Späť na všetky články
pred 1 rokom 6334 videní | 7 minúty čítania

Týchto 10 vecí na letisku nikdy nerobte

Týchto 10 vecí na letisku nikdy nerobte
Žarty o bombe sa vôbec nemusia skončiť humorne. Pozor si však treba dať na oveľa viac vecí.

Cestovanie lietadlom má svoje pravidlá, rovnako ako správanie sa na letisku. Takže žarty o bombe sa naozaj nemusia skončiť humorne. Pozor si však treba dať na oveľa viac vecí. Pozrite sa, ako sa (ne)správať na letisku a čomu sa radšej vyvarovať.

 

1. Meškanie

Čakať dve hodiny na odlet je naozaj poriadna nuda, vždy je to však lepšie, ako meškať. Na letisko treba chodiť s poriadnym predstihom, lebo človek nikdy nevie, čo sa mu môže po ceste prihodiť.

Odporúča sa, aby ste si na letiskové „vybavovačky“ nechali aspoň dve hodiny rezervu. Nie je predsa nič príjemné, ak dobiehate do lietadla ako úplne posledný a vidíte všetky tie vyčítavé pohľady, ktoré hovoria, že iba kvôli vám sa bude meškať.

nemeskat

Buďte trochu empatický a do úvahy berte aj to, že vaši spolucestujúci môžu ešte prestupovať na iný let a každá jedna minúta navyše im môže ohroziť a poriadne predražiť cestu.

 

2. Predbiehanie sa

Ponáhľate sa na svoj let, no zrazu vás zastaví „šóra“ ľudí, ktorá sa vinie smerom k letiskovej kontrole. Vy však chcete svoj let stihnúť, a tak sa rozhodnete podliezť zátarasy a všetkých obehnúť. Ak vám niečo takéto napadlo, mala by sa vám v hlave okamžite rozžiariť červená kontrolka STOP.

nepredbiehat sa

Je jedno, prečo meškáte alebo že sa vám nechce čakať na vybavenie, lebo ste to vy. Na letisku platí jednoznačné nepísané pravidlo: Nepredbiehať sa!

Nie je to totiž fér voči ostatným ľuďom, ktorí dokázali prísť v predstihu a trpezlivo si vystáť celý rad, len aby ich skontrolovali. Takže buď sa zmierite so situáciou a prispôsobíte sa, alebo začnete pracovať na tom, aby sa z vás stal V. I. P. klient, ktorého na letisku vybavia prednostne. Určite sa však nepredbiehajte.   

 

3. Zabudnutie dokladov

Pas, letenky, prípadne víza, lekárske potvrdenie či ďalšie iné doklady. Toto všetko si treba pred odchodom na letisko poriadne skontrolovať.

Letiskovú kontrolu totiž naozaj nebude zaujímať váš srdcervúci príbeh o tom, ako ste doklady v zhone zabudli a že dnes musíte cestovať aj bez nich, lebo veľmi chcete stihnúť oslavu svojej babičky a ďalšiu letenku si už nemôžete dovoliť. Kontrola si váš príbeh síce vypočuje, ale nič s ním nenarobí.

mat vsetky doklady

Všetky doklady si teda pred odchodom poriadne skontrolujte. A nie raz, ale radšej trikrát. A, samozrejme, dávajte si na ne pozor aj na preplnenom letisku, kde sa to neraz hmýri aj kadejakými podvodníkmi a vreckármi.

kontrola dokladov

 

4. Ignorovanie pravidiel

Každá letecká spoločnosť má svoje interné pravidlá a má ich aj každé letisko. Existujú však tiež všeobecné cestovné pravidlá, ktoré platia naprieč celým svetom.

Či už je to zákaz nosenia zbraní a ďalších nebezpečných predmetov, špeciálne nariadenia ohľadom tekutín alebo povinnosť vyložiť elektroniku z príručnej batožiny počas kontroly.

zabavene veci na letiskuZabavené veci na letisku.

Detektorom musia prejsť aj niektoré kusy oblečenia, peňaženky, kľúče, opasky, cennosti či bižutéria. Pravidiel je naozaj veľa a ignorovať sa ich nevypláca.

dodrziavat pravidla

 

5. Odporovanie

Neoplatí sa ani odporovať. Ak vás zamestnanci letiska o niečo poprosia alebo vám to prikážu, urobte to. Chcú od vás, aby ste sa vyzuli? Spravte to, veď o nič nejde. Vybrali si vás na náhodný test na drogy? Necíťte sa urazene, lebo to neznamená, že ste hneď díler.

neodporovat pri kontrole

Treba si uvedomiť, že zamestnanci letiska majú tiež svoje nariadenia zhora, ktoré musia v práci dodržiavať. V rámci zlepšovania služieb môžu niečo nové testovať alebo možno musia vykázať nejaké štatistiky. No hlavne si treba uvedomiť, že sú tam pre vás a pre vašu bezpečnosť. A neraz aj preto, aby vám pomohli.

Pomôžte teda aj vy im a za každých okolností spolupracujte. Všetko tak pôjde o niečo ľahšie.

 

6. Chytanie strážneho psa

Toto pravidlo treba špeciálne vypichnúť, lebo každý rok sa po celom svete nájde množstvo ľudí, ktorí neodolajú a napokon zle dopadnú. Strážneho psa – či už na letisku alebo toho policajného na ulici – za žiadnych okolností nechytáme a ani sa s ním nemaznáme.

Aj keď ste najväčší psíčkar pod slnkom, treba si uvedomiť, že títo „havkáči“ naozaj nie sú na hranie.

nechytat strazneho psa

Sú špeciálne vycvičení a v teréne sú pracovne, lebo sa starajú o našu bezpečnosť rovnako ako zamestnanci letiska. A nebojte sa, že by nedostávali dostatok lásky či pozornosti, ich psovodi ich majú naozaj radi a neraz im venujú aj svoj voľný čas. To už ale oko bežného človeka nevidí.

 

7. Nerešpektovanie zákazov

Žiadne budovy či objekty na svete nie sú tak dobre označené ako letiská. Nemusíte sa teda báť, že by ste sa tu stratili, pretože všade sú šípky a tabuľky, ktoré vás perfektne nasmerujú.

Ak je však niekde tabuľka, že nepovolaným je vstup zakázaný, tak sa nehrajte na dobrodruha, ktorý sa pokúsi zistiť, čo sa za tými tajomnými dverami asi skrýva. Rešpektovať treba aj zákaz fajčenia či všeobecný zákaz fotografovať si lietadlá.

respektovat zakazy

Treba si uvedomiť, že letisko a jeho zamestnanci sú tu síce pre vás, neznamená to však, že môžete ísť len tak hocikde a robiť si hocičo.

 

8. Vyrušovanie ostatných

Čakanie v letiskovej hale môže byť niekedy naozaj dlhé a únavné, a tak sa ho snažíme neraz skrátiť. Nahlas pustená hudba, hlasné telefonovanie, pozeranie hlučných videí či akčné online strieľačky však vašich prísediacich určite nepotešia.

nerusit spolucestujucich

Uvedomte si, že nie ste jediný človek, ktorý čaká na odlet. Niekoho môže vaše rozptýlenie naozaj rušiť a znervózňovať ešte viac. Nájdite si teda aktivitu, ktorá vás zabaví, no zároveň nebude vadiť vášmu okoliu.  

 

9. Pitie priveľkého množstva alkoholu

Ak to pred odletom preženiete s alkoholom, nielenže vám môže byť v lietadle poriadne zle, no do lietadla vás ani nemusia vpustiť. Môže z vás byť totiž potenciálny výtržník, a to predsa nikto nechce. Alkohol pred odletom si teda radšej odpustite.

nepozit nadmerne mnozstvo alkoholu

 

10. Hlúpe vtipkovanie

„Moja manželka má v kabelke bombu,“ zahlásil na kontrole veselo chlapík. Rýchlo sa však dosmial, lebo namiesto peknej dovolenky sa to skončilo niekoľkohodinovým vypočúvaním a napokon aj rozvodom.

Aj takéto príbehy sa už stali na letiskách. Vtipkovať o bombe sa naozaj, ale že naozaj nevypláca, lebo je to vec viac než vážna. Najmä, ak vezmeme do úvahy krvavé udalosti na európskych letiskách spred niekoľkých rokov.

„Vtipné“ poznámky si teda radšej odpustite a slovo bomba vyslovte len vtedy, ak budete mať vážne podozrenie z ohrozenia všeobecnej bezpečnosti.

nevtipkovat pri kontrole

Rovnako nie je na mieste hovoriť o leteckých katastrofách či čítať si na palube knihu ako 100 najväčších leteckých nešťastí. Áno, aj také prípady už boli… Je to však absolútne nevhodné. Všetci vedia, prečo.

Cestovania lietadlom sa však netreba báť. „Cestovanie lietadlom je bezpečné a údaje nám hovoria, že je čoraz bezpečnejšie,“ uviedlo nedávno Medzinárodné združenie leteckých dopravcov, podľa ktorého v roku 2018 bezpečne dorazilo do cieľa 4,3 miliardy pasažierov na 46,1 milióna letov.

 

Takže si pokojne zbaľte kufre a hor sa na výlet. Teraz už naozaj viete, čo robiť a nerobiť na letisku.

Súvisiace články
pred 10 mesiacov 49066 videní | 3 minúty čítania