Späť na všetky články
pred 9 mesiacov 6094 videní | 7 minúty čítania

Po stopách najlepšieho seriálu: Ako ísť na výlet do Černobyľu a na čo si dať pozor?

Po stopách najlepšieho seriálu: Ako ísť na výlet do Černobyľu a na čo si dať pozor?
Ak chcete navštíviť Černobyľ, nestačia vám iba letenky na Ukrajinu a zbalený batoh. Pred cestou sa pripravte aj na toto.

Vaše telo príjme viac žiarenia počas letu do Kyjeva ako za jeden deň strávený v černobyľskej zóne. Napriek tomu je tu zakázané chodiť po lesoch a do budov, sadať si na zem alebo jesť na priestranstve. Čo ďalšie musíte vedieť, ak plánujete navštíviť miesto vzniku najväčšej jadrovej katastrofy?

 

zabavny park v meste Pripiat

Seriál Černobyľ uzrel svetlo sveta iba nedávno, no už dokázal osloviť masy ľudí a obsadiť prvé miesto v rebríčku najlepších seriálov všetkých čias. S pribúdajúcimi epizódami však okrem popularity seriálu rástol aj počet ľudí, ktorí by chceli miesto najväčšej jadrovej katastrofy vidieť na vlastné oči. 

Ak si chcete spraviť výlet do Černobyľu aj vy, mali by ste vedieť nasledujúce:

 

1. Je to úplne bezpečné

Ak sa priateľom pochválite, že plánujete výlet do Černobyľu, pravdepodobne sa na vás pozrú ako na človeka, ktorý stratil rozum. Iné je to v prípade, ak ste fanúšikom adrenalínu a netradičných exkurzií, pretože v tom prípade vaše odhodlanie určite pochopia. Tak či onak, pobyt v černobyľskej oblasti je dnes úplne bezpečný.

Na mnohých miestach je úroveň radiácie podobná tej, ktorú dostanete kdekoľvek inde vo svete. Ak ich neupokojí ani to, povedzte im, že vaše telo príjme viac častíc gama žiarenia počas letu do Kyjeva ako za jeden deň strávený v černobyľskej zóne. 

vyhlad na mesto Pripiat
Počas jednodňového výletu v Černobyle budete vystavený radiácii 0,3-0,5 μSv. Len pre porovnanie, zo Slnka prijmeme 3 000 μSv ročne a ten, kto denne vyfajčí krabičku cigariet, za rok dostane dávku žiarenia až v hodnote 53 000 μSv. Zdroj: CHERNOBYLwel.come

Samozrejme, existujú aj oblasti, kde je radiácia oveľa vyššia, no do týchto oblastí vás sprievodca nevezme buď vôbec, alebo len na bezpečnú vzdialenosť a krátky čas. Platí to napríklad pre Červený les za elektrárňou, ktorý v dôsledku silnej radiácie vyschol po niekoľkých dňoch od výbuchu.

Od roku 2016 má osudný reaktor nový sarkofág a po jeho osadení sa úroveň žiarenia v okolí elektrárne znížila trojnásobne. O bezpečnosť zdravia návštevníkov je teda dobre postarané a ešte aj dlho bude. Životnosť tohto sarkofágu sa totiž odhaduje na minimálne sto rokov.

sarkofag v Cernobyle
Hodnota žiarenia blízko reaktora je vďaka novému sarkofágu okolo 1,2 μSv za hodinu.

 

2. Do Černobyľu jedine s cestovkou

Mysleli ste si, že ak chcete navštíviť Černobyľ, stačia vám letenky na Ukrajinu, zbaliť si batoh a v okolí elektrárne sa budete pohybovať ako po Disneylande? Asi vás sklameme, pretože pobyt v černobyľskej uzavretej zóne je prísne strážený a kontrolovaný. Dostať sa tam na vlastnú päsť je teda nemožné.

Voziť sem turistov môžu len certifikované cestovné kancelárie, ktorých zoznam nájdete na stránke Združenia prevádzačov po Černobyle

zastavka pri sarkofagu v Cernobyle
Zastávka pred novým sarkofágom. Zdroj: CHERNOBYLwel.come

Jednou z najpopulárnejších je cestovná kancelária CHERNOBYLwel.come s ponukou jednodňových a viacdenných výletov do černobyľskej oblasti. Exkurzie ponúkajú až v deviatich jazykoch, medzi ktorými sa nachádza aj slovenčina a čeština.

Agentúra sa klientom prisľubuje, že v prípade nespokojnosti s výletom im ešte pred jeho skončením vráti všetky peniaze. Ich 10-ročná skúsenosť je však zárukou, že nadmernú dávku zážitku dostane každý návštevník.

navstevnici v Cernobyle

Ako to funguje? Vzhľadom na miesto výletu úplne jednoducho – vyberiete si, o aký typ výletu máte záujem, rezervujete si ho, po prílete do Kyjeva vás vyzdvihnú a po asi dvojhodinovej ceste autobusom ste na mieste.

 

3. Pas potrebujete mať vždy pri sebe

Keďže Ukrajina nie je súčasťou Európskej únie, pre vstup do nej potrebujete mať cestovný pas s platnosťou aspoň 6 mesiacov. Číslo vášho pasu si vyžiada aj cestovná kancelária, aby vám vybavila povolenie na vstup do uzavretej zóny.

Kontrolovať vám ho bude aj armáda tesne pred vstupom, takže pre istotu si viackrát skontrolujte správnosť údajov. Bola by obrovská smola a škoda, ak by vás do areálu nepustili len kvôli jednému chybnému číslu.

Víza pre Slovákov nie sú pre pobyt na Ukrajine po dobu 90 dní potrebné. 

pamatny chodnik s nazvami evakuovanych dedin
Pamätný chodník s názvami evakuovaných dedín.

 

4. Musíte sa obliecť podľa pravidiel

Je jedno, či sa do Černobyľu vyberiete v lete alebo v zime – vždy musíte mať na sebe dlhé nohavice, tričko s dlhými rukávmi a pevnú obuv. Cestovné kancelária odporúčajú obliecť si staré veci, ktoré vám nebude ľúto vyhodiť, takže značkové šortky a sandále si nechajte na dovolenku pri mori.

Aj keď je pohyb v černobyľskej oblasti bezpečný, čiastočky prachu sa môžu dostať všade. Vo väčšine prípadov stačí použité oblečenie dôkladne vyprať, no popravde, tieto veci si asi nebudete chcieť nechať na ďalšie nosenie.

 

5. Fotografovanie vojakov je zakázané

Vstup do chránenej zóny či samotnej elektrárne Černobyľ je zakázané fotografovať. To isté platí aj o vojakoch, ktorých tu stretnete. Ak sa tento príkaz rozhodnete otestovať, fotoaparát či kameru vám asi nevezmú, no môžu vás vyzvať, aby ste tieto zábery zmazali rovno pred nimi.

obrneny transporter v Cernobyle

Donedávna boli dronové zábery v oblasti úplne zakázané, no dnes sú už ako-tak povolené. Nie je to však samozrejmé, pretože ak chcete v Černobyle natáčať s dronom, musíte získať špeciálne povolenie a zaplatiť nemalý poplatok.

Slovák, ktorý natáčal v meste Pripiať, tvrdí, že „povolenie s dronom stoji 220 dolárov, no od 1. apríla 2019 sú sprísnené regulácie.“ Jemu s tým pomohla ukrajinská cestovná agentúra, pre ktorú točil už aj v minulosti. 

 

6. Pokladať elektroniku na zem je riskantné

Jednou z hlavných zásad pri návšteve Černobyľskej uzavretej zóny je zákaz pokladať osobné veci na zem. Platí to najmä pre fotoaparáty a smartfóny. Súčasťou zoznamu je aj zákaz fajčenia, pitia, jedenia a sadania si kdekoľvek sa vám zachce.

navstevnici v Cernobyle

Nepovolený je aj vstup do budov, okrem tých, ktoré sú súčasťou programu. 

Stavby v meste Pripiať postupne chátrajú, takže pohyb po bytovkách a ich strechách je veľmi nebezpečný. Aktuálne sú po zakázaných miestach rozmiestnené kamery, takže aj keby vás na ne sprievodca zobral, riskuje tým odobratie svojej licencie.

 

7. Pred odchodom vás skontrolujú

Pred skončením exkurzie vás čaká dôkladná prehliadka, v rámci ktorej zmerajú úroveň radiácie vášho tela, oblečenia aj obuvi. Ak sa zistí, že kontaminácia prevyšuje stanovené hodnoty, svoje veci tu jednoducho budete musieť nechať.

kontrola radioaktivity po navsteve Cernobylu

Akýmkoľvek nepríjemnostiam však predídete, ak sa budete riadiť pokynmi svojho delegáta. Zásadné odporúčanie je nestúpať na mach, ktorý na seba viaže najviac rádioaktivity zo všetkých rastlín v černobyľskej oblasti.

Žiadne kamene či iné predmety si odtiaľ určite neberte. Na kontrole by vám ich naj tak našli, takže pokúšať šťastie sa neoplatí. Jediné povolené suveníry sú tie z oficiálneho stánku. 

 

8. Jeden deň vám stačiť nebude

Mnohí návštevníci sa po návrate vyjadrili, že výlet do Černobyľu bol obrovským zážitkom a kedykoľvek by si ho opäť zopakovali. Aby ste si užili atmosféru Černobyľu bez ďalšieho návratu, odporúčame vám vybrať si aspoň dvojdňový výlet spojený s návštevou chladiacej veže, policajnej stanice, vrakoviska vojenskej techniky a gigantického vojenského radaru Duga.

Svoj výlet do Černobyľu si môžete rozšíriť aj o návštevu vnútorných priestorov stále funkčnej elektrárne Černobyľ. 

Napriek tomu, že je oblasť mŕtva, v skutočnosti ponúka množstvo zaujímavých miest, ktoré treba vidieť a spoznať príbehy, ktoré sa na nich viažu.

Súvisiace články
pred 1 rokom 87055 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85292 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82793 videní | 6 minúty čítania