Späť na všetky články
pred 7 mesiacov 6040 videní | 7 minúty čítania

10 miest, ktoré by mal navštíviť každý pravý fanúšik seriálu Priatelia

10 miest, ktoré by mal navštíviť každý pravý fanúšik seriálu Priatelia
Ak patríte medzi verných fanúšikov Priateľov, mali by ste spozornieť. Už túto jeseň môžete navštíviť ikonický apartmán Moniky.

Ak patríte medzi verných fanúšikov Priateľov, mali by ste spozornieť. Už túto jeseň môžete navštíviť ikonický apartmán Moniky, no okrem neho aj mnohé ďalšie priestory a lokality, ktoré sa neodmysliteľne spájajú s týmto legendárnym seriálom. Toto sú tie najlepšie z nich.

 

Láska, priateľstvo, šťastie aj smola, a to všetko s nadhľadom. Takto v skratke by sa dal zhrnúť kultový americký seriál Priatelia (1994 – 2004), ktorý tento rok slávi 25. výročie od svojej prvej klapky. Pri tejto príležitosti sa tvorcovia seriálu rozhodli otvoriť svet Rachel, Rossa, Moniky, Phoebe, Chandlera a Joeyho. A to doslova.

všetky postavy zo serialu Priatelia

Joey, Phoebe, Rachel, Ross, Chandler a Monika – šestica Priateľov, ktorú si zamilovali ľudia po celom svete. Zdroj: Facebook – FRIENDS (TV Show)

Od 7. septembra do 6. októbra sa môžete zúčastniť špeciálnej prehliadky The One with Pop-Up, vďaka ktorej sa dostanete na všetky slávne miesta z natáčania. Chcete navštíviť byt Moniky, zahrať si stolný futbal ako slávna mužská trojica či dať si na hlavu moriaka ako Joey? Toto všetko a oveľa viac môžete zažiť na vlastnej koži.

Pozrite sa, ktoré slávne lokality z Priateľov otvoria svoje brány a ktoré môžete navštíviť aj bez sprievodcu.

 

1. Warner Brothers Ranch

Ak si myslíte, že sa budete prechádzať iba po Manhattane v New Yorku, kde seriáloví Priatelia žili, mýlite sa. Väčšina scén sa natáčala v ateliéroch Warner Bros v hollywoodskom Los Angeles.

studium warner bros, kde sa natacalo vacsina scen

Za týmito dverami v štúdiu Warner Bros sa natáčala väčšina scén seriálu Priatelia.

Dobrou správou však je, že ateliéry sú pre turistov sprístupnené a pri troche šťastia tu stretnete aj seriálovú Rachel (Jennifer Aniston) či Moniku (Courteney Cox), ako natáčajú jeden zo svojich aktuálnych filmov. Aj keď už nie s tematikou Priateľov, ako by si mnohí fanúšikovia určite želali.

 

2. Pulitzerova fontána

Počas desiatich rokov natáčania vzniklo dovedna 236 epizód. Každá jedna sa začínala ukážkami, v ktorých sa šesť priateľov bezprostredne bláznilo okolo fontány alebo priamo v nej.

Bohužiaľ, táto fontána reálne v New Yorku nie je, pretože zvučka sa natáčala v ateliéroch v Los Angeles. Fontánu však inšpirovala skutočná Pulitzerova fontána priamo v srdci New Yorku, ktorú dodnes navštevuje množstvo fanúšikov Priateľov. Takže ak sa chystáte „zakusnúť“ do Veľkého jablka, určite sa zastavte aj na tomto mieste.

pulitzerova fontana v new yorku

Pulitzerova fontána v New Yorku.

 

3. Byt Moniky

Fialové steny, modrá kuchynská linka, okrúhly drevený stôl, asymetrické stoličky a k tomu Joey, ktorý sem vstupoval kedykoľvek bez zaklopania. Byt Moniky bol alfa a omega celého seriálu, pretože práve tu sa odohrávala väčšina scén.

Seriálový byt Moniky obdivuje množstvo návštevníkov Warner Brothers Ranch.

 

4. Štvrť s bytmi

Kým interiér Monikinho bytu existuje iba ako kulisa vo Warner Brothers Ranch, fanúšikovia môžu navštíviť aspoň štvrť s bytmi Priateľov, ktorá bola použitá na vonkajšie zábery. Vydať sa treba na Bedford Street 90, na roh ulice Grove v Greenwich Village, kde sa môžete prejsť presne po tých istých miestach ako obľúbení seriáloví hrdinovia.

serialova stvrt

Zdroj: Wikimedia.org/Alex Liivet.

 

5. Rossovo múzeum

Možno si pamätáte, že Ross Geller pracoval počas prvých piatich sérií v Múzeu predhistorickej histórie ako paleontológ. A chvíľu tu robil sprievodcu dokonca aj Joey. Nuž, toto múzeum existuje, no v skutočnosti ide o Americké prírodovedné múzeum (The American Museum of Natural History).

americke prirodovedne muzeum

Americké prírodovedné múzeum každoročne navštívia milióny turistov.

