Späť na všetky články
pred 1 rokom 13770 videní | 5 minúty čítania

Nemecký ostrov Rujana bol hitom socializmu, dnes je opäť v kurze

Nemecký ostrov Rujana bol hitom socializmu, dnes je opäť v kurze
Objavte piesočnaté pláže a nádhernú prírodu ostrova Rujana, ktorý sa často označuje za skrytý drahokam Nemecka.

Najväčší nemecký ostrov Rujana ponúka množstvo príležitostí na čerpanie inšpirácie a oddych, ktorý tu v minulosti hľadali aj Sigmund Freud či Albert Einstein. Nie nadarmo sa považuje za skrytý drahokam Nemecka.

 

plaz v stredisku Binz Rujana
Pláž na ostrove Rujana v prímorskom stredisku Binz

Výlety do Nemecka sa málokomu spájajú s pobytom pri mori. Turisti väčšinou mieria do nemeckých hôr alebo obdivujú architektonické pamiatky, napríklad rozprávkový bavorský zámok Neuschwanstein.

V období socializmu však naši prarodičia cestovali za slnkom a plážami práve do Nemecka na ostrov Rujana – počuť tu češtinu a slovenčinu nebolo nič výnimočné. Ostrov je dnes opäť v kurze hlavne vďaka nádhernej prírode a kilometrom piesočnatých pláží.

Rujana je najväčším nemeckým ostrovom, leží na severovýchode krajiny v Baltickom mori. Žije na ňom približne 77-tisíc ľudí a má bohatú históriu – historické nálezy svedčia o tom, že Rujana bola obývaná už v kamennej dobe.

Svoj názov má ostrov podľa slovanského kmeňa Rujanov, ktorí ho osídlili v siedmom storočí. Ostrov neskôr patril Dánom, Švédom a Prusom. Po páde socializmu a zjednotení NDR s NSR patrí spolkovej republike Meklenbursko-Predpomoransko.

zapad slnka ostrov Rujana
Západ slnka na ostrove Rujana

 

Očarila aj Einsteina

Rujana býva často označovaná ako skrytý drahokam Nemecka. Podľa portálu tripsavvy.com sem v minulosti chodili oddychovať mnohé významné osobnosti nemeckých dejín, napríklad Otto von Bismarck, Sigmund Freud, Thomas Mann alebo Albert Einstein.

Prečo je teda Rujana taká špeciálna?

Odpoveďou je unikátna kombinácia romantiky a divokej prírody. Celý ostrov lemuje viac než 60 kilometrov prekrásnych bielych piesočnatých pláží s priezračným morom. Dopĺňajú ich vysoké strmé útesy z bielej kriedy a očarujúca zelená scenéria.

kriedove utesy Rujana
Kriedové útesy na ostrove Rujana

Miestne pláže ponúkajú viacero organizovaných turistických stredísk, ale bez problémov si nájdete aj nikým nerušené miesta. Celý ostrov má rozlohu asi 932 kilometrov štvorcových, prechádzky po plážach môžu byť nekonečne inšpiratívne. Na ostrove je navyše veľmi dobre rozvinutá aj sieť cyklotrás.

plaz Binzer Strand Rujana
Cestou zo známej pláže Binzer Strand

Musíme vás však upozorniť, že Rujana nie je typickým letoviskom, v ktorom môžete niekoľko dní preležať pri vode a slnku. Priemerná teplota v lete je aj v najteplejších mesiacoch asi 16,7 °C (deň aj noc spolu), kým napríklad v chorvátskom Dubrovniku je v júli priemer 23,1 °C.

Baltické more je síce chladnejšie než Jadranské a kúpať sa v ňom nemusí vyhovovať každému, ale v lete je na Rujane dostatok dní, kedy je to možné. Navyše, mnohí sem utekajú práve pred unavujúcimi horúčavami.

typicka sceneria ostrov Rujana
Typická scenéria Rujany

 

Ako domček pre bábiky

Rujana ponúka aj mnoho ďalších turistických možností. Národný park Jasmund je najmenším v Nemecku, ale patrí k najkrajším. Práve na jeho území sa nachádzajú spomínané kriedové útesy, vrátane najznámejšieho s názvom Königsstuhl. Leží vo výške 118 metrov nad morom a ponúka nádherný výhľad.

narodny park Jasmund Rujana
Národný park Jasmund patrí k najkrajším v celom Nemecku

Národný park Jasmund patrí od roku 2011 na zoznam Svetového dedičstva UNESCO. Územie je domovom viacerých vzácnych druhov rastlín a živočíchov – hniezdi tu napríklad orliak morský.

Čo je na Rujane skvelé je tiež skutočnosť, že si uvedomujete, že nie ste na bežnej dovolenke. Popri prechádzkach pri mori môžete obdivovať typické biele nemecké domčeky. Najväčším mestom na ostrove je Bergen, poklad miestnej architektúry sa však nachádza inde.

Je ním mólo v obci Sellin, ktoré bolo postavené v roku 1901. Nachádza sa na ňom luxusná reštaurácia z diaľky pripomínajúca domček pre bábiky, ktorá je ikonou Rujany. Sellin je taktiež jedno z kúpeľných stredísk na ostrove, známe kúpele nájdete aj v prímorskom rezorte Binz a na mnohých iných miestach.

molo a restauracia Sellin Rujana
Mólo a reštaurácia v obci Sellin

Jedným z najzaujímavejších miest ostrova je aj mys Kap Arkona – najsevernejší bod ostrova s početnými majákmi, vytvárajúci príležitosti pre milovníkov fotografovania.

mys Kap Arkona Rujana
Mys Kap Arkona s početnými majákmi je skvelou lokalitou na fotografovanie.

Opomenúť nesmieme ani lesík Granitz s krásnym poľovníckym domom, ktorý ročne navštívi viac než 200-tisíc návštevníkov.

polovnicky dom v lese Granitz Rujana
Poľovnícky dom v lesíku Granitz

Mimoriadne navštevovaným miestom jej aj Prora – symbol tienistej stránky nemeckej histórie. Ide o komplex budov, z ktorých chcel Hitler urobiť turistické centrum, avšak začiatok druhej svetovej vojny jeho plány narušil.

Budovy po vojne kontrolovali komunisti a dlho aj chátrali. S rastúcou popularitou Rujany však o komplex prejavili záujem developeri a dnes sa tam nachádza luxusný hotel s kúpeľmi. Smutnú históriu pripomínajú múzeá.

dovolenkovy komplex Prora Rujana
Hitler chcel urobiť z Prory najväčší dovolenkový komplex na svete. Plány mu prekazila vojna.

 

Ako na Rujanu?

Aj keď je Rujana ostrovom a mohlo by sa zdať, že dostať sa na ňu bude komplikované, nie je to tak. Pre slovenských turistov je základom dostať sa do Berlína, kam môžete letieť alebo ísť vlakom.

Z Berlína sa priamym vlakovým spojením musíte dostať do prístavného mesta Stralsund, ktoré leží tesne vedľa Rujany.

mesto Stralsund Rujana
Mestečko Stralsund je s ostrovom Rujana prepojené mostom.

Stralsund je sám osebe zaujímavou zastávkou, keďže ide o historické hanzovné mesto, ktoré patrí do zoznamu UNESCO. S ostrovom ho spája most, vďaka čomu sa na Rujanu dá dostať autobusom aj vlakom.

Súvisiace články
pred 1 rokom 86685 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84216 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania