Späť na všetky články
pred 6 mesiacov 6499 videní | 6 minúty čítania

Dokonalá jesenná dovolenka v Dominikánskej republike: Toto sú miesta, ktoré treba vidieť

Dokonalá jesenná dovolenka v Dominikánskej republike: Toto sú miesta, ktoré treba vidieť
Bohatá história, dobrá káva či golfové ihriská na pobreží, s tým všetkým sa spája život v tejto karibskej destinácii.

V Dominikánskej republike si aj počas septembra či októbra môžete vychutnať príjemné tridsiatky. No teplo nie je to jediné, čo vás sem zláka. Bohatá história, dobrá káva či golfové ihriská na pobreží, s tým všetkým sa spája život v tejto karibskej destinácii.

 

Santo Domingo

A poďme hneď do hlavného mesta. Ako možno viete, moreplavec Krištof Kolumbus sa so zámerom nájsť západné prepojenie Európy a Ázie vydal na štyri plavby. Hneď počas prvej výpravy v roku 1492 narazil na ostrov, ktorého súčasťou je aj Dominikánska republika.

Pobrežie hlavného mesta Santo Domingo
Pobrežie hlavného mesta Santo Domingo

Pomenovanie Hispaniola dostal práve od Kolumba, súčasťou ostrova je aj Haiti. Ako však toto všetko súvisí so Santo Domingo?

Socha Krištofa Kolumba v Santo Domingo
Socha Krištofa Kolumba v Santo Domingo

Hlavné mesto je prvou európskou usadlosťou na západnej pologuli. V Santo Domingo sa zároveň nachádza najstaršia nemocnica, univerzita a katedrála takzvaného nového sveta (sú to takzvané Americas, ide o všetky štáty a teritóriá Južnej a Severnej Ameriky). Všetky tieto budovy sa nachádzajú v historickej časti hlavného mesta – v Zona Colonial.

Katedrála Santa Maria La Menor leží v Zona Colonial
Katedrála Santa Maria La Menor leží v Zona Colonial. Zdroj: Wikimedia.org

Aj z názvu sa dá vydedukovať, o čo ide. Územie piatich kilometrov štvorcových si zachovalo svoju tvár ešte z čias kolonizácie a aj preto sa stalo súčasťou UNESCO pamiatok.

Koloniálna zóna je však od modernej časti mesta oddelená. Na svoje si teda prídu milovníci histórie aj vyznávači mestského života.

 

Altos de Chavón

A keď už sme s históriou začali, poďme ďalej. Na začiatok si skúste tipnúť, z ktorého storočia pochádza dedinka Altos de Chavón. Máte?

Dedina Altos de Chavón postavená z kameňaCelá dedina je postavená z kameňa. 

Altos de Chavón sa kamenným vzhľadom podobá na stredoveké usadlosti, no ide iba o model. Dedina, ktorá leží na rieke Chavón, bola umelo vytvorená a pochádza z roku 1982. Jej výstavba trvalo šesť rokov.

Amfiteáter v Altos de Chavón
V Altos de Chavón vybudovali aj amfiteáter. 

Dnes je centrom kultúry a spoločenského života. Okrem obdivovania architektúry si návštevníci môžu posedieť v miestnych podnikoch alebo nakúpiť u remeselníkov.

Navyše, ak sa chcete zobrať v nejakej prímorskej destinácii, na túto ceremóniu je obľúbeným Kostol sv. Stanislava, ktorý sídli práve v Altos de Chavón.

Kostol sv. Stanislava v Altos de Chavón
Kostol sv. Stanislava v Altos de Chavón

 

Najlepšie pláže

Jeden z najznámejších rezortov v Dominikánskej republike je nepochybne Punta Cana. Zároveň tu nájdete najviac dominikánskych pláží s modrou vlajkou, medzi ne patrí aj známa pláž Bávaro.

Pláž Bavaro
Pláž Bávaro 

Jej okolie láka čistotou mora a piesku, no okrem toho môžete skúsiť šnorchlovanie, potápanie a iné vodné športy. Súčasťou pláže sú toalety, parkovanie, ležadlá a prevádzky s občerstvením.

