Späť na všetky články
pred 1 rokom 4828 videní | 8 minúty čítania

Najkrajšie miesta Nového Zélandu, ktoré vás prenesú do iného sveta

Najkrajšie miesta Nového Zélandu, ktoré vás prenesú do iného sveta
Ostrovná krajina v Tichom oceáne je snom každého cestovateľa. Poďte sa o tom spolu s nami presvedčiť.

Vedeli ste, že Hobit sa natáčal na Novom Zélande? Alebo že až jednu tretinu územia tvoria národné parky? Ostrovná krajina v Tichom oceáne je jednoducho snom každého cestovateľa. Poďte sa o tom spolu s nami presvedčiť.

 

Nový Zéland s dvomi hlavnými ostrovmi a celkovou rozlohou 268-tisíc kilometrov štvorcových obýva zhruba 4,8 milióna obyvateľov. Väčšinu z nich tvoria európski Novozélaňdania. Druhé najväčšie zastúpenie majú Maori, ktorí sú po celom svete známi rituálom haka. Ide o spojenie tanca, gest a fráz, ktoré sú pre pôvodných obyvateľov symbolom sily, jednoty a hrdosti.

Okrem slávneho tanca a maorskej kultúry je Nový Zéland populárny jedinečným geografickým určením. Veď napokon, prejsť sa od krásnych pláží cez pralesy až k vulkanickým a zasneženým pohoriam – také niečo sa cestovateľom nenaskytne len tak hocikde.

 

Najkrajšie pláže

A začnime teda plážami. Nový Zéland sa môže pochváliť až 120 kilometrami pobrežia. No ako poznamenal cestovateľ Vlado, ktorý krajinu pred pár rokmi navštívil, žiadne rezorty ani hotely poblíž mora nečakajte.

Ak sa chcete okúpať, využite mestskú dopravu, vezmite auto alebo sa prejdite pešo. A že sa oplatí obetovať trochu energie, o tom vás presvedčia tieto nádherné miesta.

 

Koekohe

Jednou z najväčších atrakcií južného ostrova je pláž Koekohe. A hoci jej pobrežný šarm a parádne výhľady na more nechýbajú, nie je to, čo ju robí takou známou. Pláž sa preslávila najmä vďaka balvanom Moeraki, ktoré sa v dôsledku erózie oddelili od tamojších útesov.

Pláž je známa najmä vďaka balvanom Moeraki. 

Číselné údaje hovoria, že niektoré z kameňov sú staré aj štyri milióny rokov a najdlhšie majú priemer okolo dvoch metrov. Tonové balvany vyhľadávajú turisti hlavne ráno a večer, keď slnko cez skaly vrhá mäkké svetlo a vytvára tak skvelé podmienky na fotografovanie.

 

Muriwai

V západnej časti severného ostrova nájdete pláž Muriwai. Tá vedie k takzvanej gannet colony. Ide o miesto, kde sa združujú kŕdle vzácneho morského vtáka – suly bielej (v angličtine ako gannet). Od augusta do marca tu môžete naraziť až na 1200 párov a pozrieť si ich celkom zblízka.

V kolónii prebývajú stovky párov vzácnej suly bielej. 

Ak máte radi surfovanie, pláž Muriwai je na tento šport ideálnym miestom. Okrem profesionálov si na svoje prídu aj začiatočníci, ktorí sa môžu prihlásiť do surferskej školy.

Výhľad na krásnu pláž Muriwai.

 

Piha

Podobne ako Muriwai, aj pláž Piha leží v severnej časti Nového Zélandu. Podobnosť môžeme vnímať aj v perfektných podmienkach na surfovanie, ktoré prajú hlavne skúsenejším milovníkom adrenalínového športu. Ak by ste nemali vzrušenia dosť, vyskúšajte zlaňovanie kaňonu Piha.

Na pláži si môžete vyskúšať aj zlaňovanie kaňonu.

V prípade, že ste skôr pokojnejší typ, urobte si na pláži piknik alebo zájdite do miestnej reštaurácie v surferskom klube. Alebo sem vyrazte počas leta, keď je celá pláž vyhradená len pre plavcov.

 

Wharariki

Z mesta Collingwood vám potrvá zhruba pol hodiny, kým sa dostanete na kempingové parkovisko. Odtiaľ už len 20 minút pešo a ste na pláži Wharariki. Tá je známa bielym pieskom, ktorý sa formuje do dún, a tiež blízkymi jaskyňami.

Pre pláž Wharariki sú typické biele duny a blízke jaskyne.

To, že ste na správnom mieste, budete vedieť aj podľa skalných komínov, ktoré akoby vystupovali priamo z morského dna.

Najlepšie urobíte, ak sa sem vyberiete počas odlivu. Vtedy sa budete môcť dostať bližšie k skalám a voda vám neznemožní prístup do jaskýň. Ak vystihnete nesprávny čas, nič sa nedeje. Namiesto pláže si zvoľte pešiu alebo cykloturistiku. Vďaka mnohým chodníkom pre cyklistov aj peších to nebude vôbec problém.

Jaskyňa v blízkosti pláže Wharariki.

 

Krajina sopiek a národných parkov

Po tom, aké miesta sme vám doteraz ukazovali, možno ani neuveríte, že sa stále nachádzame na Novom Zélande.

Veď napríklad také fjordy poznáme zväčša len zo severských krajín. Ale keďže Nový Zéland je zmesou rôznorodých prírodných krás, niekoľko fjordov nájdete aj tu.

