Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 9120 videní | 7 minúty čítania

Pravda o turistických atrakciách: Čínsky múr neuvidíte z vesmíru a Big Ben nie je hodinová veža

Pravda o turistických atrakciách: Čínsky múr neuvidíte z vesmíru a Big Ben nie je hodinová veža
O svetoznámych turistických atrakciách koluje mnoho mýtov a poloprávd. Poďte ich s nami odhaliť.

V článku vám prezradíme aj to, že najväčší kaňon na svete nie je Grand Canyon a že na vrchole Eiffelovej veže je ukrytý apartmán. S týmito informáciami pre vás nebude cestovanie záhadné, ale zábavné.

 

1. Na hrade Bran žiadny gróf Drakula nežil

Milovníkov strašidelných príbehov možno táto informácia nepoteší, no ak máte radi vo veciach poriadok, zbystrite. 

Legendárny hrad Bran, ktorý sa považuje za najpopulárnejšiu pamiatku Transylvánie a domov slávneho grófa Drakulu, v skutočnosti s upírom priveľa spoločného nemá. Nielen preto, že žiadni upíri neexistujú.

Hran Bran v Rumunsku

Opis hradu v knihe Brama Stokera síce sedí s jeho reálnou podobou, no autor knihy o Drakulovi ho nikdy nevidel. Rovnako,ako ho nenavštívil ani Vlad Tepes.

Napokon, v Rumunsku existujú ďalšie dva hrady, ktoré sa podobajú na ten Drakulov. Jeden z nich je hard Poenari a stojí asi 100 kilometrov od hradu Bran. Tým druhým je Korvínov hrad, ku ktorému sa dostanete po 7-hodinovej ceste autom.

Mapa hradov v Rumunsku

Hrad Bran blízko Brasova, Poenari a Korvínov hrad.

Napriek tomu, že súvislosť medzi krutým Drakulom a hradom Bran je iba symbolická, pri potulkách Rumunskom sa toto miesto určite oplatí navštíviť. 

Impozantný hrad zo 14. storočia si totiž nemusíte obzerať iba zvonku, ale poprechádzať sa môžete aj po jeho komnatách, navštíviť jeho veže a obdivovať magickú prírodu Transylvánie.

 

2. Najznámejší nápis sveta bol v skutočnosti billboard

Nápis „Hollywood“ je dnes typickou ikonou Los Angeles a najfotografovanejšou atrakciou tohto mesta. 13 metrov vysoký a 107 metrov dlhý nápis vznikol na kopci Mount Lee ešte v roku 1923, no úplne z iného dôvodu, než tam stojí dnes.

Nápis slúžil ako reklama pre propagáciu miestneho trhu s nehnuteľnosťami. Podľa pôvodných plánov bola životnosť gigantického billboardu naplánovaná na jeden rok, no jeho obrovská popularita medzi domácimi aj návštevníkmi Los Angeles spôsobila, že nápis sa nad mestom vyníma už 95 rokov.

Nápis Hollywood

Okrem turistov sa však stal obľúbeným lákadlom aj pre vandalov, takže bol niekoľkokrát reštaurovaný. Aby sa tomu v budúcnosti predišlo, v okolí nápisu sú umiestnené bezpečnostné kamery.

 

3. Grand Canyon je veľký, no ani zďaleka nie najväčší

„Ak by mali Američania vidieť za svoj život zo všetkých prírodných divov iba jeden, mali by to byť Grand Canyon v Arizone,“ povedal Theodor Roosvelt v roku 1903. Názov kaňonu napovedá, že je najväčším na svete a mnoho ľudí si to o ňom aj reálne myslí. 

V skutočnosti sa však za najväčší kaňon považuje Yarlung Tsangpo Grand Canyon v Tibete. Zatiaľ čo arizonský Grand Canyon je 446 kilometrov dlhý, ten v Tibete je o 58 kilometrov dlhší.

Grand Canyon

Grand Canyon v USA je impozantný, no rozlohou najväčší kaňon nájdete v Tibete.

Okrem dĺžky ho prekonáva aj v hĺbke. Rozdiel medzi najvyšším a najznižším bodom v Grand Canyone je 1,6 kilometra, Tibetský kaňon je o 3,7 kilometrov hlbší, takže jeho celková hĺbka predstavuje vyše 5 kilometrov.

 

4. Veľký čínsky múr z vesmíru neuvidíte

Podľa populárneho mýtu je veľkolepý čínsky systém opevnenia s dĺžkou 6700 metrov jediný objekt na Zemi, ktorý spozorujete až z ďalekého vesmíru. Skutočnosť je však taká, že Čínsky múr pri pohľade z vesmíru voľným okom neuvidíte. Dokonca ani z Mesiaca či obežnej dráhy Zeme.

