Späť na všetky články
pred 1 rokom 15082 videní | 8 minúty čítania

Toto sú najčastejšie triky, ktoré skúšajú podvodníci na turistoch po celom svete

Toto sú najčastejšie triky, ktoré skúšajú podvodníci na turistoch po celom svete
V Turecku strácajú kefky na topánky, v Taliansku pre vás majú náramok priateľstva a vo Francúzsku vám podstrčia zlatý prsteň.

Vynaliezavých podvodníkov stretnete po celom svete. V Turecku strácajú kefky na topánky, v Taliansku pre vás majú náramok priateľstva a vo Francúzsku vám podstrčia zlatý prsteň. V článku vám prezradíme, ako sa takýmto praktikám brániť.

 

1. Padnutú kefu na topánky nedvíhajte (Turecko)

Kráčate po ulici a zrýchleným krokom vás predbehne čistič obuvi, ktorému z kufríka spadne kefa na topánky. Keďže ste slušne vychovaný človek, kefu zdvihnete a na pána zakričíte. Ten sa vám vrúcnym pohľadom poďakuje a na znak toho, že to myslí naozaj úprimne, odmení sa vám vyleštením vašich topánok.

Keď je hotový, vypýta si finančnú odmenu za vykonanú prácu. Samozrejme, toto vyčistenie vás bude stáť oveľa viac ako zvyčajne.

Túto nepríjemnú situáciu poznáme z vlastnej skúsenosti. Utretie tenisiek mokrou kefou nás v Istanbule stálo 80 tureckých lír (asi 17 €).

Pouliční čističi topánok si v Turecku vycibrili naozaj dokonalý trik, pretože iniciátormi kontaktu nie sú oni, ale samotní turisti. Skúšajú ho takmer na každom cudzincovi, ktorý pôsobí slušným dojmom.

Ako tento trik vyzerá v praxi, si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:

 


2. Nespúšťajte svoj nápoj z očí (Rio de Janeiro)

Pokiaľ plánujete stráviť dovolenku v brazílskom Rio de Janeiro, opatrný sa oplatí byť aj v prípade, ak pri sebe nemáte žiadne cennosti. Jedno zo základných pravidiel pri návšteve Ria znie: Nikdy nespúšťajte svoj nápoj z očí.

Po meste a plážach sa totiž pohybujú „gangy“, ktoré vám pri malej chvíľke nepozornosti vhodia do drinku omamnú látku, po ktorej zaspíte. Ak ste v tej chvíli na pláži alebo v bare sami, je zrejmé, aký osud postihne vaše osobné veci.

podvod-s-napojom

Pokiaľ si objednávate nápoj z pouličného stánku, pozorne sledujte, ako vám ho barman pripravuje. Taktiež sa vyhýbajte akýmkoľvek ponukám na drink od cudzincov. Ak by ste predsa len nevedeli odolať, uprednostnite nápoje v plechovke, radí portál Travelscams.org.

 

3. Pri žobrajúcich ženách sa nezastavujte (Dubaj)

Častými obeťami tohto podvodu sú osamotené ženy v nákupných centrách a uliciach Dubaja. Podvodníčky oblečené v burke sa k vám priblížia s prosbou o finančnú pomoc, pretože ich dieťa je hospitalizované a potrebujú peniaze na lieky.

Aby pôsobili dôveryhodnejšie, vypýtajú si vaše telefónne číslo, aby vám peniaze mohli neskôr vrátiť späť. Ak sa vám takáto situácia prihodí, pokojne kráčajte ďalej. Napokon, žobranie je v Dubaji zakázané.

 

4. Náramok priateľstva nie je suvenír zdarma (Európa)

Pouličný predajcovia sa na vás vrhnú skôr, než ich stihnete odmietnuť, chytia vás za ruku a vzápätí vám pripnú náramok okolo zápästia, aj keď ste oň nejavili záujem. Popritom vravia, že si ho nesmiete dať nikdy dole, inak vám neprinesie šťastie.

podvod-s-naramkom

Zdroj: ChicagoNow

 

Aby vám podvodníci ukázali, aké jednoduché je takýto náramok vyrobiť, v niektorých prípadoch vás môžu požiadať, aby ste vložili prst do slučky. Takto si vás doslova „omotajú“, takže odísť bude nemožné.

Mohlo by sa zdať, že suveníry pre šťastie získate zadarmo, no nie je to tak. Podvodníci si za ne pýtajú obvykle 2 €, 5 € alebo aj 10 €. Ak odmietnete, ich priateľský úsmev vystrieda vražedný pohľad a spŕška nadávok.


Týmto kšeftárom sa vyhnete, ak sa namiesto rušných ulíc a námestí budete presúvať po okrajových uličkách. Alebo ak pohotovo prejavíte nezáujem.

Ak sa dostanete do štádia, keď už máte náramok na ruke, pohrozte im políciou alebo predstierajte, že sa ju chystáte zavolať.

S náramkovými podvodníkmi sa môžete stretnúť vo Francúzsku, Taliansku, Anglicku či Španielsku. Celkom určite ich však stretnete pred Bazilikou Sacré-Coeur, ktorá je hlavnou turistickou atrakciou v parížskom Montmartre.

 

5. „Nie je tento prsteň na zemi náhodou váš?“ (Paríž)

Ďalším obľúbeným trikom ľudí, ktorí striehnu na návštevníkov Paríža, je podvod so „zlatým“ prsteňom. Ten funguje nasledovne: cudzinec vás upozorní na prsteň na zemi s otázkou, či nepatrí náhodou práve vám. Ak odpoviete nie, bude sa vám ho snažiť predať.

podvod-s-prstenom

Zdroj: YouTube

 

Najskôr vám navrhne 50 €, no ak odmietnete, začne zjednávať. Cena takéhoto prsteňa je však úplne bezvýznamná, pretože v skutočnosti ide o lacnú napodobeninu z mosadze.

