Späť na všetky články
pred 1 rokom 16643 videní | 7 minúty čítania

Kam vyraziť na výlet počas dovolenky na Slnečnom pobreží v Bulharsku?

Kam vyraziť na výlet počas dovolenky na Slnečnom pobreží v Bulharsku?
V našom článku nájdete tipy na tie najzaujímavejšie miesta, ktoré by ste na Slnečnom pobreží nemali obísť.

Dovolenku na bulharskom Slnečnom pobreží plánuje mnoho Slovákov. Ponúka pekné hotely, pláže a rušný nočný život. Čo však výlety? Kam sa oplatí zájsť, čo vidieť a čo ochutnať? V našom článku vám dáme tipy na tie najzaujímavejšie miesta, ktoré by ste rozhodne nemali obísť.

 

bulharske Slnecne pobrezie

Pohľad na obľúbenú turistickú destináciu Slnečné pobrežie v Bulharsku.

Vychýrené Slnečné pobrežie pri Čiernom mori sa rozprestiera predovšetkým medzi mestečkami Nesebar a Sveti Vlas, ktoré sú od seba vzdialené asi 8 kilometrov.

Traduje sa, že krásu tohto miesta objavil v roku 1957 ako prvý jeden baník z Československa. A keďže videl jeho potenciál, už o rok nato sa tu rozbehla masová výstavba.

plaz na bulharskom Slnecnom pobrezi

Napokon tu vyrástlo obrovské letovisko určené pre turistov z východného bloku, ktoré malo byť alternatívou pre Stredomorie a jeho veľmi podobnú klímu.

Od tých čias však pretieklo veľa vody, mnohé sa zmenilo, dobudovalo aj zmodernizovalo. Popularita tohto miesta však stále pretrváva. Dovolenka na Slnečnom pobreží však nie sú len hotely, pláže a reštaurácie. V okolí sa nachádza množstvo skrytých krás, ktoré by bola škoda neobjaviť.

Pozrite sa, za akými zaujímavosťami sa oplatí vycestovať.

 

Nesebar

Voľbou číslo jedna by mal byť pre vás určite Nesebar, ktorý je známy aj ako perla Čiernomoria.

Nesebar Bulharsko Slnecne pobrezie

Nesebar je známy aj ako perla Čiernomoria.

Ide o starobylé mestečko na brehu Čierneho mora, ktoré založili Gréci v 6. storočí p. n. l.

Prechádzka po miestnych uličkách, ktoré sú ešte i dnes dláždené starým kameňom, vás prevedie rôznymi obdobiami od antiky cez stredovek až po novovek. A práve tento mix rôznych historických štýlov je dôvodom, prečo sa toto impozantné miesto dostalo na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

letecky pohlad Nesebar Blharsko Slnecne pobrezie

Letecký pohľad na Nesebar.

Cenné sú pozostatky vplyvu tráckych kmeňov, ale aj bohatej byzantskej kultúry. Tú môžete vidieť najmä v miestnych kostoloch, ktorých je tu až dvanásť. Mnohé z nich nájdete zoskupené na malom pobrežnom výčnelku, kde na každom kroku doslova „zakopnete“ o nejakú tú pamiatku.

Kostol svatej Sofie Nesebar Bulharsko Slnecne pobrezie

Kostol svätej Sofie, ktorého ruiny siahajú až do 5. storočia.

Či už to bude Kostol svätej Sofie, Kostol archanjelov Michala a Gabriela, Archeologické múzeum alebo Antické divadlo.

Kostol Kristus Pantokrator Nesebar Bulharsko Slnecne pobrezie

Najznámejšou miestnou pamiatkou je stredoveký ortodoxný Kostol Kristus Pantokrator.

Zastaviť by ste sa však mali aj vo vychýrenej Vinárni Messembria priamo v srdci starého mesta. Je to naozaj pekné miesto, kde môžete ochutnať to najlepšie bulharské víno úplne zadarmo. Alebo aspoň su doniesť domov darček, ktorý určite nikto neodmietne.

 


Väčšina ľudí do vinárne len zablúdi, no určite na toto miesto nezabudne.

 

Sozopol

Ide o rybárske mestečko, ktoré leží na juhovýchode Bulharska a zo stredísk Slnečného pobrežia ste tam približne za hodinu. Sozopol si drží jedinečné prvenstvo, lebo je to najstaršie mesto na bulharskom pobreží Čierneho mora.

rybarske mestecko Sozopol Bulharsko Slnecne pobrezie

Pohľad na rybárske mestečko Sozopol.

Mesto bolo v časoch antiky známe ako Apollonia či Apollonia Pontika. Najstaršie osídlenie sa datuje do 7. storočia pred naším letopočtom, keď ho založili kolonisti z Mílétu.

Výnimočné je vďaka helénskej kultúre, ktorá sa tu dodnes zachovala a ktorú môžete obdivovať v miestnom múzeu. Nudiť sa tu rozhodne nebudete, lebo je tu čo pozerať.

miestne ulicky Sozopol Bulharsko Slnecne pobrezie

Prechádzky v miestnych uličkách sú naozaj úchvatné.

Množstvo turistov však využíva aj možnosť plaviť sa po rieke Ropotamo, ktorá tečie skrz blízku prírodnú rezerváciu s piesočnými dunami a močiarmi.

plavba po rieke Ropotamo Bulharsko Slnecne pobrezie

Plavba po rieke Ropotamo v Bulharsku.

 

Balčik

Za Sozopolom nezaostáva ani Balčik, ktorý taktiež patrí medzi najstaršie mestečká pri Čiernom mori.

Balcik Bulharsko Slnecne pobrezie

Založený bol približne v 6. storočí pred n. l. a vybudovaný bol na pieskových terasách. V staroveku ho volali Crunou (pramene) a neskôr Dionýsopolis podľa starogréckeho a starorýmskeho boha vína, keďže sa tu veľmi dobre darilo vínnej réve.

A prečo je to dnes Balčik? Starý prístav raz kompletne zaplavilo blato, a tak mu už toto meno zostalo.

Balcik Biele mesto Bulharsko Slnecne pobrezie

Balčik je vďaka svojej panoráme známy aj ako Biele mesto.

Miestne budovy sú vystavané v kopcoch nad morom a zoskupujú sa okolo troch nad sebou umiestnených námestí, ktoré sú prepojené hlavnou vertikálnou ulicou.

Samotné mesto a jeho okolie je malebné vďaka vápencovým skalám a skalným útvarom nad mestečkom. Aj preto je Balčik známy ako Biele mesto.

pohlad na terasovito vystavne mesto Balcik Bulharsko Slnecne pobrezie

Pohľad na terasovito vystavené mestečko.

Asi dva kilometre od Balčiku nájdete „dvorec“ rumunskej princeznej Marie, ktorý je známy vďaka svojmu minaretu. V kráľovskom letohrádku nájdete aj botanickú záhradu, ktorá je skvelým miestom na oddych najmä v časoch poludňajších horúčav.

Kralovsky letohradok princeznej Marie s minaretom Balcik Bulharsko Slnecne pobrezie

Kráľovský letohrádok princeznej Marie s minaretom.

 

Bulharský vidiek

Slnečné pobrežie ponúka naozaj rušný nočný život, no pravú bulharskú atmosféru si vychutnáte iba na miestnom vidieku. A netreba ani chodiť ďaleko od vášho letoviska.

Miestni sprievodcovia ponúkajú rôzne fakultatívne výlety, no jednou z možností je prenajať si auto a vydať sa na potulky samostatne.

Vinárstvo má v týchto končinách bohatú tradíciu.

 

Tak či onak, príjemnou zastávkou je horská dedinka Erketch v oblasti Kozichino. Nachádza sa v nadmorskej výške 530 metrov a je obklopená krásnou prírodou a levanduľovými políčkami.

Tradičný spôsob života je tu zachovaný po stáročia stále rovnako a práve tu budete cítiť skutočného ducha bulharskej kultúry. nájdete aj manufaktúru, ktorá už dlhé roky vyrába fantastickú limonádu, no objavíte tu aj výstavu s autentickými tradičnými odevmi. A ak sa vám pošťastí, môžete naživo vidieť aj ľudové tance v podaní miestnej folklórnej skupiny.

Ak by ste však chceli ochutnať typické bulharské jedlá či víno, treba vyraziť do dedinky Orizare, ktorá je vzdialená asi 15 kilometrov od Slnečného pobrežia.

Ako tu býva zvykom, miestni vás privítajú chlebom a soľou, čo je nám Slovákom naozaj blízke. Kráľovsky vás pohostia rôznymi špecialitami a lákadlom je aj neobmedzený ponor pohárikov do vínnych sudov.

Súčasťou bulharského večera je vystúpenie miestneho folklórneho súboru za sprievodu hudby. A uvidíte aj tradičný „nestinársky“ tanec na žeravom uhlí.

 

Mys Emine

Krásny, ale ťažko dostupný. Taký je bulharský mys Emine, kde nestretnete takmer ani živú dušu. Tento výbežok pevniny sa nachádza neďaleko dedinky Emona a tvorí severnú hranicu Burgaského zálivu.

pohlad z mysu Emine Bulharsko Slnecne pobrezie

Pohľad z mysu Emine je naozaj magický.

Je odtiaľto naozaj nádherný výhľad, no pozor, okrem dobrých topánok si zoberte aj dáždnik, lebo toto miesto je známe tým, že sú tu často búrky.

Nájdete tu aj starý maják, ktorý je ideálnym miestom na fotografovanie, ale aj zrúcaniny stredovekej pevnosti s kláštorom.

mys Emine Bulharsko Slnecne pobrezie

Zaujímavosťou je, že práve tu sa začína Európska diaľková trasa E3, ktorá vás privedie až do nádherného španielskeho mesta Santiago de Compostela. Ak si teda na to trúfate, práve tu môžete začať svoju veľkú duchovnú púť.

 

Slnečné pobrežie s Idem.sk

Súvisiace články
pred 1 rokom 89756 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 88196 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 83526 videní | 6 minúty čítania