku vo vybraných reštauráciách, sa platí na každom mieste osobitne. Vďaka takému systému sa dajú prehliadky prispôsobovať momentálnym chutiam návštevníkov.

rozne druhy tapas
Počas nočnej prehliadky ochutnáte niekoľko druhov tapas.

A čo všetko na vás čaká? Ako názov naznačuje, bude to predovšetkým španielske tapas. Prehliadka sa začína tým, že navštívite zopár barov a reštaurácií, kde si pochutíte na rôznych podobách tohto predjedla. Neskôr sa presuniete do ďalších podnikov, kde si za jedlo budete platiť samostatne. Samozrejmosťou je sprievodca, ktorý vám povie viac o madridskej kuchyni a histórii mesta.

Hlavná špecialita: tapas

 

Ochutnávka na South Beach v Miami

Ochutnávka v miamskej štvrti South Beach je kombináciou svetových kuchýň. So sprievodcom sa prejdete od 5-hviezdičkových reštaurácií až po nenápadné podniky rôznych etnických skupín.

rozne speciality v taverna bolivar
Zdroj: Miamifoodtours.com

V Taverna Bolivar môžete napríklad ochutnať tradičné latinskoamerické empanadas, ktoré sa plnia zemiakmi a hovädzím mäsom.

tradicne latinskoamericke empanadas
Tradičné latinskoamerické empanadas.

Latinskú Ameriku a Karibik zastupujú takzvané tostones – ide o upečené banány, ktoré sú zvonka chrumkavé a vo vnútri mäkké a šťavnaté.

Okrem týchto jedál na vás, samozrejme, čakajú aj typické americké pochutiny, a to napríklad salsa zo sladkej kukurice alebo hranolky yuca.

Špeciality: empanadas, hranolky yuca, humus s tahini, rôzne druhy salsy

 

Ochutnávka v rímskej štvrti Testaccio 

Po množstve ázijského a španielskeho jedla sa nakoniec vyberieme ochutnať taliansku kuchyňu. A to rovno do hlavného mesta, konkrétne do štvrti Testaccio.

pohlad na krasnu mestsku ulicku

Zárukou skutočného gurmánskeho zážitku je, že sprievodca vás vezme do ocenenej trattorie, ktorá sa špecializuje na prípravu cestovín. Ochutnať takisto môžete gelato v najstaršej rímskej zmrzlinárni. A potom všetky ochutnávky zavŕšiť posedením pri kvalitnom talianskom víne. 

Gastro prehliadka zahŕňa celkovo deväť ochutnávok. Prehliadka je vhodná pre vegetariánov, vegánov aj ľudí s potravinovými alergiami. Ak do tejto skupiny patríte, pri rezervácii túto informáciu uveďte medzi špeciálne požiadavky.

zmrzlina z najstarsej zmrzlinarne v rime
Sprievodca vás vezme do najstaršej zmrzlinárne v Ríme.

Špeciality: opekané ryžové guľky Suppli, jednohubky Bruschetta, cestoviny, gelato

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49076 videní | 3 minúty čítania