Späť na všetky články
pred 1 rokom 11535 videní | 7 minúty čítania

11 zaujímavostí o Kube, o ktorých ste pravdepodobne nevedeli

11 zaujímavostí o Kube, o ktorých ste pravdepodobne nevedeli
Krajina, ktorá má dve platobné meny a v ktorej je zakázaná Coca-Cola? Áno, aj to je Kuba.

Najkrajšie miesta či pláže na Kube sme vám už na našom portáli predstavili. Tento karibský raj však dokáže stále prekvapiť. Dôkazom sú nasledujúce zaujímavosti, o ktorých ste predtým možno nikdy nepočuli, rovnako ako my.

 

1. Školstvo a zdravotníctvo sú zadarmo

Kuba je celosvetovo známa aj pre svoje zdravotníctvo, ktoré sa považuje za jedno z najlepších na svete a pre občanov Kuby je úplne bezplatné. Taktiež bezplatné je aj školstvo. Povinná školská dochádzka je určená od 6 do 15 rokov.

mladi studenti na kube

Nielen bezplatné zdravotníctvo, ale aj školstvo sú na Kube samozrejmosťou.

Možno nám to na Slovensku príde úplne normálne, ale viacero krajín z celého sveta si aj za základné vzdelanie a zdravotnícke služby musí priplatiť nemalou čiastkou. Na Kube pôsobí až 70-tisíc kvalifikovaných lekárov, zatiaľ čo v celej Afrike ich je približne 50-tisíc.

Vďaka tomu má Kuba najvyšší pomer v porovnaní lekár/pacient na svete. Svojich lekárov vláda často vysiela aj do zahraničia, z čoho získava množstvo finančných prostriedkov.

 

2. Prvý verejný Wi-Fi spot bol "otvorený” až v roku 2015

Predtým bol prístup na sieť Wi-Fi limitovaný a určený len pre isté osoby – pre štátnych úradníkov, doktorov a schválených novinárov. Pripojenie na internet je ešte stále čiastočne limitované a niektoré stránky sú úplné nedostupné aj na miestach, kde už Wi-Fi spoty sú.

 

3. Vlastné telefóny a mobily sú povolené až od roku 2008

A nielen tie. Aj vlastné počítače sú na Kube dostupné až od roku 2008. Ak prídete na Kubu a uvidíte sedieť v nejakom malom parku veľa ľudí s telefónmi v ruke, môžete si byť istí, že sú tam kvôli bezplatnej Wi-Fi, ktorú sme spomínali v predchádzajúcom bode.

 

4. Na Kube existujú dve oficiálne platobné meny

Kuba je krajina, ktorá má zavedený duálny ekonomický systém s dvoma rozdielnymi platobnými menami. Jedna je určená pre miestnych a nazýva sa CUP, druhá je určená pre turistov a býva označená ako CUC. Kubánske konvertibilné peso – CUC má pevnú sadzbu a zodpovedá pomeru 1:1 v porovnaní s americkým dolárom. Domáce a lokálne bankovky sa líšia už na prvý pohľad.

 

5. Väčšinu reštaurácií vlastní parlament

Takmer všetky reštaurácie, ktoré sa na Kube nachádzajú, vlastní a prevádzkuje vláda. Existujú aj súkromné reštaurácie, nazývajú sa Paladares, ale je ich menej. V súkromných reštauráciách je však chutnejšie jedlo, kvalita potravín a služieb je tiež na vyššej úrovni. Pred dovolenkou si vytipujte reštaurácie Paladares. Ak ich navštívite, určite nebudete ľutovať.

sukromne kubanske restauracie

Súkromné kubánske reštaurácie známe ako Paladares ponúkajú chutnejšie a kvalitnejšie jedlo.

 

6. Oficiálne je Coca-Cola na Kube nedostupná

Coca-Cola nie je oficiálne dostupná iba v dvoch krajinách na celom svete – Severná Kórea a Kuba. Aj napriek tomu existujú hotely a obchody, kde si ju môžete zakúpiť – väčšinou ide o podpultový predaj, ktorý je nelegálny. Je veľmi drahá, a aj preto majú Kubánci svoju vlastnú colu. Volá sa Tukola a je o niečo lacnejšia.

tukola je oficialna dostupna cola na kube

Tukola je legálna a oficiálne jediná dostupná cola na Kube.

 

7. Zákaz na dovoz áut platil do roku 2011

Kubánske autá sú svetoznáme a ikonické, navyše jazda v nich je aj obľúbená turistická atrakcia. Nehovoriac o množstve fotografií a videí s týmito autami, pre ktoré sa turisti idú doslova zblázniť. Avšak, mnohé z týchto áut pochádzajú zo skorých 50. rokov minulého storočia, a to z jedného dôvodu. Zákaz dovozu áut.

farebne a stare kubanske auta

Viete si predstaviť Kubu bez farebných a starých áut, ktoré sú pre túto krajinu také typické?

 

Keď začal tento zákaz neskôr v 50. rokoch platiť, Kubánci nemali prístup k náhradným dielom, určeným na opravu svojho auta. A tak sa stalo úplne bežné, že si zobrali motor z iného auta do svojho alebo namiesto sedadiel použili staré pohovky. Zákaz na dovoz áut prestal platiť až v roku 2011, no mnohí si iné auto ani nemôžu dovoliť.

 

8. Priemerný plat je približne 20 dolárov mesačne

Aj keď sa situácia začína pomaly zlepšovať, priemerný kubánsky plat sa pohybuje na úrovni 20 dolárov mesačne. Po odpracovaní 20 dní to vychádza na 1 dolár denne. Predstavte si, že tieto peniaze nestačia ani na potraviny. Aj preto má každá kubánska domácnosť niečo ako “prídelovú” knihu, na základe ktorej dostávajú obyvatelia potraviny na prídel. Ide o vopred určené produkty, ktoré sú dotované vládou. 

 

9. Vláda kontroluje všetky médiá

Pojem sloboda tlače je na Kube neznámy. Vláda vlastní všetky médiá, a preto má moc rozhodovať o tom, čo v je v médiách napísané, povedané či ukázané. Veľa miestnych sa preto vypytuje turistov na aktuálnu situáciu vo svete, aby sa dozvedeli aspoň zopár podrobností. Pred revolúciou tu však bolo vydávaných minimálne 50 novín. A ešte jeden malý bonus: Kubánci milujú severokórejské telenovely.

kubanske noviny

Kubánske médiá sú kontrolované vládou a o slobode tlače tu nemožno vôbec hovoriť.

 

10. Verejná doprava je určená iba pre miestnych

Verejná doprava je v porovnaní s turistickými autobusmi a taxíkmi veľmi lacná. Nanešťastie, je určená iba pre miestnych, nie pre turistov. Nuž, ak hovoríte španielsky, je možné, že sa verejnou dopravou zveziete, aj keď načierno. V opačnom prípade musíte využiť služby špeciálnych autobusov Viazul alebo taxíkov. Na Kube tiež môžete vidieť aj Coco taxíky, ktoré sme spomínali v našom článku o kurióznych dopravných prostriedkoch.

kuriozny sposob prepravy na kube

Kuriózny spôsob prepravy na Kube zabezpečujú Coco taxíky, ktoré tvarom pripomínajú kokos.

 

11. Kubánske cigary sú najznámejšie na svete

Aj keď je fajčenie extrémne škodlivé pre naše zdravie, kubánske cigary majú u mnohých špeciálnu výnimku. Sú totiž známe ako tie najlepšie cigary na svete. Až 90 % kubánskych cigár sa predáva vláde, zvyšných 10 % môžu výrobcovia predať súkromne a podľa svojho uváženia.

kubanske cigary

Prísť domov z dovolenky na Kube bez kubánskej cigarety? To sa stáva málokedy.

 

Ďalšie zaujímavosti

  • Kubánska revolúcia sa začala v roku 1953 a viedol ju Fidel Castro.
  • Muži aj ženy musia odslúžiť dva roky povinnej vojenskej služby vo veku od 17 do 28 rokov.
  • Na Kube snežilo iba raz, a to v roku 1857.
  • Vládne vozidlá sú povinné zobrať do auta akéhokoľvek stopára.
  • Baletky sú na Kube veľmi populárne a môžu zarábať viac ako lekári.
kubansky rum

Rum je neodmysliteľnou súčasťou Kuby. Je to tiež jeden z najpopulárnejších suvenírov, ktorý si turisti nosia domov.

  • Na Kube žijú ľudia, ktorí sú pomenovaní ako “Usnavi”, teda US Navy (americké námorníctvo).
  • Počas Studenej vojny chcela Kuba splatiť svoj dlh vo výške 270 miliónov Československu skutočne originálne – rumom.
  • Na Kube žije najmenší vták na svete – včelí kolibrík.
  • Bejzbal je najobľúbenejší kubánsky šport.
  • Kuba je najľudnatejšou krajinou Karibiku a skladá sa z viac ako 400 ostrovov.

Chcete spoznať Kubu aj vy? Vyberte si z našej širokej ponuky exotických dovoleniek.

 

Poleťte na Kubu s nami!

Súvisiace články
pred 1 rokom 86672 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84181 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82618 videní | 6 minúty čítania