Najznámejším z nich je Milford Sound, ktorý leží v Národnom parku Fiordland, v južnej časti krajiny. Na rozdiel od iných fjordov, k Milford Sound sa okrem lietadla dostanete aj po ceste. Výbežok však ohraničujú strmé útesy a cestou tam sa musíte predrať hustými dažďovými pralesmi.

Okolie fjordu Milford Sound.

No výhľady na vodopády či kajakovanie v blízkosti skalných komínov určite za tú námahu stoja.

To isté platí o Národnom parku Tongariro, ktorý leží na pol ceste medzi Aucklandom a Wellingtonom.

Národný park Tongariro, v pozadí sa nachádza sopečný vrch Ngauruhoe. 

Preslávenú turistickú trasu Tongariro Alpine Crossing sa určite oplatí absolvovať, a to minimálne preto, že vedie okolo sopečného vrchu Ngauruhoe. Okrem neho sa vám po ceste naskytne aj výhľad na aktívnu sopku Ruapehu a známe sopečné jazerá Emerald.

Jazerá Emerald vyzerajú pri východe slnka naozaj úchvatne. 

Keď už budete na Novom Zélande, jednoznačne vám odporúčame prejsť sa k aktívnej sopke Taranaki. Obrovským turistickým lákadlom sú Južné Alpy, ktoré sa tiahnu pozdĺž celého južného ostrova.

Aktívna sopka Taranaki.

A prečo túto lokalitu nevynechať? Nachádza sa tu Národný park Mount Cook, ktorý nesie rovnaký názov ako najvyšší vrch celého štátu. Okrem neho je súčasťou parku osem z dvanástich novozélandských ľadovcov, ktoré pokrývajú až 40 % jeho územia.

Mount Cook vo veľkom pokrývajú ľadovce. 

Na záver nášho výberu parkov spomenieme Abel Tasman, ktorý spoznáte podľa nádherných pláží a ikonickej žulovej skaly, pripomínajúcej rozpolené jablko.

Pláž v Národnom parku Abel Tasman.

Skaly známe ako rozpolené jablko.

 

Mestá

Z prírody sa presuňme do miest, ktoré za novozélandskou divočinou vôbec nezaostávajú. Taký Queenstown je napríklad známy tým, že leží v blízkosti jazera Wakatipu. O úchvatné výhľady na vodu je teda postarané.

Queenstown leží v blízkosti jazera Wakatipu.

Na skok z centra mesta to máte aj do tamojšieho golfového klubu alebo k vrchu Ben Lomond, ktorý môžete zdolávať niekoľkými trasami. Jednu z nich si môžete skrátiť tak, že využijete lanovku zvanú Skyline Gondola. Alebo sa pripravte na dlhšiu, zhruba 6-hodinovú spiatočnú cestu, ktorú treba absolvovať pešo.

Cestu na Ben Lomond si môžete skrátiť mestskou lanovkou. 

Ak máte radi lyžovanie a vystihnete správny čas, zájdite aj do neďalekého strediska Remarkables.

Na rozdiel od Queenstownu, Auckland nájdete vo vrchnej časti severného ostrova – teda na úplne opačnej strane. Práve odtiaľ sa môžete preplaviť na ostrov Waiheke, pričom cesta potrvá približne 40 minút.

Lode plaviace sa na ostrov Waiheke.

Ostrov je ideálnym miestom na kúpanie, plavbu kajakom alebo len obyčajné leňošenie pri mori. Ak si ho budete chcieť pozrieť v plnej kráse, využite hromadnú dopravu, taxík alebo si prenajmite auto či bicykel.

Pre milovníkov nefalšovaného adrenalínu tu máme jednu ponuku – čo tak vyjsť na aucklandskú Sky Tower a skočiť si bungee jumping? Alebo si len tak pri kávičke vychutnajte výhľady z pozorovacej plošiny. Necháme to na vás.

Zo Sky Tower (najvyššia budova na obrázku) si môžete skočiť bungee jumping.

No a napokon do tretice spomenieme mesto Dunedin, ktoré je známe svojím škótskym bohatstvom a viktoriánskym štýlom. K takýmto pamiatkam patrí aj takzvaný Prvý kostol v Otagu, hrad Larnach, ktorý je pre verejnosť otvorený 365 dní v roku, a dokonca aj historická budova železničnej stanice. 

Prvý kostol v Otagu, mesto Dunedin.

Takto vyzerá železničná stanica v meste Dunedin. 

 

Hobitov svet

Máte radi Tolkienovho Hobita? Potom je Nový Zéland vašou povinnou zastávkou. V tejto ostrovnej krajine sa totižto natáčala väčšina záberov, niektoré lokality poslúžili aj pri natáčaní Pána prsteňov.

Toto nie je počítačová grafika, ale Hobbiton na Novom Zélande.

Okrem dedinky, v ktorej trpaslíčí ľudia žili, tu nájdete aj mestečko Piopio. Jeho skalné útvary a mystický les boli základnou kulisou fiktívnej Stredozeme. V blízkosti ľadovca Earnslaw Burn (Queenstown) sa zas natáčali scény, keď Bilbo spolu s ďalšími hobitmi opustil údolie Rivendell.

Oblasť ľadovca Earnslaw Burn.

Tvorcovia takisto využili rieku Pelorus, po ktorej trpaslíci unikajú pred nepriateľom a plavia sa pri tom v malých sudoch. Na ďalšie zábery filmárom poslúžili lokality ako Mount Cook, Nelson Tasman či Twizel.

No či už navštívite tieto miesta, alebo sa budete pohybovať po iných novozélandských lokalitách, v tejto krajine sa nepochybne budete stále cítiť ako v rozprávke.

Súvisiace články
pred 1 rokom 89756 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 88197 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 83526 videní | 6 minúty čítania