Späť na všetky články
pred 1 rokom 8942 videní | 10 minúty čítania

10 tajuplných krás Kanárskych ostrovov

10 tajuplných krás Kanárskych ostrovov
Nie nadarmo sa Kanárske ostrovy označujú ostrovmi šťastia. Takéto magické miesta nenájdete len tak hocikde.

Hovorí sa, že číslo trinásť je nešťastné, no v prípade trinástich Kanárskych ostrov to rozhodne neplatí. Medzi ľuďmi sú totiž známe ako „ostrovy šťastia“ či „ostrovy večnej jari“. Vydajte sa spolu s nami k Atlantickému oceánu a spoznajte magické miesta, staré milióny rokov.

 

kanarske ostrovy vyhlad

Prales, sopky, pláže, jaskyne – na Kanárskych ostrovoch nájdete všetko.

 

Stará legenda vraví, že ostrovy kedysi strážili obrovské psy zvané „canis“, podľa ktorých sa dnes nazývajú Kanárske. Iní zas veria, že práve tu sa nachádzala neslávne slávna Atlantída.

Dokonca aj v grécko-rímskej mytológii je toto miesto zahalené rúškom tajomstva. Prví moreplavci si totiž mysleli, že sa nachádzajú za Héraklovými stĺpmi, vo svete, ktorý unikol porozumeniu a dosahu jednoduchých smrteľných bytostí.

Starovekým moreplavcom sa však nemožno ani čudovať, že toto miesto opriadli toľkými mýtmi a legendami. Ostrovy totiž vyrástli na majestátnych základoch sopiek a vyzerajú, akoby do nášho sveta ani nepatrili.

Po legendárnych strážnych psoch tu však dnes niet ani stopy, a dokonca na šiestich ostrovoch nestretnete ani živú dušu, keďže nie sú obývané. No práve vďaka tomu sa tu podarilo zachovať nedotknutú prírodnú krásu.

Precestujte spolu s nami Kanárske ostrovy a spoznajte vychýrené turistické destinácie, ale aj menej známe fascinujúce miesta, aké nikdy inde na svete neuvidíte.

 

El Hierro

Najmenší ostrov Kanárskych ostrovov je sám o sebe čarovným miestom a doslova čaká na to, aby ste ho preskúmali vaším vlastným tempom. Nájdete tu sopečné krajiny, vavrínové lesy, hory, dramatické útesy, ale aj endemické druhy, ako je napríklad jašterica obrovská.

Niet preto divu, že sa maličký ostrov v roku 2000 dostal na zoznam UNESCO ako vzácna biosférická rezervácia.

sopecne utesy ostrov Hierro

Sopečné útesy na ostrove Hierro

Za zmienku stojí aj bohatý podmorský svet, takže ak patríte medzi fanúšikov potápania, tu si určite prídete na svoje.

podmorsky svet ostrov Hierro

Pri ostrove Hierro nájdete fascinujúci podmorský svet

A ak by ste zatúžili po ľudskej spoločnosti, vyberte sa do Valverde, La Frontera alebo El Pinar. Sú to jediné tri miesta obývané na tomto ostrove.

 

Hervideros, Lanzarote

Samotný ostrov Lanzarote je naozaj čarovným miestom. Nájdete tu množstvo pláží, hôr, sopiek, jaskýň, útesov, a dokonca aj viníc, ktorým sa na „mesačnej“ pôde naozaj darí.

cierna plaz ostrov Lanzarote

Čierna pláž ostrova Lanzarote v kontraste so zeleným sopečným jazerom a modrým oceánom je pastvou pre oči.

Jedinečný úkaz však nájdete najmä  na západnom pobreží ostrova, kde magma a morská voda vytvorili zvláštne skalné útvary plné dutín známe ako Hervidores.

Oceán do nich bije silou ani tisíc titanov a voda presakuje cez porézne skaly, výsledkom čoho bola vriaca voda. Je to naozaj unikátny pohľad, ktorý si chodí zvečniť množstvo cestovateľov a fotografov.

skalne utesy Hervidores

Jedinečné skalné útesy Hervidores

 

Zelená jaskyňa, Lanazarotte

Na severe ostrova Lanzarote, pri dedinke Haría, sa skrýva aj ďalší unikát. Nájdete tu Zelenú jaskyňu, ktorá vznikla vďaka erupciám sopky La Corona pred tisíckami rokov.

Tvorí ju jaskynný tunel dlhý až šesť kilometrov, ktorý ústi až priamo pri mori. Tieto priestory po celé stáročiá využívali obyvatelia ostrova, ktorí sa snažili ukryť pred početnými nájazdmi pirátov a iných útočníkov.

zelena jaskyna Cueva de los Verdes

Cueva de los Verdes hrá naozaj aj zelenou farbou.