Jedno z najväčších múzeí sveta sa nachádza na Upper West Side v Manhattane v New Yorku. Tvorí ho 25 prepojených budov, v ktorých nájdete až 46 sál so stálymi výstavami, výskumné laboratóriá aj renomovanú knižnicu. Celkovo je tam vyše 32 miliónov exemplárov, no vystavený je len zlomok z nich. Rozhodne je to však fascinujúci zážitok, a tak by ste toto miesto na svojich potulkách určite nemali vynechať.

giganticka fosilia sinosaura v muzeu

Návštevníkov zaujme aj takáto gigantická fosília dinosaura.

 

6. Bloomingdale's

Krásna Rachel získala v tretej sérii svoju prácu snov v prestížnom obchodnom dome Bloomingdale's v New Yorku. Ide o „slávnu deväťposchodovú budovu v štýle Art Deco na Third Avenue, ktorá priťahuje všetkých: od dedičov z Upper East Side v kožuchoch až po jerseyských mešťanov v čiapkach Yankees,“ hovorí novinár Douglas Rogers

„Prichádzajú sem po prekvapivo cenovo dostupné parfumy, kozmetiku, šperky, domáce potreby, svadobné šaty a všetky druhy značkových odevov a doplnkov, vrátane tašiek Louis Vuitton, hodiniek Cartier a topánok Jimmy Choo.“

bloomingdale je symbolom luxusu

Newyorský Bloomingdale's je synonymom luxusu.

Niet teda divu, že seriálová Rachel je dodnes považovaná za módnu ikonu. Teraz nám už je jasné, kde si svoj štýl vycibrila.

 

7. Hotel Plaza

V seriáli sa vyskytujú rôzne zápletky a jedna z tých hlavných sa odohráva medzi Monikou a Chandlerom. Svoj vzťah sprvoti taja, no potom pravda vypláva na povrch a dotiahnu to až pred oltár. A svoje zásnuby oslavujú šampanským v hoteli Plaza.

pohlad na slavny hotel plaza v new yorku

Pohľad na slávny hotel Plaza v New Yorku.

Budova v štýle francúzskeho châtaeu z roku 1907 bola zobrazená v mnohých slávnych scénach, vrátane filmu Veľký Gatsby, Sám doma 2 či Bezsenné noci v Seattli. 20-podlažná budova pri Central Parku ukoristila dokonca titul Historický hotel Ameriky a preslávila sa aj vďaka seriálu Priatelia.

 

8. Štátny park Leo Carrillo v Kalifornii

Asi každý milovník seriálu Priatelia si pamätá diel s názvom Príbeh medúzy. Moniku pri kúpaní sa v mori popáli medúza. Jej kamarát Joey všetkých prekvapí nečekanou ochotou rýchlo pomôcť a na Monikinu ranu sa vyciká.

plaz v statnom parku leo carillo

Pláž v Štátnom parku Leo Carillo vyzerá ako z rozprávky.

Humorná scéna sa natáčala na pláži v Štátnom parku Leo Carrillo na Malibu, ktorá vás svojou krásou a pokojom naozaj uchváti. Ak sa teda chystáte na západné pobrežie USA, zastavte sa aj tu. A ak by vás náhodou popálila medúza, viete, čo máte robiť. 

 

9. Londýn

Nielen New York, ale aj Londýn sme mohli vidieť v seriáli. Priatelia sa dostanú pred hotel London Marriott na námestí Grosvenor Square. Niektoré scény sa natáčali aj pri rieke Temža, pri Buckinghamskom paláci a pri legendárnej hodinovej veži Big Ben.

big ben a westminstersky most

Big Ben a Westminsterský most v Londýne.

Tento výlet tak prináša množstvo reálnych miest aj humoru. A ako by povedal Joey: „London, baby!“

 

10. Central Perk

Seriáloví Priatelia veľa času trávili v kaviarni kúsok od Monikinho bytu. Stačilo im zísť pár schodov a ocitli sa na pohodlných gaučoch, kde sa spolu smiali, plakali, hádali aj filozofovali. A neraz si tu museli vypočuť aj šialené koncerty Phoebe a jej kultovú pieseň o Smradľavej mačke. Jednoducho nezabudnuteľné scény.

A práve túto kaviareň, ktorá sa nachádza v štúdiu Warner Bros, môžete navštíviť aj vy. Okrem iného si tu môžete vychutnať kávu, akú pili Priatelia, a dať si k tomu cookies so špeciálnou potlačou v tvare pohovky. Tento skvelý suvenír si môžete odniesť aj domov a vychutnať si ho pri sledovaní nesmrteľného seriálu.

Kaviareň Central Perk vo Warner Bros Studios. Zdroj: Instagram – friends

Súvisiace články
pred 1 rokom 87033 videní | 6 minúty čítania
pred 1 rokom 85240 videní | 5 minúty čítania
pred 2 rokmi 82786 videní | 6 minúty čítania