Pozrite sa, ako si so špekulantkou poradil chlapík vo videu:

 

6. „Váš hotel je zatvorený, pomôžem vám nájsť iný.“ (celý svet)

Aj napriek tomu, že ide o veľmi jednoduchý podvod rozšírený po celom svete, stále sa nájde množstvo turistov, ktorí mu naletia. Vodič taxíka vám po oznámení cieľovej adresy povie, že hotel, do ktorého plánujete ísť, je aktuálne zatvorený.

Navrhne vám teda odvoz do iného hotela, ktorý taxikárovi za odporúčanie vyplatí províziu. Prevádzkar hotela tak či tak zarobí, pretože náhradné ubytovanie vás bude stáť o niečo viac.

podvod-zavrety-hotel

Nemusí váš však oklamať iba taxikár, ale pokojne aj niekto z domácich obyvateľov s dokonalou angličtinou. Vymyslí si dôveryhodný dôvod, prečo je hotel alebo turistická atrakcia práve zatvorená a navrhne vám návštevu iného miesta, za čo takisto dostane zaplatené.

Trik je populárny v niektorých krajinách Európy, no najviac v Brazílii a Indii. Práve z nej si podobný negatívny zážitok odniesol cestovateľ Patrik Paulínyi. Viac o jeho skúsenosti si môžete prečítať v rozhovore.

 

7. Rozbitý fotoaparát (celý svet)

Predstavte si, ako si obzeráte pamiatky a vstrebávate atmosféru cudziny, keď vás zrazu osloví partička ľudí, aby ste im urobili spoločnú fotku na ich (nefunkčný) fotoaparát.

Keď im ho budete vracať späť, pretože nefunguje, „náhodou“ spadne, rozbije sa a podvodníci od vás budú chcieť peniaze na jeho opravu. Aj na tento trik môžete naraziť v krajinách po celom svete.

podvod-rozbity-fotoaparat

 

8. Autobusová zastávka, kde stoja iba taxíky (Čína)

Aj keď ide len o tabuľu s klamlivými časmi odchodov autobusov, podvodníci v ázijských krajinách sú naozaj vynaliezaví a usilovní. Inak by si predsa s falošnou autobusovou zastávkou nedávali toľko námahy. Ako z toho prosperujú?

Turisti, ktorí na takejto zastávke čakajú na svoj autobus, sa v skutočnosti dočkajú len lákavých ponúk na odvoz taxíkom. Trik je obľúbený hlavne medzi taxikármi vo veľkých mestách Číny.

podvod-autobusova-zastavka

 

9. Neverte policajtom, ktorí kontrolujú falošné peniaze (Európa)

Polícia môže overiť vašu totožnosť, no nemá žiadne právo kontrolovať obsah vašej peňaženky bez adekvátneho podozrenia. A zámienka, že v okolí kolujú falošné bankovky, je dostatočná.

Svoje peniaze teda nadávajte skontrolovať žiadnemu policajtovi. Buď vám ich ukradnú, alebo vymenia za skutočne falošné bankovky. V konečnom dôsledku o ne prídete tak či tak.

podvod-kontrola-bankoviek

V niektorých prípadoch môžete dokonca naraziť na skupinky podvodníkov v policajných uniformách. Zatiaľ čo jedni vám reálne peniaze vymenia za falošné, tí druhí vás pri ďalšej kontrole obvinia z ich falšovania.

Brániť sa môžete len vtedy, ak budete dôsledný – vyžiadajte si ich osobné čísla a opýtajte sa, na ktorej policajne stanici pôsobia.

S falošnými policajtmi sa môžete stretnúť po celom svete, no portál Express.co.uk v súvislosti s nimi spomína nedávne prípady v Budapešti, Barcelone, Ríme, Paríži či susednej Prahe.

 

10. Predražené kŕmenie holubov (Taliansko)

Počas návštevy talianskych miest, ako sú Miláno či Benátky, sa môže stať, že vám niekto cudzí vloží do ruky hrsť obilia a zapíska. Nejde o žiadneho vtipálka, ale špekulanta, ktorý týmto spôsobom priláka kŕdeľ holubov.

podvod-krmenie-holubov

Z náletu zhotoví niekoľko fotografií, za ktoré si bude chcieť nechať patrične zaplatiť. Môžete ho síce odmietnuť, no fotografie, ako vám holuby ďobú z rúk, sa predsa len budú v albume z dovolenky pekne vynímať.

Dostanete sa tak do nepríjemnej situácie a váhania aj bez vlastného pričinenia.

 

11. Okrem oblečenia vám vyčistia aj peňaženku (celý svet)

Aj tento podvod sa spája s lietajúcimi zvieratami a stretnete sa s ním napríklad v Thajsku, ale aj krajinách USA. O čo ide?

Okoloidúci na vás nenápadne vystriekne bielu tekutinu, ktorá pripomína vtačí trus. Vzápätí sa okolo vás zhromaždí skupinka domácich, ktorí vám znečistené oblečenie budú chcieť vyčistiť. Okrem šiat vám však „vybielia“ aj vaše vrecká.

podvod-cistenie-oblecenia

Inou alternatívou je trik, v ktorom vás cudzinec nedopatrením oleje svojím drinkom. Ako ospravedlnenie sa ponúkne, že vám škvrnu vyčistí. Namiesto nej sa však zameria na to, čo máte vo vrecku. Stretnete sa s tým napríklad v Brazílii.

Autor: Erik Oravec

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49092 videní | 3 minúty čítania