Späť na všetky články
pred 1 rokom 4322 videní | 7 minúty čítania

Fascinujúce cintoríny sveta: Prepadne vás strach či zvedavosť?

Fascinujúce cintoríny sveta: Prepadne vás strach či zvedavosť?
Židovské, kresťanské či budhistické. Ak máte radi záhady a mystiku, tieto cintoríny vám odporúčame navštíviť.

Židovské, kresťanské či budhistické. Ak máte radi záhady a mystiku, tieto cintoríny vám odporúčame navštíviť.

 

Starý židovský cintorín v Prahe

Zhruba 12 000 náhrobných kameňov sa buď rúca, pokrývajú ich popínavé rastliny, alebo upadajú, čo vedie k vzájomnému hromadeniu. Aj tak možno v krátkosti popísať vzhľad Starého židovského cintorína, ktorý nájdete v Prahe, konkrétne v časti Josefov.

hroby su zanedbane
Horby sú zanedbané a upadnuté.

Najdávnejší pohreb na tomto mieste vykonali už v roku 1439. A hoci to bolo veľmi dávno, nejde o najstarší židovský cintorín v Prahe. Prvenstvo tohto cintorína tkvie „len“ v tom, že ide o najstarší zachovaný židovský cintorín v hlavnom meste Česka.

Za zaujímavé považujeme i to, že aj keď sa tu nachádza 12-tisíc pomníkov, v skutočnosti tu je tu podľa odhadov pochovaných až 100 000 ľudí. Dôvod nepomeru je, že židovské zvyky zakazovali odstraňovanie starých hrobov, a tak sa mŕtvoly ukladali na seba.

cintorin v prahe

 

Nový židovský cintorín v Krakove

Aj Krakov má svoj Starý židovský cintorín. No momentálne je známejší ten nový, ktorý otvorili z čisto praktických dôvodov – kapacita toho prvého sa totižto naplnila.

zidovsky cintorin v krakove
Nový židovský cintorín v Krakove.

Nový židovský cintorín pochádza z roku 1800 a zaberá priestor o veľkosti 4,5 hektára. V čase druhej svetovej vojny slúžil nacistom ako strelnica. Vandalizmus na ňom zanechal obrovské stopy. Niektorí nebožtíci totižto nemali pozostalých, a tak sa o hroby nemal kto postarať.

zanedbane hroby
Zosnulí nemali potomkov, a tak sa nemal kto o ich hroby postarať.

Je teda úplne bežné, že sa tu nájdu zanedbané, popadané alebo zatrávnené pomníky. To však nič nemení na skutočnosti, že toto miesto je hmatateľnou spomienkou na ťažké časy Poliakov, najmä na obdobie holokaustu.

 

Cintorín Mirogoj v Záhrebe

Síce nie je taký mystický ako tie predošlé, no určite sa ho oplatí navštíviť. Cintorín Mirogoj patrí k najväčším atrakciám v Záhrebe, pretože tu nájdete hroby významných chorvátskych spisovateľov, básnikov a skladateľov.

cintorin mirogoj

Od pražského a krakovského cintorína sa ten záhrebský líši v tom, že tu nepochovávali len židov. Súčasťou cintorína sú aj hroby katolíkov či moslimov.

Cintorín Migoroj sa nenachádza v úplnom centre, no bez problémov sa k nemu dostanete autom, taxíkom alebo mestskou dopravou (autobus č. 106)

obrovska brana cintorina
Cintorín zdobí takáto vstupná brána.

 

Cintorín Skogskyrkogården v Štokholme

Kedysi zalesnené štrkovisko, dnes cintorín, ktorý sa dostal do zoznamu pamiatok UNESCO. Hovoríme o cintoríne Skogskyrkogården (v preklade Lesný cintorín), ktorý sa nachádza vo švédskom Štokholme.

Začiatkom 20. storočia dostali architekti Gunnar Asplund a Sigurd Lewerentz za úlohu vytvoriť na tomto mieste nový cintorín. Výsledkom ich práce je kombinácia hrobov a borovicového lesa a takisto niekoľko budov (kaplnka, administratívne priestory), ktoré s prostredím dokonale ladia.

jedna z budov cintorina skogskyrkogarden
Jedna z budov v priestoroch cintorína Skogskyrkogården.

Ich snahou nebolo pretaviť do tohto miesta najmodernejšiu architektúru alebo krajinný dizajn. Pri navrhovaní sa skôr inšpirovali stredovekými a severskými zvykmi. 

 

Cintorín Okunoin v Japonsku

Okunoin je najväčším cintorínom v Japonsku. Nachádza sa tu viac ako 200 000 hrobov. To však nie je jediný dôvod, prečo sa sem vybrať. Okrem toho, že tu nájdete hroby slávnych mníchov a príslušníkov vlády, je toto miesto známe najmä vďaka mauzóleu Kobo Daishiho – zakladateľa ezoterického budhizmu (Šingona).

chodnik cez cintorin

Tisícky pomníkov lemujú približne dvojkilometrový chodník, ktorý k mauzóleu vedie. Ak si však chcete cestu k posvätnému miestu skrátiť, vyrazte z autobusovej zastávky Okunoin-mae, odkiaľ vedie trasa dlhá približne jeden kilometer. Ak si trúfate, so sprievodcami môžete absolvovať aj nočnú prehliadku.

sucastou cintorina su sochy
Súčasťou cintorína sú sochy, ktoré môžu naháňať strach.

