Späť na všetky články
pred 1 rokom 12588 videní | 5 minúty čítania

Nedotknutá príroda, stromy dračej krvi a koralové pláže. Sokotra je dobre ukrytým rajom

Nedotknutá príroda, stromy dračej krvi a koralové pláže. Sokotra je dobre ukrytým rajom
Pri návšteve ostrova Sokotra majú turisti pocit, že spoza prastarých stromov ich pozorujú dinosaury.

Ostrov Sokotra sa milióny rokov vyvíja vlastným spôsobom. Pri jeho návšteve majú turisti pocit, že spoza prastarých stromov ich pozorujú dinosaury. Láka nielen jedinečnými druhmi rastlín a živočíchov, ale aj turistikou a nádhernými koralovými plážami.

 

ostrov SokotraOstrov Sokotra patrí pod správu republiky Jemen.

 

Miesto, kde zastal čas. Stratený svet. Ostrov, ktorý nepochádza z tejto planéty. Takéto a mnohé ďalšie prirovnania si za posledné roky vyslúžil ostrov Sokotra, ktorý leží v Arabskom mori.

Ostrov zaberá približne 3800 štvorcových kilometrov a nachádza sa medzi najvýchodnejším výbežkom Afriky a pobrežím Arabského polostrova. Geograficky je bližšie k africkému Somálsku, ale od roku 1990 je pod správou zjednotenej arabskej republiky Jemen.

Sokotra sa podľa National Geographic asi pred 20 miliónmi rokov odtrhla od prakontinentu Gondwana a odvtedy žila vlastným životom.

O tom, kedy na ňom vznikla civilizácia, existujú iba legendy a dohady. Pôvodní obyvatelia Sokotry si totiž so zaznamenávaním histórie nerobili ťažkú hlavu.

Nikdy si sami nevytvorili písanú formu vlastného jazyka – nepotrebovali ju.

 

Raj endemitov

Na Sokotre sa vyvinul jedinečný ekosystém, ktorý je výsledkom historickej izolácie. Tak napríklad jedinými pôvodne žijúcimi cicavcami na ostrove sú netopiere.

Prastaré stromy návštevníkom navodzujú dojem, že sa kdesi za nimi skrývajú dinosaury.

Biológovia z Organizácie spojených národov v 90. rokoch napočítali na ostrove takmer 700 endemických druhov rastlín a živočíchov, ktoré sa nevyskytujú nikde inde na svete. Ide o jedno z najvyšších čísel na svete.

raj endemitov SokotraNa Sokotre žije takmer 700 druhov rastlín a živočíchov, ktoré sa inde na svete nevyskytujú.

Obyvatelia ostrova dodnes žijú v súlade s prírodou. Živia sa rybolovom a chovom dovezených druhov. Na Sokotre neexistuje žiadna priemyselná výroba, a preto sa tunajšia nedotknutá príroda zatiaľ veľmi nezmenila.

V roku 1999 na ostrove otvorili malé letisko, a tak jeho krásy pomaly začínajú spoznávať okrem výskumníkov aj turisti. Sokotra si však chce zachovať svoju jedinečnosť, takže nečakajte žiadne veľké hotely ani luxusné služby.

Priaznivci dobrodružného ekoturizmu si však rozhodne prídu na svoje.

 

Stromy dračej krvi

Jedným z najväčších turistických lákadiel na Sokotre je flóra. Najznámejšou endemickou rastlinou sú takzvané stromy dračej krvi. Tieto podivné stromy so širokou korunou rástli na ostrove ešte v dobách, keď sa okolo nich preháňali dinosaury.

stromy dracej krvi SokotraStromy dračej krvi sú najznámejším endemitom Sokotry.

Keď narežete ich kôru, začne z nej vytekať červená živica pripomínajúca krv. Miestni ju už celé tisícročia používajú na hojenie rán, zastavovanie krvácania a mnohé iné liečivé účely.

Stromy si spájajú s dvoma legendami. Podľa jednej vyrástli z kvapiek krvi dvoch bratov, ktorí sa bili na smrť. Podľa druhej sa stromy objavili po tom, čo slon poranil v súboji draka.

Stromy dračej krvi sa dožívajú stovky rokov, no je veľmi ťažké vypestovať mladé. Ohrozujú ich ľudské aktivity a dovezené druhy, najmä kozy.

Aj náchylnosť týchto jedinečných stromov viedla k rozhodnutiu zaradiť v roku 2008 ostrov do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Stromy dračej krvi však nie sú zďaleka jedinými výnimočnými rastlinami na ostrove. Objavovať môžete aj nádherne kvitnúci fľaškový strom, voňavý kadidlovník a mnohé iné vzácne druhy.

flaskove stromy SokotraFľaškové stromy rastú do jedinečných tvarov.

 

Túry, jaskyne a pláže

Okrem obdivovania vzácnych rastlín a živočíchov ponúka ostrov aj množstvo ďalších turistických možností. Sokotra je pomerne hornatá a pre milovníkov trekingu poskytuje ľahšie prechádzky aj náročnejšie túry.

Najskúsenejší turisti si možno trúfnu na zdolanie masívu Hajhir s najvyšším bodom vo výške 1503 metrov nad morom. Nech sa už vyberiete trekovať kamkoľvek, odporúčame vám vyhľadať rady od miestnych alebo najať znalého sprievodcu.

hory SokotryPrechádzky v horách Sokotry ponúkajú aj takéto pohľady.

Jednými z najtajomnejších miest ostrova sú vápencové jaskyne. Najväčšia jaskyňa Hoq sa nachádza na severovýchode ostrova a meria viac než tri kilometre. Dostanete sa k nej po dvojhodinovom výstupe v spoločnosti sprievodcu.

Ak si budete chcieť po viacerých výletoch oddýchnuť, môžete sa prakticky kdekoľvek okúpať na koralových plážach s jemným bielym pieskom.

Pláže Sokotry patria medzi najkrajšie na svete. Ich návštevu si môžete spestriť šnorchlovaním, potápaním či výletmi na ryby s miestnymi rybármi.

Najrozľahlejšou a najznámejšou plážou na ostrove je Aomak, ležiaca na juhu Sokotry.

Pláž Aomak.

Najromantickejšou je však pláž Qualansiya na západnej časti, ktorá leží pri priezračnej lagúne s názvom Detwah.

plaz Qalansiya SokotraPláž Qalansiya.

laguna Denwah ostrov SokotraPriezračná voda a biely piesok pri lagúne Detwah sú stelesnením romantiky.

 

Dve cesty do raja

Na ostrov Sokotra sa turisti môžu letecky dostať z dvoch destinácií – buď z Jemenu, alebo zo Spojených arabských emirátov. Popularitu jemenskej linky v posledných rokoch znížila občianska vojna prebiehajúca v krajine.

Tá sa však ostrova Sokotra nijako netýka. Miestni obyvatelia si naďalej žijú pokojným životom a k turistom sú mimoriadne ústretoví a ochotní.

Optimálnym obdobím pre turistické návštevy sú mesiace od októbra do apríla. Zvyšnú časť roka vypĺňa obdobie silných monzúnov, ktoré sťažujú pobyt na ostrove.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87046 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85274 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82790 videní | 6 minúty čítania