Veľký čínsky múr

Potvrdil to aj kanadský astronaut Chris Hadfield počas svojej 5-mesačnej misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Dôvod, prečo je Veľký čínsky múr pri pohľade z vesmíru neviditeľný, je jeho úzky rozmer, ale aj to, že splýva s reliéfom krajiny.

 

5. Najväčší symbol Ameriky pochádza z Európy

46-metrová Socha slobody je bezpochýb najobľúbenejšou pamiatkou Ameriky a jej najväčším symbolom. Socha vyjadruje priateľskú pomoc Francúzov, ktorí ako jediní podporili Ameriku v boji o nezávislosť a odčlenenie od Británie v roku 1776.

O 90 rokov neskôr sa Francúzsko na pamiatku tohto priateľského počinu rozhodlo Amerike darovať sochu. Nie však hocijakú.

Socha slobody

Aj keď bol prvotný model Sochy slobody postavený z hliny a vo výške dospelého človeka, ten finálny už predstavoval súčasných 46 metrov a podľa neho sa vyrobil odliatok z medi. 

Aby sa mohla 205-tonová Socha slobody dostať cez Atlantický oceán do New Yorku, museli ju rozobrať, naložiť na loď a znova poskladať. Kým ju dali v americkom prístave dokopy, ubehli dva roky.

Ak sa vám nechce za Sochou slobody cestovať do ďalekej Ameriky, pozrite si jej repliku v Paríži. Stojí hneď neďaleko „Eiffelovky“

 

6. Symbol Paríža okrem výhľadu ponúka aj apartmán

Keď už sme spomenuli Eiffelovu vežu, tak sa pri nej na chvíľu zastavíme. Zopár nie úplne známych zaujímavostí totiž ukrýva aj najvyššia stavba Paríža. 

Okrem nádherného panoramatického výhľadu nájdete na Eiffelovej veži reštaurácie a obchody so suvenírmi. Oveľa zaujímavejšie však je, že priestory veže slúžia pre vyše 600 Parížanov ako ich každodenné pracovisko.

Eiffelova veža

Pokiaľ vás neprakvapilo ani to, celkom isto vás „posadí“ informácia, že na vrchu Eiffelovej veže sa nachádza skrytý apartmán, ktorého majiteľom bol sám autor veže Gustave Eiffel

V byte s najzaujímavejšou lokalitou na svete sa dodnes nachádza pôvodné vybavenie, no jeho vnútro je pre verejnosť neprístupné. Jedným z najznámejších hostí, ktorí byt na adrese 1 La Tour Eiffel navštívili osobne, bol Thomas Alva Edison.

Byt na vrchu Eiffelovej veže

Interiér bytu na vrchu Eiffelovej veže. Zdroj: Atlas Obscura

 

7. Najviac mrakodrapov nenájdete v New Yorku

Výškovým stavbám sa ešte chvíľu povenujeme. Pokiaľ ste si mysleli, že mesto s najväčším počtom mrakodrapov je New York, mýlili ste sa. Rovnako to nie je ani žiadne iné americké veľkomesto. Skutočnú kolísku mrakodrapov tak skoro neprekoná ani Dubaj. Vzdávate sa?

Najviac stavieb s minimálnou výškou 150 metrov nájdete v čínskom Hong Kongu, ktorý ich má celkom 317. Pre zaujímavosť, v New Yorku sa nachádza o 60 mrakodrapov menej.

Panoráma Hong Kongu

 

8. Súčasná podoba Parthenonu je skôr jeho replikou

Ak by sme spustili hlasovanie o najromantickejšie miesto v Aténach, do prvej trojky by sa celkom určite dostal Parthenon. Tento architektonický zázrak púta pozornosť turistov hlavne v noci, keď je nádherne vysvietený.

Parthenon v Aténach

Menej potešujúci je však fakt, že Parthenon bol po napadnutí Grécka Benátčanmi v roku 1687 takmer úplne zničený. Súčasná podoba starobylého chrámu síce pripomína jeho pôvodný stav tesne pred dokončením, no vďačiť za to môžeme iba svedomitej práci reštaurátorov a architektov. 

 

9. Big Ben nie je hodinová veža, ale zvon

Ak aj vy patríte medzi ľudí, ktorí si pod pojmom Big Ben predstavujú vysokú hodinovú vežu, ktorá stojí na okraji Westminsterského paláca, zbystrite. 

V skutočnosti sa táto hodinová veža nazýva Elizabeth Tower. Prečo ju ale väčšina sveta pozná ako Big Ben? Pravdepodobne ide o zaužívaný omyl, pretože Big Ben je názov zvonu, ktorý sa nachádza vo vnútri hodín.

Big Ben v Londýne

 

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 86679 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania