Späť na všetky články
pred 1 rokom 92646 videní | 4 minúty čítania

Unikátne hojdačky v srdci slovenskej prírody, ktoré by ste mali určite vyskúšať

Unikátne hojdačky v srdci slovenskej prírody, ktoré by ste mali určite vyskúšať
Prinášame vám tipy na výlety, kde sa môžete pohojdať. Dokonca aj v v 30-metrovej výške.

Obvykle sa na konci prechádzky pokocháte výhľadom, oddýchnete si a poprípade niečo upečiete. Dnes vám však prinášame tipy na výlety, kde sa okrem spomenutého môžete pohojdať v 30-metrovej výške alebo neďaleko Strečna.

Hojdačky na Slovensku mapa

 

Hojdačka s priamym výhľadom na Lietavský hrad

Pokiaľ nepatríte k ľuďom, u ktorých sa pobyt vo výške spája so zimomriavkami a nevoľnosťou, určite si urobte výlet do dedinky Lietavská Svinná-Babkov neďaleko Žiliny. Na neďalekom vrchu Skalky sa totiž už nejaký čas nachádza netradičná atrakcia.
 

Na najvyššom vrchu Súľovských vrchov okrem príjemného posedenia pod altánkom nájdete aj adrenalínovú hojdačku, ktorá je v poslednom období medzi turistami veľmi obľúbená. 

Ak sa odvážite posadiť no kolísku vo výške 30 metrov, odmenou vám bude nádherný výhľad na Lietavský hrad a jeho okolie. Pod nohami zase uvidíte miniatúrne domčeky.

Cesta k hojdačke je výborne značená a turistické trasy sem vedú priamo z dediny, ale aj Rajeckých Teplíc. Z obce vedie na vrch Skalky zelená značka, po ktorej sa k hojdačke dostanete už do 45 minút. 

Z Rajeckých Teplíc vás k hojdačke zavedie modré značenie po hrebeni – táto cesta vám zaberie asi hodinu. Potvrdzujú to aj slová Paulíny, ktorá výlet k hojdačke hodnotí za jeden z najkrajších.


„Z Lietavskej Svinnej najskôr výstup na Lietavský hrad, z ktorého som bola úplne nadšená, pretože je naozaj veľký a má úžasné výhľady. Potom z dediny po zelenej značke asi 45 minút na vrch Skalka, kde nás síce čakali pekné strmáky, ale tá hojdačka stála za to,“ vysvetľuje jedinečný zážitok turistka.

 

Likavský hrad

Cestou k hojdačke sa určite zastavte na Lietavskom hrade, odkiaľ sú takisto krásne pohľady na okolitú prírodu. Zdroj: Wikimedia.org

Netradičné zážitky majú okrem pozitívneho prínosu aj zopár nevýhod. V prípade hojdačky na vrchu Skalky ide o znečistenie okolitej prírody. Hojdačka v Lietavskej Svinnej je aktuálne jedna z najvyhľadávanejších atrakcií v okolí, takže ju denne navštívi niekoľko desiatok turistov. 

Žiaľ, nie všetci dodržiavajú nepísané pravidlo, že to, čo si so sebou do prírody donesiete, by ste si mali zobrať späť

Hojdačka v Likavskej Svinnej

Kvôli odpadkom hrozí, že kolíska v Lietavskej Svinnej bude odstránená. Zdroj: Turistika na Slovensku

Vzhľadom na veľkú návštevnosť ľudí sa v okolí hojdačky začali objavovať odpadky. Počas prvých dní ich členovia miestneho turistického klubu, ktorí hojdačku vybudovali, najprv ochotne zberali, no počet neporiadnych turistov pribúdal. 

Preto sa rozhodli pristúpiť k ultimátu, že ak sa do 13. mája čistota v okolí atrakcie nezlepší, hojdačku nadobro demontujú. „Ak chcete, aby kolíska fungovala aj ďalej, stačí po sebe upratať. Smetiari tam nechodia,“ odkazuje turistom zástupca KST Lietavská Svinná.

 

 

Hojdačka nad jazerom neďaleko hradu Strečno

Ďalšia hojdačka uprostred prírody sa nachádza len v 20-kilometrov vzdialenej Nezbudskej Lúčke, kde ju nájdete nad jazerom v bývalom lome.


Hojdačka v Nezbudskej Lúčke pri hrade Strečno. Zdroj: zilina-gallery.sk

Oproti hojdačke v Lietavskej Svinnej sa síce nachádza v oveľa menšej výške, no visí hneď nad jazerom (v ktorom sa síce nedá kúpať) a výlet si môžete spestriť aj návštevou neďalekého hradu Strečno. 


Nedaleko hojdačky v Nezabudskej Lúčke nájdete hrad Strečno.

Myslíme si, že takéto atrakcie dokážu výrazne zvýšiť záujem ľudí o prírodu. Napokon, dokazuje to aj návštevnosť hojdačky v Lietavskej Svinnej a vysoká intenzita pribúdajúcich fotografií na Instagrame. 

V susednej Českej republike plánujú do prírody umiestniť až 100 hojdačiek. Atrakciou však nebudú iba oni samotné. Cieľom projektu je totiž pozdvihnúť potenciál zaujímavých miest a upozorniť na krásne lokality, ktoré sú pre mnohých obyvateľov krajiny neviditeľné.

S rovnakým účelom môžu fungovať aj hojdačky uprostred slovenskej prírody. Bez toho, aby sme sa k nej správali s úctou, to však nepôjde. 

 

Zdieľajte tento článok, aby hojdačky na Slovensku nezanikali, ale naopak – nech ich spolu so zodpovednými turistami čo najviac pribúda. A predovšetkým si pri hojdaní dávajte na seba veľký pozor. :)

 

Autor: Erik Oravec


 

Súvisiace články
pred 2 rokmi 145102 videní | 5 minúty čítania
pred 1 rokom 120502 videní | 6 minúty čítania