Späť na všetky články
pred 1 rokom 81797 videní | 6 minúty čítania

9 najkrajších slovenských parkov a záhrad, do ktorých sa oplatí zájsť na prechádzku

9 najkrajších slovenských parkov a záhrad, do ktorých sa oplatí zájsť na prechádzku
Zatiaľ čo niektoré z nich obsahujú najväčšiu zbierku ruží či kaktusov, iné sa považujú za najväčšie platanové háje v Európe.

Zatiaľ čo niektoré naše parky a záhrady obsahujú najväčšiu zbierku ruží či kaktusov, iné sa považujú za najväčšie platanové háje v Európe či historicky najvýznamnejšie záhrady sveta. Áno, aj takéto miesta máme na Slovensku. Kde ich nájdete, sa dozviete v článku.

 

1. Mestský park v Trebišove

Podľa slov predsedu vlády na východe nič nie je. S týmto tvrdením však vôbec nesúhlasíme, a preto začíname prechádzku po najkrajších parkoch a záhradách Slovenska práve tu. 

Vie to o ňom len málokto, no bývalý grófsky park v Trebišove patrí medzi najrozsiahlejšie parky v Európe.

Jazero v  mestskom parku Trebišov počas jari

Jazierko v historickom parku v Trebišove počas jari. Zdroj: Wikimedia.org

Počas romantickej prechádzky po jeho chodníčkoch vás bude sprevádzať množstvo historických pamiatok. Medzi tie najvýznamnejšie patrí mauzóleum grófa Andrássyho, pozostatky vodného hradu Parič či kaštieľ s nádhernou francúzskou záhradou, ktorá je obľúbeným miestom pre novomanželské fotografovanie.

 

2. Botanická záhrada Košice

Ponúka vyše 4 000 druhov rôznorodých rastlín, z toho až 1 200 druhov kaktusov. Vďaka rozlohe jej prináleží status najväčšia botanická záhrada na Slovensku. Zároveň patrí medzi najvýznamnejšie záhrady s ohrozenými druhmi rastlín v Európe.

Botanická záhrada v Košiciach

Zdroj: kosice2016.4fan.cz

Botanická záhrada sa nachádza na úpätí kopcov v mestskej časti Košice – Sever a medzi jej najväčšie lákadlá patrí zbierka mäsožravých rastlín a spomínaná expozícia kaktusov.

 

3. Mestský park v Košiciach

Navštíviť Košice a vynechať návštevu ich mestského parku je takmer nemožné. Nachádza sa totiž hneď medzi stanicou a historickým centrom. Má množstvo promenád, takže je ideálnym miestom na romantické prechádzky. 

Mestský park v Košiciach

Zdroj: Wikimedia.org

Tie vám ešte viac spríjemnia umelci v hudobnom altánku. Určite odporúčame zastaviť sa a posedieť si pri umelom jazierku plnom kačíc.

 

4. Prírodný park kaštieľa Betliar

Anglický park, ktorý obklopuje poľovnícky kaštieľ Betliar, patrí medzi najkrajšie na Slovensku. Okrem toho má však aj celosvetový význam – už 40 rokov je súčasťou Zoznamu významných historických záhrad sveta

Rastie tu napríklad najväčšia stredoeurópska magnólia, no okrem významných drevín sa tu nachádza množstvo zaujímavej architektúry a hojný počet divokej zveri.

Park s fontánou pred kaštieľom Betliar

Zdroj: Slovakia.travel

Za zmienku stojí napríklad vodopád, pod ktorým sa nachádza jaskyňa pre ľadové medvede, ktoré tu Andrássyovci kedysi chovali. Spomedzi všetkých fontán je najkrajšia tá pred kaštieľom. Pripomína štvorlístok a uprostred nej stojí socha antickej bohyne Psyché.

Kaštieľ v Betliari je a jeho pompézny park je obľúbenou zastávkou slovenských aj zahraničných turistov. Hneď po nich sú častými návštevníkmi filmoví a seriáloví producenti.

Vodopád v parku pri kaštieli Betliar

Pod vodopádom sa nachádza jaskyňa, ktorú obývali domáci miláčikovia Andrássyovcov – ľadové medvede. Zdroj: Wikimedia.org

 

5. Arborétum Borová hora

Počujete o pojme arborétum prvýkrát? Ide o klasickú botanickú záhradu, ktorej expozícia kvetín, stromov a kríkov slúži na výskumné účely. V tejto „vedeckej“ záhrade blízko Zvolena sa nachádza najväčšia zbierka ruží na Slovensku. Tvorí ju cez 800 druhov a 4 000 kríkov. 

Arborétum Borová hora

Zdroj: Travelguide.sk

Okrem nich tu môžete pozorovať aj vyše 700 druhov kaktusov. Pokiaľ neviete, kam sa na strednom Slovensku vybrať na krátky, no obohacujúci výlet, navštívte Arborétum Borová hora. Otváracie hodiny nájdete na ich webstránke.

 

6. Arborétum Mlyňany

Zatiaľ čo v predchádzajúcej botanickej záhrade s vedeckým zameraním prevládali ruže, v tomto prípade sú to stromy. Celkovo je tu vysadených vyše 2 300 druhov drevnatých rastlín s ázijským či americkým pôvodom.

Arborétum Mlyňany

Zdroj: Slovakia.travel

To z neho robí arborétum s najcennejšou zbierku cudzokrajných drevín na Slovensku a jedno z najväčších v strednej Európe. Vzácne je aj preto, že v ňom nájdete aj také ázijské dreviny, ktoré okrem Ázie a tohto miesta nerastú nikde inde vo svete. 

Záhradou vedie 4,5-kilometrová trasa, ktorú spríjemňuje výhľad na romantický kaštieľ. Otváracie hodiny a cenník vstupného nájdete na stránke arboréta Mlyňany.

 

7. Panská záhrada v Hlohovci

Najviac ho charakterizuje rôznorodosť. Zámocký park v Hlohovci síce spadá do kategórie anglických záhrad, no nájdete tu tiež francúzske terasy, lipy, gaštany a platany. Práve tie ho preslávili najviac – ide totiž o najväčší háj veľkolepých platanov v Európe.

Zámocký park v Hlohovci

Zdroj: SME.sk

Medzi jeho najstaršie stromy patrí 130-ročná borovica, 160-ročný buk či vyše 200-ročný platan. Všetky zo spomenutých sú zaradené do zoznamu štátom chránených stromov. Súčasťou parku je tiež umelo vytvorené jazierko.

 

8. Park Červený kameň

Hrad Červený kameň patrí medzi klenoty stredoeurópskych stavieb a zatiaľ čo jeho počiatky siahajú až do dávneho 13. storočia, turisti ho môžu spoznávať zvnútra od roku 1997. Priemerne ho navštívi asi 150 000 ľudí ročne.

Francúzsky park pri hrade Červený kameň

Francúzsky park v areáli hradu.

My sa však nebudeme venovať jeho interiéru, ale vonkajšku. Park totiž obklopuje samá zeleň, ktorá je najkrajšia práve na jar. Nachádza sa tu niekoľko záhrad a parkov s fontánami. Tým najkrajším je francúzsky park hneď napravo za vstupom do areálu hradu.

Park pred hradom Červený kameň

Park pred hradom Červený kameň.

Ďalší park s fontánou nájdete vo dvore, no hlavne na jar je zaujímavejšou časťou alej stromov pred hradom. Kontrast zelenej lúky, poľných kvetov a rozkvitnutých stromov je na pohľad nádherný.

 

9. Vodárenská záhrada v Bratislave

Očakávali ste, že keď sa so zoznamom našich najkrajších parkov a záhrad dostaneme do hlavného mesta, spomenieme Botanickú záhradu v Bratislave? 

Samozrejme, tá tiež stojí za návštevu, no podľa nás si popularitu zaslúži aj záhrada Vodárenského múzea, o ktorej často nevedia ani domáci.

Vodárenská záhrada v Bratislave

Zdroj: Bratislavská vodárenská spoločnosť

Svojou rozlohou vo veľkosti jedného hektára síce ostatný parkom nemôže konkurovať, no krásou ich pokojne predčí. V roku 2016 bola napokon táto záhrada vyhlásená za najkrajší park Slovenska

Nájdete v nej fontány s pitnou vodou, vyhliadkovú vodárenskú vežu či detské ihrisko. Počas príjemného počasia je Vodárenská záhrada ideálnym miestom na rodinný piknik.

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145102 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120506 videní | 6 minúty čítania