Späť na všetky články
pred 1 rokom 11591 videní | 8 minúty čítania

Postrehy zo Zanzibaru: Masajovia sú priateľskí a radi komunikujú. Hlavne so ženami

Postrehy zo Zanzibaru: Masajovia sú priateľskí a radi komunikujú. Hlavne so ženami
Evelina zbožňuje Zanzibar. Preto o ňom píše vo svojej reportáži.

Evelina zbožňuje Zanzibar a jeho exotickú atmosféru. O svoje zážitky a poznatky sa preto rozhodla prostredníctvom svojej reportáže podeliť aj s ostatnými milovníkmi bielych pláží a azúrového mora.
 

Unguja alebo neoficiálne Zanzibar je ostrov v Indickom oceáne na východnom pobreží Afriky. Spolu s ostrovom Pemba a množstvom malých ostrovov tvorí autonómny štát Zanzibar, ktorý patrí Tanzánii.

 

Po prílete na ostrov zažijete hneď niekoľko prekvapení. Letisko je veľmi malé a netradičné. Hneď na začiatok si pripravte 50 dolárov na vstupné víza, ktoré si vložíte do pasu. Očkovanie proti žltej zimnici nemusíte absolvovať, pokiaľ nemáte medzipristátie v Afrike. Prevláda tu vždy veľký chaos, ale nečudujte sa, sme predsa v Afrike.

Pri príchode do príletovej haly na vás batožina čaká priamo za pultom, kde vám ju podá vysmiaty letiskový personál. Milé, pretože nemusíte stáť v rade a pozerať sa na pás a zmätene hľadať vlastný kufor.

Keď opustíte letisko, nestihnete sa ani zorientovať a nasať atmosféru ostrova, pretože hneď sa na vás vrhnú pomocníci. Tí vám ochotne (ehm, aspoň za dolár) vynesú batožinu na vozidlo dala-dala. V našom prípade sme zvolili konfortnejšiu variantu a na hotel sme pokračovali mikrobusom.

dobravne-vozidlo-v-zanzibare-zanzibarska-doprava

Slávne dala-dala vozidlá sú jednou z charakteristických symbolov Zanzibaru.

Na ostrove nájdeme mnoho hotelových reťazcov – od drahých až po jednoduché klubové hotely, v ktorých väčšinou nájdete Talianov, ktorí tu tvoria najväčšie percento turistov. Aj preto sa niekedy s miestnym a personálom dohovoríte oveľa lepšie po taliansky, než anglicky. Miestny jazyk je svahilčina, ktorá je jazykom Tanzánie, Kene a Ugandi. Tú som si ihneď zamilovala. Rovnako ako celý Zanzibar. :)

Po príchode na hotel vás očakáva hotelový personál, ktorý spieva Karibu Zanzibar, čo v preklade znamená Vitajte! Popri tom vám servírujú exotické nápoje. Je to moment, na ktorý sa vždy teším najviac.

 

Každé pobrežie je niečím špecifické

Východné pobrežie je od letiska vzdialené približne 40 až 50 km. Pláže Uroa, Kiwengwa, Mahonda, Pingwe, Pwani Mchangani sú zelené a zdobené kokosovými palmami. Je tu menej hotelov a viac dediniek, čo pocítite hneď v prvý deň. Je možné, že sa na vás vrhne množstvo miestnych predavačov, ktorí vás so svojou ponukou budú sprevádzať oblečení pokojne až do vody.

Najviac ma na tomto pobreží fascinoval oceán. Ten bol doslova úžasný. Vďaka veľkému odlivu bol každý deň iný. Rovnako iná bola aj voda, ktorá miestami mala farebné pásy od žltej, cez zelenú až po tyrkysovú.

zanzibarska-plaz-more-ludia

V piesku môžete natrafiť na drevené kolíky, o ktoré sa zachytávajú morské riasy. Tie potom pozbierajú miestne ženy, vysušia ich a predávajú do celého sveta.

zbieranie-rias-na-pobrezi-zanzibar

Neodmysliteľnou súčasťou pláží na Zanzibare sú Masajovia. Väčšina z nich pochádza z Tanzánie. Dá sa povedať, že sú spestrením a charakteristickou ozdobou bielych pláží. Okrem toho je ich úlohou chrániť turistov a hotelové areály. Sú štíhli, vysokí a nosia svoje tradičné masajské oblečenie v rôznych farbách. Najčastejšie ich však vidieť v červených a modrých odevoch.

Vždy pri sebe majú palice, no v skutočnosti sú veľmi priateľskí a radi komunikujú s cudzincami. Hlavne so ženami. Pre niektoré z nich sú dokonca veľkou atrakciou, čo si sami uvedomujú a samozrejme z toho aj občas ťažia. :)

beloska-s-dvomi-masajmi-na-plazi-zanzibar

Pôsobia na nich svojimi tancami, na ktoré môžete natrafiť buď priamo na pláži alebo v hotelových rezortoch ako súčasť programu. Na plážach majú vlastné obchody, kde predávajú svoje výrobky – náramky, sošky a podobné drobnosti. Ja osobne ich mám veľmi rada, pretože z nich vyžaruje energia, dobrá nálada a vždy rozdávajú úsmev. O tom, že sú maximálne pohodoví, potvrdzuje aj ich obľúbený výraz „Hakuna matata“, teda žiadny problém.

plaz-uroa-musla-masaji-zanzibar

Pláž Uroa na východnom pobreží. Autor: Evelína

Severné pobrežie je od letiska vzdialené o čosi viac, približne 60 až 70 km. Najznámejšie a turistami najviac obľúbené miesta sú Nungwi, Kendwa, kde sa zároveň nachádzajú najdrahšie hotely na ostrove.

plaz-nungwi-zanzibar

Oblasť Nungwi patrí k najvyhľadávanejším miestam Zanzibaru.

Na tomto pobreží sú hotely umiestnené doslova vedľa seba, no aj vďaka tomu na pláži nájdete veľké súkromie. Od zvyšku „sveta“ vás delia práve hotely, z ktorých sa dostanete priamo na pláž. Ďalší stupeň ochrany tvoria spomínaní Masajovia. Voda severného pobrežia je nádherne tyrkysová. Nachádza sa tu tiež veľké množstvo barov, potápačských centier a príležitostí pre trávenie pekných chvíľ na výletnej lodi.

 

Od Paláca zázrakov po rodný dom Freddieho Mercuryho

Zanzibar ponúka množstvo miest, ktoré sa oplatí navštíviť. Preto určite nebude zbytočné zistiť si niečo o jeho histórii. Ako prvé odporúčam navštíviť hlavné mesto Stone Town. Pri prechádzke uličkami natrafíte na Palác zázrakov – bývalé sídlo zanzibarského sultána a zároveň prvú budovu na ostrove, v ktorej bola zavedená elektrina.

palac-zazrakov-zanzibar

Palác zázrakov – bývalé sídlo zanzibarského sultána. Autor: E. Jakubcová

Vašej pozornosti určite neujde ani stará portugalská pevnosť s bývalým trhom s otrokmi. Práve odtiaľ kedysi najviac pramenilo bohatstvo tohto ostrovného štátu. Nachádza sa tu tiež rodný dom speváka preslávenej rockovej skupiny Queen Freddieho Mercuryho.

Za posledné obdobie tu prebehla rekonštrukcia viacerých budov, ktoré teraz ostro kontrastujú s pomaly miznúcou krásou a pompéznosťou mesta, v ktorom sa indické, arabské, perzské a európske vplyvy splietali s africkou tradíciou.

 

Nadrozmerné korytnačky

Prison Island mal kedysi slúžiť ako väzenie, nikdy ho však nespustili do oficiálnej prevádzky. V poslednom období sa stal populárnym hlavne vďaka obrovským korytnačkám zo Seychelských ostrovov. Môžete sa medzi nimi voľne pohybovať a pritom ich aj kŕmiť.

prison-island-zanzibar

Prison Island preslávili obrovské korytnačky zo Seychelských ostrovov.

zanzibarska-korytnacka-v-dzungli

Medzi korytnačkami na Prison Island sa môžete voľne pohybovať a pritom ich aj kŕmiť.

Na tunajšom pobreží natrafíte aj na množstvo morských hviezdic. Okrem kŕmenia nadrozmerných korytnačiek je toto miesto ideálne aj na šnorchlovanie a potápanie.

hviezdica-na-pobrezi-prison-islandu

Trochu iný výlet ponúka Spice Farm – obľúbená farma s korením. Ide o rozľahlú farmu, na ktorej sa nachádzajú celé lány plodín, palmových stromov, lesov a záhonov s koreninami. Farma s disponuje plodinami, ktoré v minulosti hýbali históriou aj ekonomikou ostrova. Z plodín, ktoré sa tu pestujú, sú známe hlavne klinčeky, muškátový orech, kokos, kurkuma či kakao.

korytnacky-na-prison-island

Evelina si taktiež vyskúšala kŕmenie korytnačiek na Prison Island.

Koreniny, ktoré vám zachutia, si môžete rovno aj zakúpiť. Kokosový orech vám priamo do rúk prinesie „butterfly man“, ktorý je profesionál v lezení po kokosových palmách. Kokosové orechy si približne za 1,5 dolára viete zakúpiť aj priamo v hotelových rezortoch.

kokosova-palma-zanzibar

Takzvaný butterfly man je na Zanzibare odborníkom na lezenie po kokosových palmách.

 

Zopár tipov na záver

Ostrov s nádychom ozajstnej exotiky treba určite navštíviť medzi novembrom a marcom. V lete sú niektoré hotely zatvorené. Čo sa však týka tých luxusnejších, tie sú otvorené po celý rok.

Vo väčšine hotelov je strava vo forme all-Inclusive alebo soft all-inclusive, v ktorých cene sú zahrnuté iba nealkoholické nápoje. Aj keď ich domácou menou je tanzánsky šiling, na Zanzibare je možné platiť dolármi aj eurom.

Od roku 2015 zaviedla zanzibarská vláda pobytovú taxu 1 USD za noc, ktorá je splatná priamo na mieste v hoteli. Nezľaknite sa, keď vám odrazu prestane tiecť voda alebo svietiť svetlo. Na Zanzibare je to pomerne bežnou záležitosťou, no pre takéto prípady je každý rezort vybavený vlastným záložným generátorom.

hotel-dream-of-zanzibar

Hotel Dream of Zanzibar, Idem.sk

Dopravu na Zanzibare zastrešujú taxíky alebo mikrobusy. Ak túžite po autenticite, určite vyskúšajte miestne dala-dala. Na tento zážitok budete spomínať ešte dlho-dlho po tom. :-)

 

Jazykový rýchlokurz svahilčiny

Jambo – Ahoj

Habari gana? – Ako sa máš?

Mzuri sana – Veľmi dobre

Asante sana – Ďakujem pekne

Tunakutakia siku njema – Pekný deň

Chakula chema – Dobrú chuť

 

Chcete si zažiť Zanzibar aj Vy?

 

Autor: Evelina 

Súvisiace články
pred 1 rokom 86955 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84974 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82746 videní | 6 minúty čítania