 

Cintorín La Recoleta v Buenos Aires

Bežne sa hroby budujú na úrovni zeme. No keďže La Recoleta nie je ani zďaleka bežným cintorínom, hrobky majú celkom netradičný vzhľad. Cintorín je plný zvislých pomníkov, ktoré pripomínajú vstupné brány. Ich mystiku dotvárajú dekoratívne stĺpy, kríže či sochy svätých.

netradicny cintorin

Netradičné na tomto mieste je i to, že vyše 6 400 hrobov vytvára akýsi záhadný labyrint. A na takomto mieste by ste sa určite stratiť nechceli. S mapou v ruke sa však nemáte čoho báť.

cintorin la ricoleta

La Ricoleta je prvým oficiálnym verejným pohrebiskom. Miesto odpočinku tu našli zaslúžilé osobnosti ako spisovatelia, vojaci či prezidenti s prvými dámami.

 

Cintorín Merry v Rumunsku

Drevné pomníky – to sa vidí už málokde. No cintorín Merry v rumunskej dedine Săpânţa je unikátny práve vďaka dreveným krížom, ktoré sú zhotovené v jednotnej vzorovanej podobe.

netradicne cintoriny

To však nie je všetko. Každý kríž dotvárajú obrazy a krátke popisy, ktoré vystihujú život zosnulých. Epitafy pritom nezabúdajú na horšie vlastnosti alebo neresti nebožtíkov.

na krizoch rezbar znazornil povolanie aj neresti neboztikov
Na krížoch rezbár znázornil povolanie aj neresti nebožtíkov.

Na cintoríne sa nachádza zhruba 800 takýchto krížov. Väčšinu z nich zhotovil rezbár Stan Ioan Pătraş. Po tom, ako zomrel, poveril svojho najšikovnejšieho učňa, aby pokračoval v jeho práci.

 

Cintorín Greyfriars Kirkyard v Edinburgu

K edinburskému cintorínu sa viaže množstvo príbehov a mystických legiend. Známy je príbeh psíka Bobbyho, ktorý podľa povery strážil hrob svojho pána celých 14 rokov. Legendu oživuje dodnes zachovaná socha, ktorá sa nachádza neďaleko Bobbyho hrobu.

socha bobbyho
Socha Bobbyho na edinburskom cintoríne.

Pre milovníkov Harryho Pottera bude toto miesto známe z celkom iného dôvodu. Autorka kníh o mladom čarodejníkovi sa pri výbere mien pre svoje postavy inšpirovala náhrobnými kameňmi na tomto cintoríne. A hoci to J. K. Rowlingová nikdy nepriznala, mená ako Thomas Riddell Esquire (Lord Voldemort) či William McGonagall (profesorka Minerva McGonagallová) knižných hrdinov náramne pripomínajú.

cintorin greyfriars kirkyard

 

Cintorín Pere Lachaise v Paríži

Podľa odhadov môže byť na cintoríne Pere Lachaise pochovaných 300 000 – 1 000 000 milión nebožtíkov. Svoje miesto odpočinku tu našlo mnoho slávnych osobností, napríklad Honoré de Balzac, Oscar Wilde či Édith Piaf.

cintorin v parizi

Nemožno sa teda diviť, že ide o najnavštevovanejší cintorín v Paríži. Okrem pomníkov slávnych sa môžete pokochať aj mnohými architektonickými štýlmi, ktoré sa pri budovaní hrobov využívali. Nie je ničím nezvyčajným nájsť tu pomníky s gotickými, barokovými alebo neoklasickými prvkami.

cintorin pere lachaise

Ak vám zvýši čas, odporúčame zájsť do susedného anglického parku, ktorý spoločne s cintorínom tvorí jeden veľký komplex.

 

Necropolis v Glasgowe

V glasgovskom Necropolise sa doposiaľ vykonalo zhruba 50-tisíc pohrebov. Prevádzkovatelia cintorína si dlhé roky viedli záznamy o zosnulých – vedeli ich povolania, vek a pohlavie a tiež príčinu smrti.

necropolis v glasgowe

Od tradičných cintorínov sa Necropolis líši v tom, že pomníky sú stavané do výšky a zatrávnené hroby sú hlboké aj vyše štyroch metrov.

pohlad z vysky na glasgowsky necropolis
Pohľad z výšky na glasgowský Necropolis.

V súčasnosti prevádzkuje cintorín mesto Glasgow. Vďaka sprievodcom zo spoločenstva The Friends of Glasgow Necropolis tu však môžete absolvovať aj prehliadku s výkladom.

Súvisiace články
pred 1 rokom 89763 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 88201 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 83531 videní | 6 minúty čítania