Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 14495 videní | 5 minúty čítania

Stále viac turistov láka tajuplná Transylvánia. Prečo volia dovolenku v Rumunsku?

Stále viac turistov láka tajuplná Transylvánia. Prečo volia dovolenku v Rumunsku?
Ak neviete, kam sa vybrať na dovolenku autom, bývalé Sedmohradsko nesklame dobrodruhov ani rodinné výpravy.

Krásna krajina, zaujímavé pamiatky a história pretkaná upírskou legendou. To všetko vzdialené iba niekoľko stoviek kilometrov. Ak neviete, kam sa vybrať na dovolenku autom, bývalé Sedmohradsko nesklame dobrodruhov ani rodinné výpravy.

 

Obľúbenosť poháňaná cenovou dostupnosťou

Dôvody, prečo je Rumunsko medzi slovenským turistami také obľúbené, si môžete vyberať. Aj keď sa nachádza blízko, predsa je iné. Kultúrou, zvyklosťami, jedlami aj ľuďmi. Okrem toho ponúka množstvo príležitostí na turistiku v prírode aj poznávacie výlety v mestách. Ak k tomu všetkému pridáte prívetivé ceny, odpoveď na otázku z nadpisu je ihneď zrejmá.

 

Brasov plný unikátov

To, čím je Transylvánia známa najviac, si dôkladne stráži uprostred – priamo v srdci krajiny. Brasov a jeho okolie by ste pri návšteve Rumunska nemali určite vynechať. Spĺňa všetky atribúty moderného a historického mesta, no okrem toho ho obklopujú aj Karpaty, ktoré z neho robia obľúbené horské letovisko.

Či ste do Brasova trafili správne, spoznáte vďaka nápisu v hollywoodskom štýle na hore Tâmpa. Na jej vrchol sa dá dostať lanovkou, alebo po vlastných.

napis, brasov, rumunsko, napis na hore, pismena na kopci

 

Medzi najväčšie pamiatky mesta patrí Čierny kostol. Pokiaľ by počas požiaru v 17. storočí zhorel úplne, dnes by sa pravdepodobne volal inak. Alebo nijak. A taktiež by celkom určite nebol najväčšou gotickou katedrálou od Viedne až po Istanbul.

 

Biserica Neagră je so svojou 65-metrovou výškou hlavná dominanta Brasova. 

 

Inou a nevšednou atrakciou je Strada Sforii – najužšia ulička v Rumunsku. Keby jej šírka mala o niekoľko centimetrov menej, bola by tiež najtesnejšou uličkou v celej Európe. Pokiaľ ide o prvenstvá, v Brasove sa dá navštíviť ešte jedno – prvá rumunská škola, z ktorej je dnes školské múzeum a nájdete ho v mestskej časti Schei.

 

Na návšteve u Drakulu

Hneď neďaleko Brasova sa nachádza hrad Bran – domov slávneho grófa Drakulu. Ako to už u podobných legiend býva zvykom, aj táto je do značnej miery pritiahnutá za vlasy. Miesto, v ktorom sa odohráva príbeh strašidelného románu Brama Stokera, sa však navštíviť určite oplatí.

hrad Bran, Transylvania, hrad na utese, hrad v lese, upirsky hrad, draculov hrad

 

Drakulov hrad Bran, kde v skutočnosti žiadny upír nikdy nežil.

Pokiaľ chcete legendu krvilačného vládcu Vlada Tepesa spoznať do detailov, vyberte sa aj na návštevu do mesta Sighisoara, kde sa spomínaný gróf Drakula narodil. Zaujímavosťou mesta je 64-metrová hodinová veža, stredoveký hrad a historický Sighişoara Medieval Festival.

 

 

Ten sa koná pravidelne každý rok vždy počas posledného júlového víkendu. Ak plánujete tento rok navštíviť Rumunsko autom, zažiť atmosféru spomínaného festivalu ešte stále stíhate. Historické centrum mesta Sighisoara je jedno z jedenástich rumunských miest, ktoré patria pod ochranu Svetového dedičstva UNESCO.

 

 

Bukurešť – mesto kontrastov

Pri ceste do hlavného mesta si ako prvé určite všimnete kontrast medzi tým, čo tu ostalo po minulom režime a tým, čo priniesla moderná súčasnosť. Bukurešť však pôsobí vyspelo, o čom svedčí aj parlament s dvanástimi poschodiami a 3 100 izbami, ktorý je druhou najväčšou parlamentnou budovou na svete.

parlament Bukurest, rumunsky parlament, biela budova, velka biela budova

Po americkom Pentagone je parlament v Bukurešti druhou najväčšou administratívnou budovou na svete.

 

Táto pomerne mladá, no inak honosná stavba parlamentu z roku 1984 je pre turistov prístupná takmer počas celého dňa. Po absolvovaní prehliadky môžete zvyšný čas venovať miestnym múzeám, lákavým uličkám a vynechať by ste nemali ani klenoty tunajšej gastro kultúry.

Ochutnajte rozmanité druhy čorby, mici mäso podobné čevapčiči, musaku od Grékov či sladkú baklavu prevzatú od Turkov. Áno, časť rumunskej kuchyne tvoria tiež jedlá prevzaté z okolitých krajín.

 

Cestou cez najkrajší horský priesmyk

Aj keď z Brasova do Bukurešti vedú aj kratšie cesty, určite vám neponúknu taký vizuálny zážitok ako jazda cez Transfagarasan. Podľa niektorých je práve tento úsek jeden z najkrajších horských priesmykov. Transfagarasan vedie od Sibiu po Pitesti a meria 160 kilometrov. Okrem úchvatných scenérií cestu lemuje aj monumentálne jazero Lacul Vidraru.

klukata cesta, prasna cesta, narocna horska cesta, Rumunsko, rumunske hory

 

Miesto, kde končí Dunaj

Za návštevu stojí aj delta Dunaja, ktorá je druhou najväčšou riečnou deltou v Európe. Miesto, kde sa Dunaj vlieva do Čierneho mora, neuchváti iba milovníkov prírody, ale s istotou každého Slováka.

Rieka totiž nie je iba ikonou Bratislavy, ale tvorí súčasť histórie celého národa. Preto sme oblasť, kde sa jej púť „končí“, zaradili aj do zoznamu miest, ktoré sa v Rumunsku rozhodne oplatí vidieť.

 

To najlepšie na koniec

Rumunsko ponúka Slovákom okrem spomenutých lákadiel aj dobrú dostupnosť mora. Jedným z najobľúbenejších prímorských letovísk je Mamaia. Iba 8-kilometrová pláž s bielym pieskom na pobreží Čierneho mora je unikátne a turistami veľmi žiadané miesto.

delta, rieka sa vlieva do mora, biela budova, Mamaia, kasino na brehu

 

Mamaia sa nachádza blízko mesta Constanta, ktorého najväčšou ikonou je budova bývalého kasína.

 

Tak čo, dali by ste sa aj vy nahovoriť na dovolenku v Rumunsku?

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 1 rokom 86684 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84215 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania