Späť na všetky články
pred 1 rokom 12059 videní | 8 minúty čítania

Obohacovať sa a nemíňať? Tieto slovenské múzeá a galérie môžete navštíviť zadarmo

Obohacovať sa a nemíňať? Tieto slovenské múzeá a galérie môžete navštíviť zadarmo
Každú prvú nedeľu v mesiaci na Slovensku máme voľne sprístupnených až 37 expozícií. Vidieť sa oplatí minimálne týchto sedem z nich.

Vedeli ste, že Spišský hrad, Červený kameň, Betliar či Bojnice môžete navštíviť s celou svojou rodinou aj bez vstupného? Nemusíte pritom preskakovať žiadne hradby ani ploty. Každú prvú nedeľu v mesiaci na Slovensku máme voľne sprístupnených až 37 expozícií. Vidieť sa oplatí minimálne týchto sedem z nich.

 

1. Slovenské národné múzeum v Martine

Ak patríte medzi ľudí, ktorí toho chcú počas jedného dňa vidieť čo najviac, určite sa vyberte do Martina. Tunajšie múzeá sú jedným z najväčších zoskupení Slovenského národného múzea. Tvorí ho totiž až 7 samostatných múzeí.

Etnografické múzeum v Martine predstavuje najväčšiu zbierku slovenskej ľudovej kultúry Zdroj: turiec.com

Tým najhlavnejším je Etnografické múzeum so zameraním na našu ľudovú kultúru. V rámci návštevy tohto regiónu odporúčame navštíviť Múzeum slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch.

Je to náš najväčší skanzen a tvorí ho až 145 obytných, technických a hospodárskych charakteristických stavieb z regiónov Orava Liptov, Turiec a Kysuce.

Ďalšími súčasťami martinského múzea je Múzeum Andreja Kmeťa, ktoré dokumentuje prírodu severozápadných regiónov Slovenska. Pokiaľ patríte k priaznivcom umenia, choďte si pozrieť dom, ktorý je zároveň ateliérom, kde pracoval a žil Martin Benka. 

Takmer polovica peňazí na výstavbu Múzea Andreja Kmeťa (115 924,87 korún) bola získaná národnou zbierkou. Zdroj: Wikimedia.org

Ďalšie podobné múzeum sa nachádza v Blatnici a je venované životu a práci Karola Plicku – jednému z našich najznámejších fotografov. 

Posledné a zároveň najmladšie múzeá sú venované slovenským menšinám. Jedno z nich je Múzeum kultúry Čechov, to druhé Múzeum kultúry Rómov na Slovensku a nájdete ho priamo v areáli Múzea slovenskej dediny.

V Múzeu slovenskej dediny sú umiestnené obydlia a úžitkové stavby typické pre severozápadné regióny Slovenska.

 

2. Spišské múzeum v Levoči

Aj keď Spišskému regiónu najviac dominuje jeden z našich najväčších hradov, táto pamiatka nie je jedinou, ktorú na Spiši nájdete. V správe Spišského národného múzea v Levoči je okrem Spišského hradu aj Historická radnica, Výstavná sieň a Dom Majstra Pavla.

Keďže sa všetky expozície okrem hradu nachádzajú v Levoči, navštíviť ich stihnete aj v rámci jedného dňa. Výstava vo vnútri radnice je venovaná histórii mesta od jeho počiatku, rozkvetu až po súčasnosť. 

Historická radnica v Levoči.

Za návštevu určite stojí aj pamätný dom z 15. storočia so súpisným číslom 20, ktorý sa nachádza na Námestí Majstra Pavla. 


Dom Majstra Pavla z Levoče – jedného z najvýznamnejších umeleckých rezbárov v Európe.

Počas svojho pôsobenia v ňom býval známy rezbár Majster Pavol, ktorého celý svet pozná ako autora najvyššieho dreveného oltára na svete. Ten nájdete v hneď naproti v Chráme sv. Jakuba. 

Bazilika svätého Jakuba – najvyššia náboženská stavba na Spiši. Zdroj: Wikimedia.org

Expozícia múzea je venovaná životu a práci Majstra Pavla a počas návštevy spoznáte ukážky väčšiny jeho výtvorov. Ak by ste ich originály chceli vidieť naživo, budete potrebovať viac ako jeden deň. Sú totiž roztrúsené po chrámoch na celom Slovensku.

TIP: Ak už budete na Spiši a zostane vám chvíľu čas, zájdite si pozrieť nedávno otvorenú expozíciu História baníctva na Spiši. Návšteva tohto miesta počas prvej nedele v mesiaci je takisto zadarmo.

 

3. Múzeum letectva v Košiciach

Chystáte sa na dovolenku s odletom z Košíc a zhodou okolností termín vášho odchodu pripadá na prvú nedeľu v mesiaci? Čakanie na letisku si môžete skrátiť zachádzkou do leteckého múzea. Nachádza sa totiž hneď vedľa letiska.

V múzeu je vystavených vyše 60 vojenských a civilných lietadiel, ktoré reflektujú vývoj letectva v Európe, bývalom Česko-Slovensku a Slovensku. Medzi nimi nájdete napríklad stíhačky, bombardéry, ultraľahký vetroň či poľnohospodársky „Čmeliak“.

Unikátom múzea je Galéria prezidentských lietadiel, ktorú v prevažnej väčšine tvoria vyradené vojenské lietadlá od predstaviteľov európskych krajín, USA či dokonca Číny.

 

4. Galéria na Zvolenskom zámku

Kto by bol povedal, že najväčšia obrazáreň na Slovensku sa nachádza práve na hrade v centre Zvolena? V rámci návštevy zámku si teda môžete pozrieť nádhernú kultúrnu pamiatku zo 14. storočia a zároveň bohatú kolekciu umenia od 14. do 19. storočia.

Expozícia na prízemí a druhom poschodí zámku je súčasťou Slovenskej národnej galérie. Pozrieť si tu môžete napríklad kópie drevorezbárskych diel Majstra Pavla z Levoče či ukážky rôznych maliarskych štýlov z Talianska, Francúzska, Holandska či Nemecka.

Nádvorie Zvolenského zámku.

Okrem prvej nedele v mesiaci môžete navštíviť Zvolenský zámok bez platenia aj v prípade, ak máte trvalý pobyt vo Zvolene alebo ste študentom výtvarného umenia.

 

5. Solivar v Prešove

Východné Slovensko je rajom technických pamiatok. Potvrdzuje to aj prešovský Solivar. Kedysi najvýznamnejšie ložisko soli dnes tvorí ho komplex viacerých technických objektov na jej ťaženie a varenie.

Kamennú soľ tu ťažili takmer 200 rokov, no keď 155 metrov hlbokú šachtu Leopold zaplavila v roku 1752 voda, namiesto čistej soli ťažili soľanku – soľný roztok plný nečistôt. 

Z nej dostali čistú soľ varením a odparovaním vody. Obrovská drina, keď si človek predstaví činnosť, o ktorej sprievodca počas prehliadky vraví.

Národnú kultúrnu pamiatku postihla v roku 1986 katastrofa. Z majestátneho skladu soli sa stala požiarom zdevastovaná ruina. 

Po nie tak dávnej rekonštrukcii je však Solivar v Prešove unikátnou technickou pamiatkou, ktorú nám môžu ostatné krajiny iba závidieť.

 

6. Múzeum na hrade Červený Kameň

Návštevu hradu Červený Kameň v obci Častá sme na portáli IDEM už raz odporúčali. Vtedy to bolo vďaka jeho nádherným záhradám, teraz je dôvod úplne iný.

Pohľad na Červený Kameň z vtáčej perspektívy. Zdroj: Muzeum.sk

Červený Kameň má totiž okrem okolia aj veľmi zaujímavý interiér, ktorý je súčasťou expozície Slovenského národného múzea. Výstava vo vnútri hradu je zameraná na vývoj slovenskej šľachtickej a meštianskej bytovej kultúry. 

Kaplnka na hrade je vyzdobená a freskovu od talianskeho maliar Carpoforo Tencalla. Zdroj: Slovakia.travel

Skrátene by sa teda dalo povedať, že ide o múzeum nábytku

Zaujímavé je aj podzemie hradu, ktoré slúžilo ako sklad vína. Keďže je hrad veľmi zachovaný, jeho okolie aj útroby lákajú nielen Slovákov, ale aj zahraničných návštevníkov či filmárov. 

Hrad a jeho okolie poslúžil ako rekvizita pri natáčaní viacerých filmov. Medzi tie najznámejšie patrí Princezná Fantaghiro, Posledná légia či Sokoliar Tomáš.

Interiér hradu slúži ako múzeum nábytku. Zdroj: Slovakia.travel

Sokoly sú súčasťou hradu dodnes. V jeho prednádvorí sa nachádza sokoliarsky dvor ASTUR, ktorý je zároveň najväčšou „kolekciou“ dravých vtákov na Slovensku. Vstup sem je ale spoplatnený aj počas prvej nedele v mesiaci.

 

7. Schaubmarov mlyn v Pezinku

Aby ste toho pri návšteve Červeného Kameňa stihli vidieť viac, ďalšie naše odporúčanie sa od hradu nachádza v Pezinku, len 20 minút cesty autom.

Budova Schaubmarovho mlynu v Pezinku. Zdroj: Slovenská národná galéria

Ak si myslíte, že sa počas pobytu v Schaubmarovom mlyne dozviete niečo o mlynárskom remesle a výrobe múky, máte pravdu iba sčasti. Mlyn je tiež galériou súčasného výtvarného umenia a pod správu Slovenskej národnej galérie patrí už od roku 1997.

Aj vďaka tomu je Schaubmarov mlyn jediný, ktorý si zachoval svoju pôvodnú podobizeň. Podľa údajov z oficiálneho turistického portálu Slovenska ide o najväčší potočný mlyn na Slovensku a jeden z najväčších mlynov svojho druhu v Európe.“

Zdroj: Schaubmarov mlyn

Okrem spomínaných výstav je mlyn obľúbeným komunitným centrom, kde sa organizujú rôzne kultúrne a spoločenské podujatia pre jednotlivcov aj rodiny s deťmi.

Na veľkom dvore sa okrem budovy mlyna nachádzajú viaceré domy. Zdroj: Slovenská národná galéria

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145126 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120599 videní | 6 minúty čítania