Späť na všetky články
pred 1 rokom 5620 videní | 7 minúty čítania

Malebné pláže či obľúbený podnik Ernesta Hemingwaya: Čo ďalšie musíte vidieť na Kube?

Malebné pláže či obľúbený podnik Ernesta Hemingwaya: Čo ďalšie musíte vidieť na Kube?
Takmer polovica turistov prichádza na Kubu z Kanady. Pridajte sa k nim a objavte tie najkrajšie miesta na ostrove spolu s nami.

Keď sa povie Kuba, možno aj vám hneď napadne hudba, kvalitné kubánske cigary či dobrý rum. Aby ste si všetky tieto myšlienky mohli spojiť s konkrétnymi lokalitami, preskúmajte s nami miesta, ktoré by ste počas dovolenky na Kube určite nemali obísť.

 

Havana

A ideme hneď do hlavného mesta – do Havany. Jednou z najväčších miestnych atrakcií je nepochybne bar El Floridita. A to nielen vďaka pôžitku pre chuťové bunky, ale najmä pre svoju históriu.

Veľa času v bare totižto strávil slávny spisovateľ Ernest Hemingway. Po tom, ako jedného dňa potreboval využiť toaletu v bare, sa iba tak mimovoľne nechal zlákať na ochutnávku drinku daiquiris.

Bar El Floridita v Havane

Bar El Floridita v Havane, ktorý rád navštevoval Ernest Hemingway.

Barmanovi však prikázal, aby ho doladil tým, že použije menej cukru a viac rumu. Presne takto sa zrodil známy koktail Papa Doble alebo Hemingway daiquiris. 

Dnes slávneho spisovateľa v podniku pripomína bronzová socha opretá o bar. Ak ste vyhľadávačmi zážitkov, bar je v nepretržitej prevádzke, preto toto miesto určite nesmiete vynechať.

Socha Ernesta Hemingwaya v bare El Floridita

Socha Ernesta Hemingwaya v bare El Floridita.

Ďalšou zastávkou by mohla byť budova El Capitolio. Tá bola do revolúcie miestom, kde sídlila kubánska vláda. Dnes budova slúži Kubánskej akadémii vied. 

Ak vám stavba pripomína Capitol Building vo Washingtone, premýšľate správne. Podobnosť je naozaj zámerná. No na rozdiel od kongresovej budovy v Spojených štátoch je táto stavba o čosi vyššia, dlhšia a navyše aj viac prepracovaná.

El Capitolio v Havane

El Capitolio v Havane.

Havana sa nepochybne radí k mestám, v ktorých máte čo robiť celý deň. Platí to aj vďaka množstvu historických budov. 

Ďalšou stavbou v našom zozname je prístav Morro, ktorý je vstupnou bránou do Havany a kedysi slúžil na obranu pred pirátmi a nepriateľskými ozbrojenými silami. 

Dnes prístav využívajú len nákladné a výletné lode. A hoci tu majú kancelárie niektorí zamestnanci prístavu, toto miesto je už skôr turistickou atrakciou, než úplne fungujúcou inštitúciou.  

Okrem spomenutých miest vám určite odporúčame pozrieť si aj múzeum revolúcie či havanskú katedrálu.

Katedrála v Havane

Katedrála v Havane.

 

Najlepšie pláže

Všetky vychytené pláže a rezorty nájdete na severe krajiny. Preto vám hneď na začiatku radíme, aby ste sa ubytovali niekde v tejto oblasti.

Ale poďme k samotným plážam. 

V článku nesmieme opomenúť najväčšie kubánske dovolenkové stredisko Varadero, ktoré leží na polostrove Hicacos. 

20-kilometrové pobrežie belasých pláží, desiatky obchodov, remeselnícke trhy či vodné športy ako šnorchlovanie, kiteboarding, plavby loďou – to všetko si môžete dopriať práve tu.

Pláž v dovolenkovom stredisku Varadero

Pláž v dovolenkovom stredisku Varadero.

Okrem toho sa v blízkosti Varadero nachádza aj ekologická rezervácia Varahicacos. Jej súčasťou sú jaskyne a turistické chodníky, čo poteší najmä milovníkov prírody.

V prípade, že sa ubytujete vo Varadero a ste ochotní cestovať aj k iným plážam, určite odporúčame rezorty Cayo Coco a Cayo Santa Maria, ktoré sú od Varadero vzdialené zhruba šesť hodín autom.

Cayo Coco je druhým najznámejším letoviskom na Kube hneď po Varadero. Spoločne s Cayo Santa Maria a mnohými ďalšími tvorí súostrovie, ktoré je od hlavného ostrova vzdialené približne 27 kilometrov. 

Vďaka tomu, že súostrovie chráni 400-kilometrová koralová bariéra, je kúpanie, potápanie či šnorchlovanie nanajvýš pokojné.

Pláž na Cayo Coco

Pláž na Cayo Coco.

A do tretice nepôjdeme od týchto dvoch rezortov príliš ďaleko, pretože Cayo Guillermo leží približne pol hodiny od Cayo Coco. Tieto dve miesta sú dokonca spojené mostom Puente Hemingway.

Zaujímavé na Cayo Guillermo je, že tu žiadnych miestnych nenájdete – táto lokalita je totižto neobývaná. Vytvorila sa tu iba turistická infraštruktúra s hotelmi, prístavmi a obchodnými centrami.

Cayo Santa Maria

Cayo Santa Maria.

Ak sa pýtate, čo sa teda dá v Cayo Guillermo robiť, nemajte obavy. Je tu dostatok voľnočasových aktivít, napríklad potápanie, kiteboarding či plávanie s delfínmi. 

Určite sa vyberte aj do nejakej miestnej reštaurácie, kde vám za rozumnú cenu ponúknu grilovaného homára alebo iné lokálne špeciality.

 

Čo iné vidieť na Kube?

Ak poznáte Kubu, určite nám dáte za pravdu, že to nie sú iba pláže a Havana, čo sem môže prilákať turistov. Je mnoho ďalších miest, ktoré stoja za zmienku, a preto sme zopár vybrali aj do nášho článku.

Tak napríklad údolie Viñales na západe ostrova je krasová oblasť s množstvom vápencových pohorí (magot). Nie je to však iba príroda, čo robí toto miesto zaujímavé. 

Obdivovať môžete aj miestnych obyvateľov a ich spôsob života. Ľudia z tohto regiónu si ešte aj dnes stavajú príbytky z prírodných materiálov, pričom veľkou inšpiráciou sú im stavby z koloniálnej éry.

Údolie Viñales

Údolie Viñales.

Okrem toho sa venujú pestovaniu a poľnohospodárstvu. Hlavnou komoditou je tabak, ktorý sa pestuje s využitím tradičných metód. Je celkom bežné, že miestni zapájajú do procesu obrábania pôdy aj zvieratá (mechanické spôsoby tabaku uberajú na kvalite).

Ak si myslíte, že nejde o nič výnimočné, mýlite sa. Aj podľa inštitúcie UNESCO, kam sa údolie Viñales zaradilo, sa toto miesto vyznačuje integritou a autenticitou.

A poďme teraz znova do mesta. Nech vás neodradí, že do Santiaga de Cuba musíte cestovať z Havany alebo Varedero niekoľko hodín. Dôvodov, prečo sa sem oplatí ísť, je hneď niekoľko – uvidíte mesto, v ktorom Facundo Bacardí založil svoju prvú továreň na rum.

Hudobník na ulici v Havane

Výlet do Santiago de Cuba predstavuje aj „stretnutie“ so všetkými tanečnými žánrami, či už je to salsa, alebo typický kubánsky tanec son. Vidieť a vyskúšať môžete naozaj čokoľvek.

Ikonou mesta Santiago de Cuba je hlavne katedrála Nuestra Señora de la Asunción. Hoci tu stojí od 16. storočia, kvôli pirátskym útokom či zemetraseniam sa jej vzhľad neustále menil. V roku 1922 sa vybudovala katedrála do takej podoby, ako ju môžete vidieť dodnes.

 

Toto ste možno o Kube nevedeli

Pretože nás baví zisťovať rôzne zaujímavosti o destináciách a ešte viac nás teší sa s vami o ne podeliť.

Vedeli ste napríklad, že až štyria americkí prezidenti sa snažili kúpiť Kubu? Prvý raz sa o to pokúsil Thomas Jefferson v roku 1808, suma však nie je známa. 

V tom istom storočí ju chcel kúpiť aj James Polk, Franklin Pierce aj William McKinley. Posledný z nich ponúkal Španielom, ktorí vtedy Kubu ovládali, 300 miliónov dolárov.

Vlajka Kuby v okne

Kuba je taktiež zaujímavá tým, že sa tu môžete zviesť veľmi netradičným dopravným prostriedkom. 

Takzvaný coco taxi dostal svoje pomenovanie vďaka tvaru, ktorý pripomína kokosový orech. Vopred vás však upozorňujeme, aby ste si cenu s taxikárom dohodli ešte pred odchodom.

Tradičný coco taxík

Spomedzi všetkých karibských krajín má Kuba najviac UNESCO pamiatok, celkovo ich je až desať.

Kubu každoročne navštívi viac ako 1,2 milióna Kanaďanov. Tento národ tvorí až 40 % zo všetkých návštevníkov ostrova. To, čo ich sem priťahuje najviac, sú rodinné dovolenky na Kube, trávenie medových týždňov či svadby.

 

Objavujte Kubu s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 87026 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85200 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82783 videní | 6 minúty čítania