Ak pôjdete do tohto rezortu, určite neobíďte ani pláž Macao, ktorá taktiež získala označenie modrá vlajka. Od Bávaro sa k nej autom dostanete za pol hodiny.

Pláž MacaoPláž Macao

Do tretice v Punta Cana odporúčame pláž Juanillo, ktorá na rozdiel od Bávaro a Macao nemá modrú vlajku, no to jej na atraktivite rozhodne neuberá.

So špičkovými reštauráciami v okolí a športovými možnosťami konkuruje aj tým, ktoré modrú vlajku získali.

Pláž Juanillo
Pláž Juanillo

Pre tých návštevníkov, ktorí nepôjdu do Punty, máme ešte jedno vyhľadávané miesto mimo tohto rezortu. Playa Rincon patrí k tým najkrajším v Dominikánskej republike. Biely piesok a tyrkysové more vytvárajú dokonalú scenériu.

Pláž nájdete v severnej časti na polostrove Samaná. Dostať sa k nej dá autom alebo si môžete prenajať loď a plaviť sa k nej z prístavu v Las Galeras. Cesta vám potrvá zhruba 20 minút.

Playa Rincon
Playa Rincon

 

Toto nezabudnite vyskúšať a ochutnať

Hoci Dominikánci najviac fandia bejzbalu, atraktívnym športom v krajine je aj golf. Čo sa týka golfu, Dominikánska je najlepšou destináciou v Karibiku a vôbec celej Južnej Amerike. Obzvlášť preto, že mnoho ihrísk sa nachádza v blízkosti mora, čo robí hru výnimočnejšiu.

V rezorte Punta Cana, ktorý sme už spomínali, je najväčšia koncentrácia takýchto golfových ihrísk.

Golfové ihriská na pobreží Dominikánskej republiky
Golfové ihriská na pobreží Dominikánskej republiky

Vodopády El Limón nie sú s výškou 50 metrov najväčšie v krajine, no určite patria k tým najkrajším. Ležia v tropickom lese na polostrove Samaná.

Vodopády El LimónVodopády El Limón

Ak sa sem vyberiete, môžete kráčať pešo alebo si rezervujte cestu na koňoch so sprievodcom. Z priľahlých dedín vám cesta potrvá maximálne 40 minút. Keď už budete na mieste, nezabudnite sa okúpať v prírodnom bazéne, do ktorého steká voda z vodopádov.

Vodopády El Limón

A prejdime ku gastronómii. Pokiaľ radi ochutnávate miestne špeciality, začnite nápojmi. Dominikánska republika patrí k top producentom kávy. Jednu šálku by teda mali vyskúšať i nekávičkari. Buď ochutnajte takú miestnu – silnú čiernu s veľkým množstvom cukru, alebo si nájdite niečo podľa vlastnej chuti.

Káva Dominikánska republika

A prejdime k jedlám. Zrejme najznámejším pokrmom je La Bandera, čo v preklade znamená vlajka. Jedlo sa skladá z bielej ryže, fazuľovej omáčky a duseného kuracieho mäsa.

La Bandera
Zdroj: Melissa Bailey, hungryfoodlove.com 

Pretože nie je u nás zeleninový banán až taký známy, vyskúšať ho môžete práve v Dominikánskej republike. Z tejto suroviny, ktorá by nemala byť úplne zrelá, sa pripravuje takzvané Tostones. 

Ide o smažené banány, ktoré sa podávajú k mäsu alebo rybám. Podobne ako La Bandera, aj Tostones nájdete v ďalších latinskoamerických krajinách.

Smažené banány Tostones

Pokiaľ aj vás zlákala Dominikánska republika tak ako nás, určite nahliadnite aj do ponuky exotických dovoleniek na našej webstránke idem.sk. Na pobyt v tejto karibskej krajine totiž budete s úsmevom spomínať po celý život. :-)

 

Vychutnajte si Dominikánsku republiku s Idem.sk
 

Súvisiace články
pred 1 rokom 86680 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 84204 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82623 videní | 6 minúty čítania