V 60. rokoch minulého storočia sa na jaskyňu zameral jeden z miestnych umelcov. Viac ako kilometer jaskyne premenil na hru svetiel a hudby a odvtedy toto miesto patrí medzi najväčšie turistické atrakcie Kanárskych ostrovov. Atmosféra tohto miesta vás vytrhne z reality okolitého sveta a budete tu môcť naozaj relaxovať.

 

Caldera de Taburiente, Palma

Národný park Caldera de Taburiente na ostrove Palma je jedným z najväčších a najúrodnejších sopečných kráterov na svete. Počas prehliadky krátera môžete navštíviť aj vyhliadku Cumbrecita, odkiaľ si môžete vychutnať nádhernú panorámu.

krater Caldera de Taburiente

Pri kráteri Caldera de Taburiente sa ponoríte do iného sveta.

Ak by sa vám však tento pohľad málil, výhľad ako pre bohov sa vám naskytá aj z observatória Roque de los Muchachos v nadmorskej výške 2426 metrov.

Obloha, ktorá sa rozprestiera nad Kanárskymi ostrovmi, je zvyčajne čistá a jasná, a tak je toto miesto vybavené naozaj na špičkovej úrovni. A pozorovanie oblohy sa oplatí nielen v noci, ale aj cez deň, keď máte ostrov La Palma celý ako na dlani.

observatorium ostrov La Palma

Observatórium na ostrove La Palma je naozaj jedinečné.

Okrem toho môžete navštíviť aj neďaleké hlavné mesto Santa Cruz de la Palma, ktoré je pôvabné vďaka svojim spletitým uličkám a jedinečnej koloniálnej architektúre.

mesto Santa Cruz de la Palma

V mestečku Santa Cruz de la Palma sa budete cítiť ako doma.

 

Národný park Garajonay, La Gomera

Gomera je druhý najmenej zaľudnený ostrov na Kanároch, no určite stojí za návštevu. Až desatinu jeho rozlohy totiž zaberá národný park Garajonay, kde nájdete najväčší vavrínový les v celej Európe.

narodny park Garajonay

Národnému parku Garajonay kraľuje tajomne znejúca skala Zarcita.

Pomedzi stromy nájdete celé kilometre chodníkov, cestičiek a trás, ktoré lemujú rôzne čadičové skaly a útvary. Aby ste si však toto miesto mohli naozaj naplno vychutnať, je vhodné sem prísť mimo turistickej sezóny.

Garajonay je totiž tretím najnavštevovanejším národným parkom na Kanárskych ostrovoch a piatym v rámci celého Španielska.

prales v narodnom parku Garajonay

V Garajonay sa budete cítiť ako v juhoamerickom pralese.

 

Duny Maspalomas, Gran Canaria

Na juhu ostrova Gran Canaria sa nachádza malá púšť, ktorá sa rozprestiera priamo pri mori. Na ploche 400 hektárov nájdete duny, ktoré pripomínajú nekonečnú Saharu, ale aj malé oázy, kde žijú vzácne druhy vtákov a jašteríc.

pobrezie Gran Canaria

Pobrežie ostrova Gran Canaria pokrývajú pieskové duny ako zo Sahary.

Svoju púť by ste mali začať na čarovnej pláži Inglés a minúť by ste nemali ani roklinu Fataga. Práve tu si totiž môžete vychutnať nádherné svitanie aj západy slnka. A ak k tomu pridáme ešte aj ťavy, budete mať pocit, že ste skôr v Afrike ako v Európe.

kanon Fataga

Cesta po kaňone Fataga vás privedie do takmer opustených dediniek.

 

Cuchillos de Vigán, Fuerteventura

Ostrov Fuerteventura si mnohí z nás spájajú najmä s idylickou dovolenkou s nádhernými plážami a perfektným surfovaním. Nájdete tu však aj menej známe magické miesta, ktoré vám ukážu kus tejto zeme v úplne inom svetle.

ostrov Fuerteventura

Fuerteventura ponúka vychytené letoviská.

To je aj prípad podivných hôr na juhovýchodnom pobreží ostrova, ktoré tvoria takzvané Cuchillos de Vigán. Hory a svahy tu majú podobu „cuchillos“, čiže nožov, ktoré sa takpovediac zabodávajú do vôd Atlantiku.

Spevnené cesty k tomuto zvláštnemu miestu nevedú, takže nie je až také preskúmané. Túto jedinečnú hračku prírody však budete môcť obdivovať počas vyhliadkového letu, ktorých tu ponúkajú naozaj neúrekom.

Takže ak vás vylihovanie na pláži omrzí, naberte smer Los Cuchillos, ktoré majú naozaj zvláštne kúzlo.

Na juhu Fuerteventury zároveň nájdete jednu z najdivokejších pláží ostrova s názvom Cofete, o ktorej sme písali aj v jednej z našich reportáží. Vedie k nej zemitá a kamenistá cesta s mnohými ťažkými úsekmi.

Odmenou po náročnejšej ceste je však nekonečne dlhá pláž so zlatým pieskom, rozbúrené vlny oceánu, okolité hory a neuveriteľný pokoj.

plaz Cofete kanarske ostrovy

Pláž Cofete.

 

Prírodná rezervácia Los Lobos, Fuerteventura

Ďalšou možnosťou, ako naplno využiť dovolenku na ostrove Fuerteventura, je ísť do prístavu prístavu Corralejo. Práve odtiaľto odchádzajú lode smerom na maličký ostrovček Los Lobos, ktorý je vzdialený asi dva kilometre od pobrežia Fuerteventura.

prirodna rezervacia Los Lobos

Na Los Lobos sa treba dopraviť loďou.

Na ostrove budete môcť obdivovať malebné duny a sopečné kamene, ktoré tu tvoria malé pláže a zátoky. Ísť mimo vyznačenú trasu sa však naozaj neodporúča. V prírodnej rezervácii totiž platia prísne pravidlá, ktoré sa snažia ochrániť krehký ekosystém.

Dokonca aj večerné kempovanie je tu iba na povolenie. V každom prípade, stráviť tu môžete niekoľko príjemných hodín a vyšľapať si môžete aj na najvyšší vrch na ostrovčeku zvaný La Caldera.

Los Lobos

Niektorým cestovateľom Los Lobos pripomína červenkastú planétu Mars.

 

Národný park Teide, Tenerife

Najnavštevovanejším miestom na „ostrovoch šťastia“ je jednoznačne Národný park Teide na Tenerife. Nad ostrovom drží patronát masívna sopka Teide, ktorá je vďaka nadmorskej výške 3718 metrov najvyšším vrchom celého Španielska.

vrch Teide Kanarske ostrovy

Najvyšší vrch Španielska menom Teide leží na Kanárskych ostrovoch.

Výstup na jej vrchol je naozaj fascinujúci, pretože s každým metrom sa príroda postupne mení a od výšky 2500 metrov nevidno takmer žiadne rastlinné druhy. Krajina v tejto poslednej časti výstupu na sopku má takmer až mesačnú krásu a človek má naozaj pocit, akoby bol v inom svete.

skalny utvar Roque Cinchado

Panoramatický výhľad na unikátny skalný útvar Roque Cinchado, za ktorým čnie vrchol sopky Pico del Teide.

 

Pyramídy v Güímare, Tenerife

Na ostrove Tenerife ešte zostaneme a vyberieme sa do mestečka Güímar na východnom pobreží. Iba kúsok od neho sa nachádza šesť pyramíd, ktoré sú pre archeológov stále záhadou.

pyramídy Guimar ostrov Tenerife

Pyramídy Güímar na ostrove Tenerife.

 

Pôvodne sa totiž verilo, že išlo iba o haldy kameňov, ktoré tu odložili farmári, čo bývala pri ich práci bežná prax. Pri podrobnom skúmaní sa však napokon prišlo na to, že kamene boli usporiadané až príliš rovnomerne, a teda že ich zoskupenie nie je ani zďaleka náhodné.

Výskumníkov zaujal najmä obdĺžnikový pôdorys, ktorý sa nápadne podobá na pyramídy v Mexiku, vytvorené Maymi a Aztékmi.

pyramidy Kanarske ostrovy

Posledné starobylé pyramídy, ktoré sa zachovali na Kanárskych ostrovoch.

 

Dnes na ostrove môžete obdivovať iba šesť posledných pyramíd, lebo ostatné boli, žiaľ, rozobrané. Oplatí sa sem však prísť najmä počas letného slnovratu. Z plošiny najväčšej pyramídy môžete totiž pozorovať takzvaný dvojaký západ Slnka.

Slnko zmizne za vysokým vrcholom hory, minie ho, znovu sa objaví a druhýkrát zapadne za ďalšou horou. Je to naozaj jedinečný pohľad a treba to vidieť na vlastné oči.

Viac o Tenerife, ale aj dojmoch a pocitoch z Kanárskych ostrovov, si môžete prečítať v našej ďalšej reportáži.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87050 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85282 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82792 videní | 6 minúty čítania