Späť na všetky články
pred 1 rokom 8757 videní | 6 minúty čítania

Spoznajte ruský Bajkal – najhlbšie a najstaršie jazero na svete

Spoznajte ruský Bajkal – najhlbšie a najstaršie jazero na svete
Prejsť sa po zamrznutom Bajkalskom jazere je zážitok na celý život. Navštíviť sa však oplatí aj lokality v okolí.

Prejsť sa po zamrznutom Bajkalskom jazere je zážitok na celý život. Keď už však do týchto končín zavítate, navštívte aj atraktívne lokality v okolí, o ktorých sa dozviete viac v tomto článku.

 

zamrznute bajkalske jazero

 

Mnoho zaujímavostí

Bajkalské jazero, ktoré leží v ruskom regióne Sibír na hranici s Mongolskom, je opradené mnohými zaujímavosťami.

Všeobecne známou informáciou je napríklad to, že s 1632 metrami ide o najhlbšie jazero na svete. A hoci sa vám pohľad na dno nenaskytne, za pekného počasia a pri dostatočnej čistote uvidíte až do hĺbky 40 metrov.

O tom, že Bajkal nie je len také hocijaké jazero, svedčí ďalší pozoruhodný fakt. Vedeli ste, že ruské jazero sa môže pochváliť najväčším objemom sladkej vody? Podľa posledných údajov sa jej tam nachádza až 23-tisíc kilometrov kubických, pričom hovoríme o jednej pätine svetových zásob sladkej vody.

No keďže do Bajkalu priteká až 300 riek a potokov a len rieka Angara zabezpečuje odtok vody, tomuto číslu sa nemožno ani trochu diviť.

bajkalske jazero pri zapade slnka

Spomedzi ďalších číselných zaujímavostí vyberáme údaje o šírke a dĺžke. Jazero Bajkal je široké 79 kilometrov a dlhé 636 kilometrov. A aj keď sa používa pomenovanie jazero, pri takýchto rozmeroch by sa mala vodná plocha správne označovať ako more.

zamrznute bajkalske jazero
Ľad býva taký tvrdý, že sa dá po ňom chodiť aj jazdiť na aute.

V prípade, že patríte medzi obdivovateľov fauny a flóry, zbystrite. Spomedzi všetkých tamojších rastlín a živočíchov až 75 % druhov žije len v oblasti jazera. Veľké zastúpenie majú sladkovodné tulene, ktoré sem priplávali z Arktídy a ktoré uvidíte aj v iných končinách sveta. Na rozdiel od nich sa vzácna ryba golomyanka vyskytuje len v oblasti jazera.

A tak ako golomyanka, aj mnoho ďalších druhov rýb sa prispôsobuje hĺbke jazera. Niektoré živočíchy sa doplavia až do jedného kilometra a hlbšie. Ryby tak musia byť veľmi odolné, pretože v takejto hlbočine je na ne vyvíjaný obrovský tlak.

 

Aktivity v okolí

Ak sa rozhodnete vybrať k Bajkalskému jazeru, určite nezostávajte len pri ňom. V jeho okolí sa nachádza niekoľko miest, ktoré stoja za vašu pozornosť.

turisticka lod
Turistická loď na jazere Bajkal. Prehliadky sa organizujú v lete aj zime.

Ako prvé spomenieme hlavné mesto regiónu Irkutsk, v ktorom sa miesi ruská, sibírska a domorodá kultúra Buryat.

V tejto oblasti budete mať skvelú príležitosť zoznámiť sa so životom pravoslávnej cirkvi a obzrieť si jej tradičné chrámy. Najznámejšími sú Katedrála Zjavenia či Kostol Matky Božej.

Katedrála Zjavenia v Irkutsku.
Katedrála Zjavenia v Irkutsku.

kostol matky bozej v irkutsku
Kostol Matky Božej v Irkutsku.

Na rozdiel od Irkutsku, v menšom mestečku Listvyanka nájdete predovšetkým drevené kostoly pravoslávnej cirkvi. V prípade, že sa vám zažiada ešte viac histórie a kultúry, zájdite do tamojšieho Bajkalského múzea.

drevene kostoly
Blízko Listvyanky nájdete aj takéto drevené kostoly pravoslávnej cirkvi.

Z miest poďme späť do prírody, a to rovno k slávnemu jazeru. Bajkal nemusíte len tak nečinne pozorovať.

V jeho blízkosti je vybudovaná 5-kilometrová turistická trasa (Great Baikal Trail), ktorá križuje oblasť tajgy aj stepi. Popri tom, ako budete obdivovať tamojšiu prírodu, si nezabudnite vychutnať nádherné výhľady na jazero.

turisticka trasa pri bajkalskom jazere
Turistická trasa pri Bajkalskom jazere.

Čo sa týka praktických informácií, mali by ste vedieť, že trasa vedie z Listvyanky do dedinky Bolshiye Koty.

V lete sa nemusíte vracať späť po trase a namiesto toho môžete využiť loď. Trasa nie je náročná, no zahŕňa aj strmšie úseky. Preto je už na každom turistovi, či si trúfne aj na náročnejšie stúpanie.

mapa bajkalskeho jazera
Zdroj: Google Maps

Pri Bajkale ešte chvíľu pobudneme, pretože na jeho okraji nájdete ikonickú Šamanskú skalu (Shamanka Rock), ktorá je poznávacím znakom tohto miesta.

So slávnou skalou sa spája mnoho legiend. Jedna z nich hovorí, že jaskyňu, ktorá sa nachádza v skale, navštívil Džingischán. Mnoho archeologických nálezov už z čias neolitu však naznačuje, že povery nemusia byť vymyslené.

samanska skala
Šamanskú skalu nájdete na okraji ostrova Olkhon, ktorý leží v Bajkalskom jazere.

Napokon tu máme pre vás posledný tip. Je ním prírodná oblasť Barguzin, ktorá sa rozprestiera pozdĺž severovýchodného pobrežia jazera.

Toto miesto je úchvatné najmä vďaka skalným vrchom, ktoré siahajú až do výšky 2 840 metrov. Navyše, pohoria sa striedajú s hlbokými roklinami a ľadovými údoliami. Preto turistika v tejto oblasti nie je pre každého.

pohoria v prirodnej oblasti barguzin
Pohoria v prírodnej oblasti Barguzin.

Ak sa však aj napriek tomu chcete v týchto končinách prejsť, vyberte sa do nižšie položených cédrových alebo borovicových lesov.

 

Obrovské znečistenie

Hlboko do jazera môžete nazrieť len vtedy, ak je voda dostatočne čistá. A tu nastáva jeden obrovský problém. Bajkalské jazero momentálne čelí extrémnemu znečisteniu, pričom pôvodcov je hneď niekoľko.

Medzi najväčších znečisťovateľov patrí rieka Selenga, z ktorej sa od roku 2010 dostalo do Bajkalu 15-tisíc ton toxického odpadu. Tento odpad pochádza z priemyselného mesta Ulan-Ude, ktoré do najväčšieho prítoku vypustí denne 56 miliónov litrov odpadových vôd.

rieka selenga
Cez rieku Selenga sa do Bajkalského jazera dostalo množstvo toxických látok.

Okrem toho, že do rieky putuje množstvo škodlivých látok, je problémom aj komplikovaná výstavba čistiarní odpadových vôd.

Na jednej strane stoja environmentalisti so svojimi predpismi. Na strane druhej je vláda s dotáciami, ktoré sa majú použiť na dostavanie čistiarní v Ulan-Ude a Listvyanke. No kým sa tak stane, peniaze za ten čas niekam zmiznú, tvrdí ekológ Sergej Shapkhayev.

K zlepšeniu situácie nepomáha ani to, že niektorí turisti nechávajú odpadky na okraji vodnej plochy. Tie sa neskôr plavia smerom do jazera a ohrozujú tak nielen vodu, ale aj vzácne živočíchy a rastliny, ktoré v nej žijú.

A aj keď vás od poznávačky na Sibíri vôbec neodrádzame, len vám chceme pripomenúť, že Bajkalské jazero si zaslúži nielen náš obdiv, ale aj všetku možnú ochranu. Svojím uvedomelým konaním k nej môžete prispieť aj vy.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87014 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85164 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82780 videní | 6 minúty čítania