Späť na všetky články
pred 1 rokom 5750 videní | 7 minúty čítania

Kam sa vybrať s deťmi na výlet cez jesenné prázdniny?

Kam sa vybrať s deťmi na výlet cez jesenné prázdniny?
Koncom októbra a začiatkom novembra čaká školákov voľno, preto sme si pre vás pripravili pár jesenných tipov na rodinné výlety.

Koncom októbra a začiatkom novembra čaká školákov voľno, preto sme si pre vás pripravili zopár jesenných tipov na rodinné výlety. Príroda, oddych i netradičné miesta, ktoré rozhodne stoja za to. Objavujte Slovensko spolu s nami.

 

Zraková pyramída v Súľove

Zraková pyramída v Súľove je rajom pre krásne fotografie s prekrásnym pozadím – Suľovskými vrchmi.

tura v sulove

Súľovské skaly na jeseň.

Aby ste sa mohli pokochať takýmto výhľadom a urobiť si pekné fotografie, čaká vás nenáročná prechádzka, mierne stúpanie a za pol hodinku ste hore. S deťmi vám to potrvá možno o pár minút dlhšie, no bude to stáť za to.

zrakova pyramida v sulove

Zraková pyramída v Súľove je jednoznačne lepšia ako televízor. Autor fotografie: Michal Kluka

Východiskový bod pre túto jednoduchú túru nájdete v obci Súľov, prechádzku možno začať napríklad z časti Hradná. Autorom projektu je Juraj Gábor, ide o drevenú pyramídu, ktorá vyzerá ako hranatý televízor.

drevena zrakova pyramida

Drevenú zrakovú pyramídu navrhol Juraj Gábor. Autor fotografie: Michal Kluka

Zraková pyramída v podstate označuje lúč pohľadu oka, ktorý vytvára presný rámec toho, čo môžeme vidieť. Viac o tomto netradičnom objekte a jeho okolí si môžete prečítať v jednom z našich starších článkov.

 

Predvianočná nočná mora na hrade Červený kameň

V Múzeu Červený Kameň vám počas jesenného prázdninového víkendu vyrozprávajú príbeh o ukradnutých Vianociach s názvom Predvianočná nočná mora. Ide o originálnu divadelnú adaptáciu jedného z najobľúbenejších príbehov o svete mŕtvych od svetoznámeho tvorcu Tima Burtona.

hrad cerveny kamen

Na hrade Červený kameň vám počas jesenného prázdninového víkendu vyrozprávajú príbeh o ukradnutých Vianociach od Tima Burtona.

Môžete sa tešiť na napätie, strašidelné príbehy, povesti, a to v unikátnych priestoroch hradného podzemia. Príďte na hrad Červený kameň už počas dňa a vychutnajte si aj prechádzku v jednom z najkrajších parkov na Slovensku.

cerveny kamen

 

Zádielska tiesňava

Zádielska tiesňava sa nachádza vo východnej časti Slovenského krasu za malebnou dedinkou Zádiel. V tejto členitej tiesňave, ktorá je mimochodom najhlbšia na Slovensku, sú pozoruhodné bralá, kolmé steny a skalné útesy, ktoré majú rôzne tvary. Nachádzajú sa tu tiež jaskyne, chránená fauna aj flóra.

zadielska tiesnava

Zádielska tiesňava je očarujúce miesto, ktoré z roka na rok navštevuje čoraz viac turistov.

Z obce do horárne sa dostanete približne za hodinku. Prechádzka je ideálna aj pre deti, na obrovské skaly sa budú dívať s úžasom. Z kamenných útvarov v kaňone zaujme tvarom hlavne 105 metrov vysoká Cukrová homoľa, ktorá bola vymodelovaná erozívnou činnosťou vody. 

 

Kvačianska a Prosiecka dolina, potom oddych v Bešeňovej

Tiesňava, vodopády i mlyn – nielen to ponúka prechádzka Kvačianskou a Prosieckou dolinou. Doliny sú ukryté v lesoch Chočských vrchov a majú charakter úzkej tiesňavy. Skalné steny sú sprístupnené cez oceľové rebríky a reťaze.

vyhliadka v kvacianskej doline

Vyhliadka, ktorú nájdete v Kvačianskej doline, ponúka prekrásne výhľad na okolitú prírodu.

Turistika je vhodná aj pre deti, vyžaduje si iba trochu odvahy a pevnú obuv. Celý okruh dolinami zvládnete približne za šesť až sedem hodín. Nuž a po dobrej túre si zaslúžite poriadny relax. A to priamo v srdci Liptova v Bešeňovej, kam sa môžete vybrať spolu s nami.

 

Hlboča a Smolenický zámok

Výlet do doliny Hlboča a na Smolenický zámok (mimo letnej sezóny po dohode) môžete rovno spojiť aj s prehliadkou jaskyne Driny. Dolinu Hlboča totiž nájdete neďaleko Smolenického zámku a aj najvyššieho vrchu Malých Karpát – ide o vrch Zárub. Výlet dolinou Hlboča začína priamo v Smoleniciach pri bývalom pivovare. Túru zvládnete za dve až tri hodiny aj s deťmi.

dolina hlboca

Počas jesenného prázdninového víkendu stihnete navštíviť dolinu Hlboča, Smolenický zámok i jaskyňu Driny.

Ak vaše deti milujú strašidlá, Smolenický zámok aj túto jeseň privíta všetkých milovníkov strašidelných príbehov a farebných kostýmov. Musíte sa do však do Smoleníc vybrať o niečo skôr, pretože podujatie Strašidlá na zámku sa uskutoční už počas víkendu koncom októbra.

 

Tekvičková slávnosť v Rači

Pripravte sa na hry a súťaže pod dohľadom strašidielok zo strašidelnej školy, konfetovú párty, minidisco, maľovanie na tvár či halloweensky pochod. Strašidelný podvečer s bohatým programom je určený pre deti aj dospelých, nebude chýbať ani vyhodnotenie Miss Tekvica a Halloweensky pochod.

Prineste si vyrezanú tekvicu alebo môžete s deťmi vyrezávať priamo pod dohľadom skúsených strašidielok. Tekvičková slávnosť pre deti a rodičov sa uskutoční v Nemeckom kultúrnom dome v bratislavskej Rači už konca októbra.

vyrezavanie tekvic na halloween

Vyrezávanie z tekvice a Halloweensky pochod si deti môžu užiť počas Tekvičkových slávností v bratislavskej Rači.

 

Náučný chodník v Čutkovskej doline

Čutkovská dolina je jedna z najkrajších na Slovensku. Nachádza sa v blízkosti Ružomberka priamo v Národnom parku Veľká Fatra. Na začiatku doliny nájdete rôzne koliby, ktoré ponúkajú ubytovacie a reštauračné služby.

V Čutkovskej doline sa tiež nachádza náučný chodník pod názvom ZNÁMA–NEZNÁMA. Chodník je dlhý 6,1 kilometra, má 10 tabúľ, 6 mostíkov a 3 lavičky. V doline nájdete aj vodopád a tiesňavu. Náučný chodník v Čutkovskej doline je ideálne miesto na výlet či relaxačný pobyt s deťmi.

cutkovska dolina

Čutkovská dolina nie je príliš známa, no ponúka perfektné možnosti na kompletný oddych počas halloweenskeho víkendu.

 

Rozprávkový domček v blízkosti Myjavy

Pán Viliam Wachsmuth sa rozhodol postaviť tento jedinečný a netradičný domček pomocou vlastných rúk. Pred vchodom do rozprávky (doslova) je zaujímavý farebný monument, ktorý pripomína strážcu. Keď vojdete do domu, budete si myslieť, že ste v skutočnej kvapľovej jaskyni. 

Nenájdete tu ani pravý uhol, všetko je asymetrické, mozaikovitá podlaha je vytvarovaná do netradičných obrazcov. Veľmi zaujímavé sú aj schody, ktoré vedú do podkrovia. Na prvý pohľad sa zdajú byť rovnaké, no každý je iný.

 

Hájske vodopády 

Nachádzajú sa v Hájskej doline neďaleko obcí Háj a Hačava, v blízkosti Moldavy nad Bodvou. V časti od Čertovho mosta tu nájdeme 10 vodopádov, ktoré majú rôzne veľkosti. Sú vysoké jesen až sedem metrov, v zime často zamŕzajú a vytvárajú prekrásne ľadové steny a cencúle.

Hájske vodopády su však očarujúce aj počas farebnej jesene. Na prechádzku sa vyberte z obce Turňa nad Bodvou. Ide o nenáročnú túru, a kým prídete k vodopádom, môžete obdivovať okolitú prírodu plnú jesenných farieb.

hajske vodopady

Hájske vodopády tvorí 10 vodopádov. Každý z nich má rozdielnu výšku v rozpätí od jedného do siedmich metrov.

 

Svätojurský náučný chodník

Nenáročná prechádzka vhodná aj pre rodiny s malými deťmi. Náučné tabule, ktoré uvidíte po ceste rozprávajú o histórii vinárstva vo Svätom Jure. Jednou zo zastávok je hrad Biely Kameň.

hrad biely kamen

Zrúcanina hradu Biely Kameň dokonale splýva s okolitou prírodou. Ak sa však vyberiete na turistiku Svätojurským náučným chodníkom, hrad určite neminiete. Zdroj: planetslovakia.sk

V blízkosti hradu je cesta celkom kamenistá, pozor na cyklovozík alebo kočiar. Deti od troch rokov už zvládnu prechádzku náučným chodníkom aj samé. Ide o veľmi jednoduchú a pohodovú túru pre celú rodinu, vzdialenú iba pár kilometrov od Bratislavy.

TIP: Pozrite si pár tipov na čo nezabudnúť, keď sa chystáte autom na dovolenku s deťmi

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145119 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120565 videní | 6 minúty čítania