Späť na všetky články
pred 1 rokom 29147 videní | 6 minúty čítania

Nástrahy mora: Čo robiť, keď skočíte na ježka alebo vás popŕhli medúza?

Nástrahy mora: Čo robiť, keď skočíte na ježka alebo vás popŕhli medúza?
Morskí ježkovia a medúzy dokážu poriadne potrápiť. Poradíme vám, ako sa im vyhnúť alebo čo robiť, keď sa s nimi dostanete do kontaktu.

Morskí ježkovia a medúzy dokážu potrápiť nejedného dovolenkára. Poradíme vám, ako sa im vyhnúť, alebo čo robiť, keď už sa s nimi dostanete do kontaktu.

 

Morský ježko

Hoci sa to nezdá, existuje až 900 druhov morských ježkov. Niektorí prežívajú v hĺbke 5000 metrov, iní zas obľubujú teplejšiu vodu pri pobreží. Myslite tiež na to, že ich pohyb je nepredvídateľný, keďže dokážu plávať vertikálne aj horizontálne. Najnebezpečnejší morskí ježkovia žijú v subtropických a tropických oblastiach. A bez ohľadu na veľkosť sú naozaj pichľaví a nebezpeční.

morsky jezko

Ježkovia majú na tele približne sto ostňov, pričom u niektorých druhov ich môžeme pokojne prirovnať k ihle na šitie. Ak teda na ježka náhodou skočíte bosou nohou, môže sa to skončiť vážnymi zraneniami a dlhotrvajúcimi bolesťami.

Jed u niektorých druhov spôsobuje poruchu dýchania či dokonca srdcovú a svalovú paralýzu. V takom prípade treba postihnutému podať masáž srdca a privolať rýchlu zdravotnú pomoc.

 

Medúza

Vyzerajú, akoby boli z iného sveta. Pohľad na ne je krásny, no osobný kontakt môže byť veľmi nebezpečný. Telo medúz totižto pokrývajú pŕhlivé bunky. V európskych moriach to nie je až také hrozivé, „naše“ medúzy človeku na pokožke zväčša spôsobujú len podráždenie. V teplých moriach však nájdeme aj druhy, ktoré sú pre človeka smrteľne jedovaté. Nehovoriac o alergikoch.

varovanie pred meduzami

Kontakt s medúzou by sme mohli prirovnať k popŕhleniu žihľavou. Koža zvyčajne sčervená, objavujú sa pľuzgieriky a dostaví sa aj pálenie. U niektorých ľudí sa však môže objaviť aj bolesť hlavy či nevoľnosť.

Ak ste sa dotkli postihnutého miesta, dajte si pozor, aby ste látku z medúzy nepreniesli na oči alebo sliznice, pretože tieto miesta sú oveľa citlivejšie ako koža.

 

Ako sa im vyhnúť?

Niektoré rezorty vás vopred upozornia na zvýšený výskyt týchto morských živočíchov. Spozornieť však treba aj vtedy, ak je pláž podozrivo prázdna alebo ak si všimnete varovnú tabuľku.

Nie vždy sa však dá na medúzy či ježkov pripraviť, niekedy ich znenazdajky prinesie morský prúd a zrazu je ich plné pobrežie.

V prípade ježkov vám však pomôže obuv na plávanie. Nie je vždy najpohodlnejšia, ale poslúži ako prevencia.

ako sa vyhnut jezkom a meduzam v mori

Horšie je to ale s medúzami. Nedá sa na ne celkom pripraviť a ak nie je voda naozaj číra, všimnete si ich len veľmi ťažko. Na tieto živočíchy vopred upozornite aj vaše deti, ukážte im ich na obrázku a vysvetlite im, aby sa ich za žiadnych okolností nedotýkali.

riziko mora pre deti

 

Ako ošetriť kožu?

Ak ste skočili na ježka, v prvom rade treba odstrániť ostne. Tie bývajú zakončené háčikmi s mikro prísavkami, a preto sa zvyčajne nepríjemne zaseknú v koži. Vybrať ich je náročné.

V prípade, že sa vám ich nepodarí úplne odstrániť, použite niečo sypké či drapľavé. Na postihnuté miesto si nasypte napríklad múku či piesok a pomaly pošúchajte. A ak vám tam predsa len niečo zostalo, treba vyhľadať lekára. Telo by si však so zvyškami ostňov malo poradiť aj samo a prirodzene ich z kože vylúčiť.

osetrenie koze

A teraz prichádza na rad druhá fáza, ktorú treba zavádzať nielen po pichnutí ježkom, ale aj po popŕhlení medúzou. Postihnuté miesto treba ošetriť. Na to môžete použiť nielen dezinfekcie a maste z lekárne, ale aj zaručené domáce recepty, na ktoré obyvatelia prímorských krajín nedajú dopustiť.

 

Ocot, cibuľa či citrón

Ich silu poznáme aj v našich končinách. Určite si dodnes pamätáte, že keď vás v detstve poštípala včela, rodičia na ranku priložili gázu s octom či plátok cibule. A tento ľudový recept možno aplikovať aj v krízových situáciách pri mori. Naozaj to funguje.

V exotike však majú aj svoj vlastný domáci recept. Dopustiť nedajú na šťavu z citróna či listy povojníka, ktorý tam rastie takmer všade.

listy povojnika na poprhlenie od meduzy

Listy povojníka hoja rany od medúzy.

 

Alkohol

K slnečnej dovolenke pri mori neodmysliteľne patrí aj dobrý drink. No okrem toho, že je alkohol súčasťou chutných nápojov, poslúži tiež ako účinná zbraň proti popáleniu či popŕhleniu. Ranu poriadne vydezinfikuje, zabráni šíreniu infekcie a následnému zápalu.

alkoholom na rany

 

Coca-Cola

Sladkú vodu by ste na ranu od medúzy či ježka liať určite nemali. Výnimkou je iba Coca-Cola, ktorou v Thajsku ošetrujú rany po medúzach a ježkoch. Za pravdu Thajcom dáva aj austrálska štúdia, podľa ktorej kola znižuje bolesť po ostňoch o 25 až 75 percent. Majte teda po ruke nielen alkohol, ale aj tento sladký nápoj. Človek totižto nikdy nevie.

 

Urinoterapia

Asi každý milovník známeho seriálu Priatelia si pamätá diel s názvom Príbeh medúzy. Moniku, jednu z hlavných postáv, pri kúpaní sa v mori popáli medúza. Jej kamarát Joey všetkých prekvapí nečekanou ochotou rýchlo pomôcť a na Monikinu ranu sa vyciká. A podľa všetkého to naozaj zaberá. Takže ak budete niekde mimo civilizácie bez octu, koly či alkoholu, viete, čo máte robiť.

 

Mastičky

Ak už ste teda postihnuté miesto v rámci prvej pomoci vyčistili, ešte ho treba ponatierať. Vhodná je zinková masť, ktorá má antiseptické účinky a ktorú zoženiete v každej lekárni.

Účinný je aj čajovníkový olej alebo aloe vera, ktoré ranu príjemne schladí. Aloe sa dá kúpiť v lekárni či v bežných obchodoch, no v mnohých prímorských krajinách rastie takmer všade. Stačí si ho iba rozrezať a priložiť na ranu.

maste na rany

 

Vyhľadajte lekára

V niektorých prípadoch je však reakcia organizmu taká silná, že nepomôžu ani tieto zaručené rady. Týka sa to najmä alergikov či ľudí, ktorých medúzy takpovediac obkľúčili a spôsobili im väčšie rany. V takomto prípade treba určite čím skôr vyhľadať lekára.

odtlacky chapadiel meduzy

Odtlačky chápadiel medúzy na detskej nohe.

 

Rovnako postupujte aj vtedy, ak zostane postihnutý človek paralyzovaný a má problémy s dýchaním či so srdcovou činnosťou. Najprv treba, samozrejme, podať masáž srdca a následne volať zdravotníkov. Pred vycestovaním do zahraničia si preto zistite, na akom čísle máte zháňať zdravotnú pomoc.

 

A nakoniec vám odporúčame, aby ste si vždy užívali dovolenku s maximálnou opatrnosťou, čím znížite riziko akýchkoľvek úrazov.

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49066 videní | 3 minúty čítania